Pavel Novotný
26. listopadu 2014 • 22:00

Češi a Švýcaři vládnou Davis Cupu: Stejný úspěch, stejný pád?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko suverénně první následované čerstvým vítězem Davisova poháru Švýcarskem. Až pak se rovnají tenisové velmoci typu Francie, Španělska a dalších. Tak vypadá žebříček nejlepších zemí světa. Tato doba však pravděpodobně nepotrvá dlouho. A platí to jak pro tým okolo Tomáše Berdycha, tak pro úřadující šampiony.



Poslední tři roky nepoznala mužská týmová soutěž jiného vítěze, než české či švýcarské tenisty. Roky 2012 a 2013 patřili svěřencům Jaroslava Navrátila. Sklonit se před nimi museli nejdříve Španělé, loni pak i domácí Srbové. O čerstvém finále mezi Francií a Švýcarskem a historickém triumfu pro zemi helvétského kříže se není potřeba více rozepisovat.

Obě země si tento úspěch musí pořádně užít, protože s velkou pravděpodobností na něj pořádně dlouho nenavážou. Podobnost, s kterou oba státy dokráčely k salátové míse, je až zarážející.

Ve hře jsou jen dva

Oba nehrající kapitáni mají situaci ohledně nominace na zápasy velmi jednoduchou. Jak Severin Lüthi tak Jaroslav Navrátil sází prakticky na jen dva muže. Český kouč využívá dvojici Berdych a Štěpánek na všechny tři dny, ustoupit od této varianty ho donutí jen případné zranění některého z hráčů či jeho absence.

I Lüthi má, pokud jde o singlové zápasy, jasno. Ono také nepostavit světovou dvojku Rogera Federera a jen o dvě místa hůře umístěného Wawrinku by bylo obrovskou chybou. Alespoň pro debl někdy využívá Marka Chiudinelliho či Michaela Lammera. Ve finále však po vzoru českého kolegy vsadil vše na dvojici Federer, Wawrinka.

Švýcarský tým se salátovou mísouFoto Reuters

Švýcary a český tým spojuje nejen rekord v délce nejdelšího trvání daviscupového zápasu, o který se v roce 2013 v prvním kole postarala dvojice Berdych, Rosol vs. Wawrinka Chiudineli, (hrálo se 7 hodin a 1 minutu) ale dost možná i podobná budoucnost. A ta moc optimisticky pro oba národy nevypadá.

Potáhne Čechy Veselý a Pavlásek?

Berdych, Štěpánek. Ohraná písnička českého daviscupového týmu. Je však dost možné, že zpívat si ji čeští fanoušci už moc dlouho nebudou. Devětadvacetiletý Berdych již v minulosti několikrát naznačil, že přednost bude dostávat jeho singlová kariéra.

A Štěpánek? 36letý tenista má svůj singlový zenit s největší pravděpodobností za sebou, druhý nestarší hráč ve světové stovce už těžko bude stačit nastupujícímu mládí. Navíc zdravotní problémy, které rodáka z Karviné sem tam trápí, mu také na výkonnosti nepřidají.

A dál? Jednatřicátý hráč světa Lukáš Rosol předvádí velmi nevyrovnané výkony, kdy jednou dokáže zdolat i žebříčkově lepšího hráče, aby následně zcela vyhořel s relativně slabším soupeřem.  Na užší světovou špičku prostě brněnský rodák nemá.

Takhle se čeští tenisté radovali z triumfu v Davis Cupu. Hlavní opory týmu včetně kapitána Navrátila zvažují, zda budou v týmové soutěži pokračovatFoto Jaroslav Legner Sport

Český tým tak bude v budoucnosti vsázet na jednadvacetiletého Jiřího Veselého, šestašedesátého hráče světa, který má nespornou perspektivu. Dál je však situace hodně špatná.

Do třístého místa se drží jen perspektivní Adam Pavlásek, další Češi jako Jan Hernych (199.), Jan Mertl (218.) či Jaroslav Pospíšil (274), již překročili věkovou hranici 32 let a velký progres se od nich očekávat nedá.

A Švýcaři? Ti jsou na tom snad ještě hůře. O další motivaci Federera pokračovat v daviscupovém týmu se dá úspěšně pochybovat, Wawrinka, pokud vůbec bude dál reprezentovat, zůstane na vše zoufale sám.

Švýcarskou trojkou je totiž až 216. hráč světa Marco Chiudinelli, kterému je navíc již 33 let, 269. je pak Yan Marti. Jistá budoucnost se tak vkládá na bedra finského rodáka Henri Laaksonena, který je ve svých 22. letech 312. hráčem světa. Mezi pětisty nejlepšími hráči se pak švýcarskou vlaječkou za jménem může pyšnit již jen na 343. místě Adrien Bossel.

POŘADÍ NEJLEPŠÍCH ČECHŮ A ŠVÝCARŮ
ČEŠI ŠVÝCAŘI
POŘADÍ JMÉNO (věk) POŘADÍ JMÉNO (věk)
7. Tomáš Berdych (29) 2. Roger Federer (33)
31. Lukáš Rosol (29) 4. Stanislas Wawrinka (29)
66. Jiří Veselý (21) 216. Marco Chiudinelli (33)
68. Radek Štěpánek (36) 269. Yan Marti (26)
199. Jan Hernych (35) 312. Jaane Laksonen (22)
218. Jan Mertl (32)  343. Adrien Bossel (27)
242. Adam Pavlásek (20)  508. Michael Lammer (32)
274. Jaroslav Pospíšil (33)  874. Ehrat Sando (23)

Selfie vítězů
Selfie vítězů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud