13. září 2014 • 17:52

SBOHEM, hattricku! Štěpánek s Berdychem padli, ve finále je Francie

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen o zlatém daviscupovém hattricku se českým tenistům rozplynul už ve čtyřhře jejich francouzského semifinále. Osvědčená dvojice Tomáš Berdych a Radek Štěpánek padla s Jo-Wilfriedem Tsongou a Richardem Gasquetem 7:6 (4), 4:6, 6:7 (5) a 1:6 a český tým po dvou dnech prohrává nedostižným rozdílem 0:3. Češi přišli o sérii jedenácti daviscupovách vítězství v řadě a možnost hrát o třetí titul za sebou.



Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila naposledy prohráli v Davisově poháru před třemi a půl lety doma v 1. kole s Kazachstánem. Pak jedenáctkrát zvítězili - v roce 2012 získali pro Česko slavnou "salátovou mísu" znovu po 32 letech a loni triumf obhájili. Letos porazili Nizozemce a Japonce a až nabuzená Francie, která touží po titulu v soutěži poprvé po 13 letech, je dokázala zastavit.

Radek Štěpánek (vlevo) smutně kouká za špatně neuznaným míčkem ve čtyřhře proti Francouzům v semifinále Davis CupuFoto AP Photo

Češi po pátečních dvouhrách prohrávali 0:2 a čtyřhru museli vyhrát, aby vykřesali naději na obrat. Štěpánek ovšem dohrával zápas se zraněním a po třech dramatických sadách ve čtvrté Francouzi jasně dominovali. Dvojice Štěpánek, Berdych prohrála v Davisově poháru čtyřhru teprve podruhé, patnáctkrát debl ovládli.

Tenisté se ve čtyřhře rozjížděli pomalu. Na Berdychovi bylo znát špatné rozpoložení po pátku, hned ztratil podání a Češi prohrávali 0:3. Pak ale Štěpánek ukázal své deblové umění - jistě ukončoval voleje, přidal lob a nahlodal jistotu Francouzů, což vyústilo v brejk Gasquetova podání a srovnání na 4:4.

V tie-breaku znovu nejdříve vedli domácí a stadion se otřásal nadšením. Vzápětí ale utichl a hlasitě troubily české trubky, to když Berdych trefil prohoz a Češi po třech míčích set získali.

Napětí stoupalo, nervózní Tsonga hrál soupeřům tvrdě do těla. Berdych a Štěpánek měli na začátku druhé sady sedm brejkbolů, ale ani jeden nevyužili a první tak v druhé sadě prohrál servis Štěpánek v páté hře. Brejk se už smazat nepodařilo. Za stavu 4:5 si Štěpánek poprvé vyžádal ošetření a s fyzioterapeutem Michalem Novotným odešel do šatny. Tsonga následně druhý set uťal esem.

Fotbalista Nicolas Anelka na daviscupovém semifinále s Českem na Roland Garros
Fotbalista Nicolas Anelka na daviscupovém semifinále s Českem na Roland Garros

Ještě hůře než první set začali tenisté třetí sadu. Berdych a po něm i Štěpánek ztratili podání a prohrávali 0:3 a 0:40 při Gasquetově servisu. Dokázali se ale znovu zvednout, snížili na 3:4 a pak ziskem devíti výměn po sobě vedli 5:4.

Sporný míč přišel za stavu 30:30 při Tsongově podání, kdy nechal rozhodčí opakovat výměnu, při které Štěpánkův míč trefil lajnu, ale Gasquet přestal hrát a reklamoval aut. Místo výhody a setbolu Tsonga podání udržel a posléze v tie-breaku Češi o třetí sadu přišli.

Francouzský daviscupový tým se raduje z postupu do finále po výhře na ČeskemFoto EPA

Od půlky třetího setu se Štěpánek kvůli zranění hůře pohyboval a trápil se. Před čtvrtým setem si znovu nechal promasírovat na kurtu záda, ale zázrak se nestal. Nemohl pořádně podávat a Češi nedokázali ve čtvrté sadě konkurovat.

V pátek nejprve Berdych podlehl Gasquetovi 3:6, 2:6, 3:6 a Rosol pak prohrál s Tsongou podobně jasně 2:6, 2:6, 3:6.

Nedělní dvouhry se budou hrát jen na dva vítězné sety a dají výsledku konečnou podobu. Je pravděpodobné, že místo Berdycha nastoupí Jiří Veselý a pak Lukáš Rosol.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Paříži (antuka, Roland Garros):
Francie - ČR 3:0 po čtyřhře
Gasquet, Tsonga - Berdych, Štěpánek 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:5), 6:1.

Fotbalista Nicolas Anelka na daviscupovém semifinále s Českem na Roland Garros
Fotbalista Nicolas Anelka na daviscupovém semifinále s Českem na Roland Garros

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud