25. listopadu 2014 • 05:00

Zraněný Tsonga místo Simona? To jste nezvládli, zuří francouzští fanoušci

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být velký francouzský víkend. Místo toho přišlo obrovské zklamání a výčitky. Tým okolo Jo-Wilfrieda Tsongy měl poprvé od roku 2001 získat pro zemi galského kohouta slavnou salátovou mísu. Finálovou obětí se mělo stát Švýcarsko i se supersilným duem Federer, Wawrinka. Realita však byla jiná. Poprvé v historii se Davisův pohár stěhuje do země helvétského kříže.



Francouzi si na svého soka přichystali hned několik pastí, do kterých měli pochytat jak sedmnáctinásobného grandslamového vítěze, tak i šampiona z letošního Australian Open. První překážkou měla být antuka, kterou ani jeden ze Švýcarů dvakrát nemusí. Druhou pak ďábelské prostředí s rekordní návštěvou přes 27 tisíc fanoušků na fotbalovém stadionu v Lille.

Salátová mísa míří do ŠvýcarskaFoto Reuters

Třetí faktor, který měl hovořit pro domácí tým, byla i předpokládaná únava Švýcarů, kteří bojovali ještě o minulém víkendu na Turnaji mistrů.

Když se k tomu připočetla drobná roztržka mezi Federerem a Wawrinkou po vzájemném semifinálovém duelu a zranění zad světové dvojky, kvůli kterému nenastoupila do finále Turnaje mistrů, bylo ve francouzském táboře hned několik důvodů k optimismu.

Papírové předpoklady však Švýcaři až na páteční zaváhání Federera doslova rozcupovali. "Sami vidíte, jak rychle se věci mění. Na začátku týdne byly noviny plné zpráv o Rogerových zádech a o tom, jak jsou Francouzi připraveni na úspěch. Na konci týdne je všechno jinak, slavíme my," jásal po historickém triumfu Wawrinka.

Simon za Tsongu?

Svůj díl kritiky za finálovou porážku si kromě hráčů vyslechl i nehrající francouzský kapitán Arnaud Clément. Místní média si ho podávají především za to, že do pátečního zápasu s Wawrinkou, poslal místo Simona zraněného Trongu. (Tsonga podlehl 1:3 na sety)

Dvanáctý hráč světa, který si poranil předloktí během týdne před finálovým duelem, však stojí za Clementem. "Já jsem chtěl hrát, bylo to moje rozhodnutí v pátek nastoupit proti Wawrinkovi,“ říká Tsonga.

VIDEO: Poslední míček finálového utkání


"Jako kapitán samozřejmě nesu odpovědnost za výsledek. Hodně jsem přemýšlel o tom, koho nasadit a jakou strategii zvolit. Možná jsem to mohl udělat jinak. Hodně jsem přemýšlel i o složení deblového páru (dvojice Benneteau, Gasquet podlehla Wawrinkovi s Federerem 0:3 na sety), ale už je to pryč. Musím se poučit a do budoucna zvolit lepší strategii. v Každém případě, Švýcaři byli prostě lepší a zaslouženě vyhráli," říká Clément.

Neúčast jednadvacátého hráče světa mrzí francouzské fanoušky o to více, že Simon porazil Wawrinku v posledním vzájemném souboji na turnaji Masters v Šanghaji, vzájemnou bilanci spolu mají vyrovnanou 2:2. Pro porovnání, Tsonga má s Wawrinkou skóre 3:3, poslední duel však se Švýcarem prohrál.

"Už na to nemyslím, Tsonga se prostě rozhodl, že bude hrát, je to jeho rozhodnutí. Nemá cenu se zaobírat tím, co by, kdyby..." odpálil další diskusi na toto téma Simon.

Mlčení kolem Tsongy

"Chtěl jsem udržet co nejdéle v tajnosti, že je Tsonga zraněný. Chtěl jsem Švýcary zaskočit," hájil se Clément před kritikou, proč neoznámil zranění domácí jedničky už dávno předtím a nenominoval Simona už do páteční dvouhry.

Tsonga se svého náhradníka dočkal až pro nedělní singl, místo Simona ale na kurt nastoupil Richard Gasquet, který však neměl proti Federerovi šanci a podlehl jasně ve třech setech 4:6, 2:6, 2:6.

Gasquet marně hledal na svého soupeře zbraň.Foto Reuters

Právě v souvislosti s nominací Gasqueta řada domácích fanoušků nesouhlasí. Za Tsongu měl podle mnohých nastoupit v žebříčku lépe postavený Gilles Simon.

Absence Simona na úkor Gasqueta, který je o pět příček v žebříčku za Simonem, Francouze mrzí o to více, že  Gasquetova vzájemná bilance s Federerem v poměru 2:13 nevěstila už dávno dopředu pro domácího tenistu nic dobrého.

Na kurtě se to také potvrdilo, za necelé dvě hodiny bylo po zápase a Švýcarsko mohlo slavit historický triumf v Davisově poháru.

Švýcarský tým se salátovou mísou
Švýcarský tým se salátovou mísou


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud