29. ledna 2015 • 13:07

Berdych padl s Murraym. Kanár i těžká bitva, sen končí v semifinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTOVANÝ ONLINE | Sen Tomáše Berdycha o grandslamovém titulu z letošního Australian Open skončil v semifinále. Ve skvělé formě hrající český tenista nestačil v boji o finále na nasazenou šestku Andyho Murrayho, když Britovi podlehl 7:6 (8), 0:6, 3:6 a 5:7. Zápas jsme na iSport.cz sledovali v komentované ONLINE reportáži.



Před rokem Berdych podlehl v semifinále v Melbourne pozdějšímu vítězi Stanu Wawrinkovi ze Švýcarska. Proti Murraymu dnes začal nadějně a většinu prvního setu byl lepší. Dobře podával, hrál agresivněji a diktoval tempo výměn, jenomže ve zbytku utkání už měl navrch díky větší úderové variabilitě a pohybu Brit.

"Jsem opravdu nešťastný a bez nálady. Jsem hrozně zklamaný, že jsem tenhle zápas prohrál. Musím se vrátit silnější a lepší, tak to je," řekl Berdych na tiskové konferenci. "V čem byl rozdíl? Nepovedl se mi druhý set. Snažil jsem se využít své šance, bojoval o ně, ale nestačilo to."

Zápas trval tři hodiny a 26 minut. Berdych s Murrayem prohrál grandslamové semifinále ve čtyřech setech stejně jako na US Open 2012. Za postup mezi nejlepší čtveřici český tenista vydělal 650 tisíc australských dolarů (12,4 milionu korun).

Berdych vstoupil do zápasu suverénně čistou hrou při svém servisu a Brita přehrával. Byl razantnější, a když šel do brejku na 5:3, zdálo se, že mám první set v kapse. Jenomže o brejk vzápětí přišel a najednou za stavu 5:5 odvracel další dva brejkoly. Výborně bránící Murray mixoval údery, střídal liftované s čopovanými, dlouhé s o něco kratšími. Berdycha tím vyvedl z rytmu a český hráč začal chybovat.

První sadu rozhodl až tie-break, v kterém Berdych otočil z 1:3 na 4:3. Za stavu 5:6 odvrátil jistě volejem setbol a sám svůj první využil.

Přes povzbuzení ze zisku úvodního setu šel Berdychův výkon dolů. Znejistěl, jeho servis ztratil na účinnosti a údery na přesnosti. Naopak Murray skoro nekazil a převzal iniciativu ve výměnách. Zatímco první set trval hodinu a 16 minut, ve druhém Berdychovi za 30 minut zazpíval "kanár".

Před třetím setem si Berdych odskočil na toaletu a vyměnil tričko a po sedmi prohraných gamech v řadě na začátku třetího setu srovnal na 1:1. Murray ale dál hrál ve větší pohodě, skvěle returnoval a Berdych mu i pomáhal. Tak jako za stavu 2:3, když už vedl 40:0, ale pak udělal dvě dvojchyby a dvě chyby a dal soupeři šanci na brejk. Murray nabídnutou šanci využil a rozhodl pro sebe třetí set.

Ortel si podepsal dvojchybou

Berdych, kterého vede od konce minulého roku Daniel Vallverdu z Venezuely, jenž předtím spolupracoval právě s Murraym, se ve čtvrté sadě zlepšoval a naději si vybojoval za stavu 3:2, ale ani jeden ze dvou brejkbolů nevyužil. Ortel si podepsal za stavu 5:5 - dvojchybou nabídl soupeři brejkbol a pak trefil aut. Murray při svém podání duel dokončil čistou hrou a hned při prvním mečbolu dal eso.

"Bylo to extrémně těžké. Po prvním setu jsem byl naštvaný, ale cítil jsem, že se zlepšuju. Pak jsem trochu změnil taktiku, zvykl si na Tomášovy rány a cítil se na kurtu lépe. Bylo důležité se od druhého setu chytit," řekl Murray na kurtu.

V předchozích duelech na turnaji se Berdych spoléhal na servis. Po tom prvním vyhrál 83 procent výměn a dal 63 es. Proti Murraymu už tak dobře nepodával a Brit zároveň dokázal jeho zbraň eliminovat výborným returnem. Berdych dal v semifinále jen pět es a jeho úspěšnost bodů po prvním podání klesla na 67 procent.

Další změnou ve hře českého tenisty byl poměr vítězných míčů a chyb. Předtím dvakrát v pěti zápasech nastřílel přes 50 nechytatelných úderů, ale tentokrát jich měl pouze 37. Padesátku ale přesáhlo číslo jeho nevynucených chyb (56).

Muži - dvouhra - semifinále:
Murray (6-Brit.) - Berdych (7-ČR) 6:7 (6:8), 6:0, 6:3, 7:5.

Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.
Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.

KLÍČOVÉ MOMENTY A KOMENTÁŘE

Aktualizovat stránku

5:7, 1:3 na sety | Je KONEC! Murray si svou příležitost utéct nenechal, jeho údery padaly přesně do růžků a ze tří mečbolů proměnil Brit esem hned ten první.

5:6, 1:2 na sety | Berdychovi se nedařilo na podání a Murray proměňuje hned první brejkbol a půjde podávat na postup do finále.

5:5, 1:2 na sety | Drama pokračuje, Murray srovnává na 5:5, teď bude klíčové udržet svůj servis.

4:4, 1:2 na sety | Berdych měl několik šancí na brejkbol, ale Murray si opět podání pohlídal.

 

3:3, 1:2 na sety | Velká škoda! Berdych si při Murrayho podání vytvořil dva brejkboly, ale žádný neukončil vítězným úderem a dovolil Britovi srovnat.

2:2, 1:2 na sety | Berdych se nevzdává, ale Murray hraje výborně.

 

1:1, 1:2 na sety | Oba hráči na startu setu udrželi své podání, pro Tomáše Berdycha už vede cesta do finále jen přes dva vyhrané sety po sobě.

OČIMA EXPERTA | "Tomáš potřebuje, aby fungoval první servis, pak může diktovat tempo. Takhle se brání a to se nemělo stát. Musí na sebe vzít větší riziko. První set měl totální nasazení, to teď nemá. Jak jsem říkal - byla taktická chyba, že nešel servírovat do druhého setu jako první, pak to mohlo vypadat úplně jinak," dodává Jan Kukal pro iSport.cz.

OČIMA EXPERTA | Tenisový expert Jan Kukal: "Zlom v setu přišel za stavu 2:3 a 40:0 z pohledu Berdycha. Tomáš dal dvě dvojchyby, pak sice riskantně zachránil první brejkbol, ale potom game ztratil. To byl klíčový bod."

3:6, 1:2 na sety | Berdych sice snížil na 3:5, ale Murray si své podání pohlídal a jde do vedení 2:1 na sety.

 

2:5, 1:1 na sety | Murray teď hraje fantasticky, další game získal čistou hrou. Další statistika říká, že Berdych dostal v kariéře 18 kanárů a pak 17krát prohrál. Osmnáctý zápas právě hraje. Dokáže se vzepřít?

 

2:4, 1:1 na sety | Berdych vedl 40:0, Murray ale získal dva brejkboly a jeden dokázal proměnit. Twitterový účet Australian Open nicméně připomíná, že Berdych je jeden z pěti aktivních tenistů, kteří mají proti Murraymu vítěznou bilanci.

 

2:2, 1:1 na sety | Berdych i díky Jestřábímu oku získává důležitý game.

1:2, 1:1 na sety | Fanoušky zajímají i přítelkyně obou tenistů. Jaké mají prsteny?

 

1:1, 1:1 na sety | Berdych je zpátky ve hře! Murrayho potrápil při jeho servisu, své podání pak také zvládl.

OČIMA EXPERTA | "Zápas je šílená dřina, Murrayho běžecký výkon, to je až masochismus. V prvním setu mě překvapilo, že vůbec s Tomášem držel krok, potom se chytil. Důležité je, že Tomáš vyhrál první set, za stavu 0:2 by bylo zle. Takhle se začíná od začátku, vlastně nic se neděje," dodává Kukal.

OČIMA EXPERTA | "Tohle se na takové úrovni stává. Berdychovi utekl začátek setu, pak to normálně vypustil. Utekla mu koncentrace, až nečekaně se to zlomilo. Za stavu 0:3 to Tomáš správně vypustil, měl ale snížit na 1:5, aby ve třetím setu začal servírovat," popsal druhý set pro iSport.cz expert Jan Kukal.

1:1 na sety | Za 30 minut je hotovo, Murray ve druhém setu zničil Berdycha 6:0. 

0:4, 1:0 na sety | A Murray jede na vítězné vlně, Berdychovi vzal další servis tvrdě kráčí za vyrovnáním zápasu.

OČIMA EXPERTA | "Zatímco Andy Murray má větší zkušenosti ze závěru grandslamů, Tomáš hraje v životní formě. Vypadá jako jiný Berdych než v minulých letech. Je odhodlaný, agresivnější, přitlačil beckhend. Je vidět, že ví, co na Murrayho chce hrát, s trenérem Vallverduem to určitě dobře probrali. Tlačí ho přes forhend, využívá kratších returnů. Ale Murray je obrovský bojovník, ten zápas nevzdá ani po prohraném prvním setu. Ještě se může stát cokoliv," říká Jan Kukal.

Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.
Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.

0:3, 1:0 na sety | Murraymu se vydařil vstup do druhé sady, po 11 minutách vede už 3:0, když potvrdil svůj brejk.

OČIMA EXPETA | "Vidíme výborný tenis, je to obrovská bitva. První set vyhrál Berdych zaslouženě, až do tiebreaku pořád vedl. Nedoservíroval set za stavu 5:3, ale nezlomilo ho to. První sada by mohla být klíčová, Berdych zatím v Austrálii neprohrál jediný set, tohle mu nesmírně pomůže," říká pro iSport.cz tenisový expert a bývalý daviscupový kapitán Jan Kukal.

1:0 na sety | Skvěle! Berdych odvrátil setbol vyhrál tie-break 8:6 a vede 1:0 na sety. První set trval 77 minut. Zatím sledujeme fantastický tenis, který pokračuje ve druhé sadě.

6:6 Murray se ubránil a je tu tie-break. Před tím ale vznikla další lehká kontroverze: Berdych si zřejmě při svém podání stěžoval na kvalitu míčů, přiběhl k němu dokonce i rozhodčí a dal mu jiné, což se příliš nelíbilo Murraymu.

6:5 Těžké chvíle pro Berdycha, ale český tenista to zvládl! Odvrátil dva brejkboly a vybojoval minimálně tie-break. Před tím to ale na kurtu trochu zajiskřilo, když se Murray dlouho radoval před Berdychovou hráčskou lóží. Vysloužil si za to zlý pohled.

 

5:4 Murraymu se podařil důležitý obrat, v dlouhé výměně proměnil svůj druhý brejkbol a bere si své podání zpět.

Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.
Je hotovo. Andy Murray slaví semifinálovou výhru nad Tomášem Berdychem.

5:3 Výborně! Tomáš Berdych získal první dva brejkboly a hned první fantasticky proměnil. Murray má obrovské problémy uspět po druhém podání. Berdych podává na výhru v první setu.

 

4:3 Berdych v klidu získal svůj servis, zatím do hlediště přišel legendární zpěvák Kenny Rogers. Toho před tím ho odchytila Serena Williamsová .

 

3:3 Murray opět dokázal srovnat, tentokrát přes dvě výhody. Viděli jsme zatím nejkrásnější výměnu, Berdych zahrál po dobrém útoku povedený kraťas, ale Murray ho dokázal doběhnout a soupeře na síti prohodit. Ubránil se stavu 15:30 a dokázal game otočit. 

3:2 A opět podobná situace... Tomáš Berdych při svém podání zatím ztratil jen jednu výměnu, Murray se k bodu prokousal přes shodu.

2:1 Berdych si podruhé s přehledem pohlídal své podání, to Murray servis vyhrál až přes shodu. V Melbourne fouká silný vítr a hráčům dělá trochu problémy právě při podání.

1:0 Tomáš Berdych začal čistou hrou, kterou korunoval esem.

9:39 A jdeme na to! Tomáš Berdych si po losu vybral začátek na podání, zápas právě začal!

9:35 Oba tenisté se rozehrávají na kurtu, hlediště se pomalu zaplňuje na dnešní největší bitvu. Andy Murray zatím na Australian Open prohrál jen jeden set, Tomáš Berdych žádný. Co říkal před zápasem kouč Dani Vallverdu, který ještě nedávno byl součástí týmu britského hráče? Rozhovor čtěte zde »

9:30 Začátek zápasu se blíží, budou se radovat čeští, nebo britští fanoušci?

 

9:15 A takhle to vypadá přímo na centrálním kurt Roda Lavera chvíli před začátkem velkého zápasu...

 

8:45 Podívejte se na videoupoutávku k semifinále:

 

8:00 Jak by mohl Tomáš Berdych přehrát svého soupeře? Zde nabízíme PĚT klíčů k finále »

7:30 Takhle Tomáš Berdych trénoval se svým koučem Danim Vallverduem. Co na Murrayho vymysleli?

 

Sedmý hráč světa prošel stejně jako Murray do semifinále relativně hladce. Berdych neztratil ani set a ve čtvrtfinále s přehledem porazil i Španěla Rafaela Nadala. Murray prohrál jednu sadu v osmifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem, jinak rovněž soupeřům nedal šanci.

Berdych by pro trojnásobnému finalistovi Australian Open mohl využít i toho, že jeho koučem je od konce minulého roku Daniel Vallverdu z Venezuely, který předtím spolupracoval právě s Murraym.

V semifinále Australian Open byl Berdych i loni, kdy prohrál s pozdějším vítězem Stanem Wawrinkou ze Švýcarska. S Murrayem hrál grandslamové semifinále na US Open 2012 a podlehl mu ve čtyřech setech.

Berdych se může stát třetím českým hráčem ve finále Australian Open v open éře a prvním po 17 letech. Před ním to dokázali Petr Korda v roce 1998 a Ivan Lendl v letech 1983, 1989, 1990 a 1991.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud