21. ledna 2016 • 12:17

Loučení legendy. Hewitt padl s Ferrerem a ukončil kariéru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalá světová jednička Lleyton Hewitt se rozloučil s tenisovou kariérou ve druhém kole domácího Australian Open prohrou 2:6, 4:6, 4:6 se Španělem Davidem Ferrerem. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný grandslamový šampion se přesune do pozice kapitána australského daviscupového týmu.



"Dal jsem do toho všechno. Jako vždycky. Celou kariéru jsem do toho dával sto procent," uvedl Hewitt v emotivním pozápasovém ceremoniálu v Areně Roda Lavera, který doprovázely nahrané vzkazy jeho soupeřů Rogera Federera či Rafaela Nadala z obrazovek.

"Miloval jsem to tady, hrozně rád jsem tady hrál. Měl jsem obrovské štěstí, že jsem tu možnost dostal dvacet let v řadě," dodal hráč, jenž oslaví za měsíc 35. narozeniny.

Hewitt absolvoval od loňska dlouhé rozlučkové turné, jež vyvrcholilo jeho rekordní dvacátou účastí na Australian Open. Finalista tohoto turnaje z roku 2005 v prvním kole v Melbourne porazil krajana Jamese Duckwortha, dnes už ale nestačil na o rok mladšího Ferrera a podlehl mu po dvou a půl hodinách.

"Je to smutný den, Lleyton byl jedním z mých idolů. Doma mám muzeum a v něm Lleyotonovo tričko. Je to jediné tričko, které mám od tenistů," řekl Ferrer, jenž přijal s pochopením, že jeho vítězné údery byly přijímány pouze s chladným potleskem. "Dnes to byl Lleytonův den, ne můj," uznal Španěl.

Hewitt končí kariéru jako 308. hráč žebříčku, nicméně v roce 2001 se stal už ve dvaceti letech jedničkou, dosud jako nejmladší tenista v historii. V čele pořadí ATP byl rodák z Adelaide celkem 80 týdnů.

Během kariéry vyhrál nesmlouvavý bojovník třicet turnajů ve dvouhře, mezi nimi v roce 2001 US Open a o rok později Wimbledon. V letech 2001 a 2002 také triumfoval na Turnaji mistrů a s Austrálií vyhrál dvakrát Davis Cup (1999 a 2003).

"Hrát za Austrálii pro mě byla vždycky ta největší čest. Jsem poctěn, že mě fanoušci tak podporovali a milovali, hodně to pro mě znamená," řekl při rozlučce Hewitt.

Ačkoli porážkou s Ferrerem skončila jeho hlavní singlová kariéra, ještě minimálně jeden profesionální zápas ho čeká. V pátek spolu s krajanem Samem Grothem nastoupí ve druhém kole čtyřhry proti Finovi Henrimu Kontinenovi a dalšímu Australanovi Johnu Peersovi.

Lleyton Hewitt to dotáhl i na místo světové jedničky
Lleyton Hewitt to dotáhl i na místo světové jedničky

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud