22. ledna 2017 • 14:21

Černý den světových jedniček. Po Murraym končí i Kerberová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Světová jednička Andy Murray z Británie vypadl senzačně v osmifinále tenisového Australian Open po prohře 5:7, 7:5, 2:6, 4:6 s Němcem Mischou Zverevem. Padesátý hráč světa Zverev si po nečekaném vítězství zahraje poprvé v kariéře čtvrtfinále grandslamového turnaje, jeho soupeřem bude Švýcar Roger Federer. S turnajem se loučí i ženská světová jednička Angelique Kerberová, která nestačila na Američanku Vandewegheovou, které podlehla jasně 2:6, 3:6.



Sedmnáctinásobný grandslamový šampion Federer, který ve 3. kole jasně přehrál Tomáše Berdycha, porazil i pátého nasazeného Keie Nišikoriho z Japonska. Po vítězství 6:7, 6:4, 6:1, 4:6 a 6:3 je ve čtvrtfinále Australian Open potřinácté v kariéře.

Murrayho brzký konec je dalším šokem v Melbourne po vyřazení srbského obhájce titulu Novaka Djokoviče v druhém kole od Denise Istomina. Ani jeden ze dvou nejvýše nasazených hráčů a zároveň loňských finalistů tak letos v Austrálii nevydržel do druhého týdne. Největší dva papíroví favorité turnaje vypadli před čtvrtfinále na grandslamu naposledy na Roland Garros 2004.

Trojnásobný grandslamový šampion Murray se znovu nedočká triumfu na Australian Open, kde hrál už pětkrát finále. S Melbourne Parkem se naposledy loučil takhle brzy v roce 2009. "Mischa vyhrál zaslouženě. V důležitých okamžicích předváděl skvělý tenis a nenechal se zahnat do úzkých, ani když prohrával," ocenil svého přemožitele Murray.

Devětadvacetiletý moskevský rodák Zverev dosáhl díky aktivní hře na největší vítězství kariéry za tři hodiny a 34 minut. "Ani nevím, jak jsem to dokázal. Tahle výhra pro mě znamená hrozně moc. Bylo těžké zachovat si klid," řekl nečekaný čtvrtfinalista, jemuž v Aréně Roda Lavera fandil i mladší bratr Alexander, který vypadl v sobotu s Rafaelem Nadalem.

Federer slavil výhru po pětisetové bitvě

Čtyřnásobný vítěz Australian Open Federer si výhrou nad světovou pětkou Nišikorim připsal jubilejní 200. vítězství nad hráčem světové desítky v kariéře. Pětatřicetiletý Švýcar měl proti japonskému tenistovi pomalejší start, ale pak se rozjel a třetímu setu dominoval. Ve čtvrtém sice zaváhal, ale vyšel mu nástup do rozhodujícího setu, v kterém vedl 3:0 a výhodu brejku už nepustil.

Do čtvrtfinále postoupil i Federerův krajan a vítěz turnaje z roku 2014 Stan Wawrinka, jenž ve třech tie-breacích porazil Itala Andrease Seppiho. Čtvrtý nasazený Švýcar se o semifinále utká Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, který ve 4. kole vyřadil 6:7, 6:2, 6:4, 6:4 Brita Dana Evanse.

Kerbrová může přijít o pozici světové jedničky

Pohroma favoritů na tenisovém Australian Open pokračuje. Po Britovi Andym Murraym dnes v osmifinále vypadla i ženská světová jednička Angelique Kerberová z Německa. Obhájkyně titulu v Melbourne nestačila na Coco Vandewegheovou z USA a prohrála 2:6 a 3:6.

Kerberová může přijít o první místo v žebříčku. Na tenisový trůn se vrátí Američanka Serena Williamsová, kterou ve čtvrtfinále čeká Barbora Strýcová, pokud turnaj v Melbourne vyhraje, čímž by získala rekordní třiadvacátý grandslamový titul.

Levou rukou hrající Kerberová prohrála s 35. hráčkou světa za hodinu a osm minut a zápas skončil těsně před půlnocí australského času. Němka v nočním utkání příliš chybovala a nestačila na rychlou hru Vandewegheové. Ve druhé sadě sice Kerberová vedla 3:1, ale pak ztratila pět her v řadě.

"Celý zápas jsem neměla cit pro míč. Nehrála jsem dobře od první výměny. Prostě jsem měla špatný den," řekla Kerberová, která otáčela zápasy už v prvním i druhém kole. Jasně porazila jen ve třetím kole Kristýnu Plíškovou.

"Poprvé jsem porazila světovou jedničku, to není špatný," zářila Vandewegheová po svém prvním postupu do čtvrtfinále na Australian Open. Její příští soupeřkou bude loňská vítězka French Open Garbiňe Muguruzaová ze Španělska

Obhájkyně titulu vypadla z Australian Open před čtvrtfinále poprvé po deseti letech. V roce 2007 vyřadila česká hráčka Lucie Šafářová v osmifinále vítězku z roku 2006 Amélii Mauresmovou z Francie.

V mužské dvouhře vypadl obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska už ve třetím kole a celkem je ze hry pět hráčů z prvních deseti nasazených. Mezi ženami už dohrálo dokonce šest z deseti nasazených, vedle Kerberové například také trojka Agnieszka Radwaňská z Polska a čtyřka Simona Halepová z Rumunska.

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

M. Zverev (Něm.) - Murray (1-Brit.) 7:5, 5:7, 6:2, 6:4,
Wawrinka (4-Švýc.) - Seppi (It.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4),
Tsonga (12-Fr.) - Evans (Brit.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:4
Federer (17-Švýc.) - Nišikori (5-Jap.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:1, 4:6, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Pavljučenkovová (24-Rus.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6:3, 6:3,
V. Williamsová (13-USA) - Barthelová (Něm.) 6:3, 7:5,
Muguruzaová (7-Šp.) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:3,
Vandewegheová (USA) - Kerberová (1-Něm.) 6:2, 6:3,

Čtyřhra - 2. kolo:

Matteková-Sandsová, Šafářová (2-USA/ČR) - Erraniová, Flipkensová (It./Belg.) bez boje.

Čtyřhra - 3. kolo:

Hlaváčková , Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Klepačová, Sánchezová ((Slovin./Šp.) 6:2, 6:0,
Hozumiová, Katová (Jap.) - Strýcová , Mirzaová (4-ČR/Ind.) 6:3, 2:6, 6:2, Makarovová, Vesninová (3-Rus.) - Kristýna Plíšková , Golubicová (ČR/Švýc.) 7:6 (7:5), 2:6, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Dellacquaová, Reid (Austr.) - Krejčíková , Ram (8-ČR/USA) 5:7, 7:6 (7:2), 10:7,
Atawová, Lindstedt (USA/Švéd.) - Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) 0:6, 7:6 (8:6), 10:8.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud