Jan Jaroch
25. ledna 2017 • 09:23

Plíškovou dorazila s růžencem na krku. Jen bůh mi mohl pomoct, řekla

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MELBOURNE | Když šla podávat na vítězství v zápase, vzala si na krk růženec. Po mečbolu se pokřižovala, pak se klečíc na kolenou usedavě rozplakala. Co bylo pro Karolínu Plíškovou zklamání, znamenalo pro její přemožitelku Mirjanu Lučičovou-Baroniovou splnění snu a zahnání nočních můr. Naposledy se mezi čtyři nejlepší na grandslamu dostala na wimbledonské trávě coby sedmnáctiletá dívka, nyní si semifinále zahraje coby čtyřiatřicetiletá vdaná paní.



Ve třetí sadě odešla za stavu 3:4 do šatny pro ošetření, vrátila se jak vyměněná. Finiš zápasu ovládla 12:1 na body, před posledním gamem vytáhla z tašky růženec a pověsila si ho na krk. „V ten moment jsem si říkala, že jen bůh mi může pomoci. A skutečně si myslím, že jsem díky růženci na krku zůstala silná,“ líčila chorvatská tenistka, jež se prý obávala, zda bude schopná zápas dokončit.

Levou nohu měla zavázanou na lýtku i stehnu. „Ke konci už mě bolela jak čert. Nevěděla jsem, jestli zvládnu dohrát,“ řekla Lučičová, jeden z nejkřiklavějších případů dětské šikany v tenise. S matkou a sourozenci musela za dramatických okolností utéct před násilnickým otcem do USA. Žila v nouzi, neměla peníze, aby mohla cestovat po turnajích. „Všechno, co jsem prožila, už tolik nebolí,“ řekla Lučičová v euforii.

První a do letoška také poslední výhru zapsala v Melbourne v roce 1998. „Vzpomínám si, bylo to proti mně,“ přišla k ní s mikrofonem na kurtu bývalá australská tenistka Rennae Stubbsová. „Nevěřím, je to šílené. Jsem v šoku. Nikdy se mi nesnilo, že tady zase budu,“ zalykala se slzami Lučičová. Tenistka, jež předvedla proti české favoritce statečný výkon se 42 winnery, byla najednou tak křehká a zranitelná. „Prožívá svůj sen, který si asi zasloužila vzhledem k tomu, co vytrpěla,“ řekla David Kotyza, kouč Plíškové .

Že pro ni bude snem i semifinále proti Sereně Williamsové , o tom všichni pochybují. A velké naděje si nedává ani Lučičová, jež ve volných dnech nastupovala ve čtyřhře, v níž postoupila do čtvrtfinále „Nevím, kdy naposledy jsem měla volno. Jestli zvládnu další zápas? Podívejte se na moje zavázané nohy. Manželovi se snad líbí, ale už jsou hodně unavené…“

Australian Open: Jak Plíšková vypadla ve čtvrtfinále: krásné výměny i chyby na konec
Video se připravuje ...

Chvíli se zdálo, že Lučičová utkání ani nedohraje
Chvíli se zdálo, že Lučičová utkání ani nedohraje

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud