2. února 2014 • 16:40

Do Japonska NE, na semifinále (snad) ANO. Berdych v DC nekončí

Autor: jj, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opět fungoval jako spolehlivá bodová mašina. Tomáš Berdych proti Nizozemsku splnil svou „tradiční“ normu 2,5 bodu za víkend a výrazně pomohl k českému postupu do čtvrtfinále. Potlačí ale daviscupovou káru dál? Vypadá to, že ano! Ze slov světové sedmičky vyplývá, že nejspíš vynechá další kolo v Japonsku (4. – 6. dubna), ale vrátil by se na případné semifinále (12. – 14. září, českým soupeřem by bylo buď Německo, nebo Francie).



Berdych už několikrát avizoval, že následující roky kariéry chce upřít na jeden velký cíl, zisk grandslamového titulu. Náročné daviscupové víkendy mu vždy seberou hodně energie. Proto zvažoval svou budoucnost v českém týmu.

Poté, co v Ostravě suverénně přejel De Bakkera a zařídil třetí postupový bod přes Nizozemce, ale vyloučil, že by se nyní s Davis Cupem definitivně loučil. „Celý týden jsem to už říkal a svoje rozhodnutí neměním ze dne na den. Moje rozhodnutí platí stále. Tohle není určitě poslední zápas, který jsem v Davis Cupu odehrál,“ prohlásil osmadvacetiletý tenista.

Berdych zároveň nastínil, jak by mohla vypadat jeho daviscupová budoucnost. Český los je totiž příliš lákavý na to, aby za sebou zavřel dveře na celou sezonu.

Japonsko ne, semifinále ano?

Nejlepší český tenista pravděpodobně vynechá dubnový zápas s Japonskem. Pokud by ale bez něj Štěpánek a spol. hratelného soupeře zvládli, Berdych by týmu pomohl v zářijovém semifinále. Tam by svěřenci Jaroslava Navrátila narazili na lepšího z dvojice Francie, Německo.

„Tohle rozhodnutí jsem hodně promýšlel a jeho součástí je i možnost, že nějaký zápas vynechám. Ale pokud se moje sezona bude nějakým způsobem vyvíjet a tým to v Japonsku zvládne, protože kluci na to určitě mají i beze mě, tak třeba rád v další utkání nastoupím,“ prozradil Berdych.

Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Thiemem de Bakkerem
Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Thiemem de Bakkerem

Pokud český tým chce pomýšlet na „zlatý hattrick“ a potřetí křepčit okolo salátové mísy, Berdycha v závěrečných kolech potřebuje. Česká jednička už v Davis Cupu odehrála úctyhodných 62 zápasů.

Berdych v nich jen čtrnáctkrát prohrál, v deblu má na kontě jedinou(!) porážku (finále Davis Cupu 2009 se Štěpánkem proti španělské dvojici Lopéz, Verdasco). Výjimečné statistiky potvrzují, jak klíčová je role sedmého hráče světa v českém týmu.

„Neřekl jsem, že tohle je můj poslední zápas a už mě tady nikdy neuvidíte. Rozhodně jsem netvrdil, že za reprezentaci už nikdy nenastoupím. To ani nikdy říkat nebudu,“ zdůraznil Berdych po duelu s De Bakkerem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud