28. listopadu 2016 • 13:05

Hrdina Argentiny Del Potro: Maradona mi přišel gratulovat až do šatny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slzy štěstí se letos již poněkolikáté koulely po tvářích tenisty Juana Martína del Potra. Bývalý čtvrtý hráč světa už málem po sérii zranění skončil s tenisem, ale nechal se přemluvit k návratu a ten letos prožil ve velkém stylu. Na olympiádě v Riu získal stříbro, je zpět na dohled světové špičky a o víkendu se stal hrdinou Argentiny v cestě za prvním ziskem "salátové mísy".



Rozhodující bod finále Davisova poháru sice získal pro Argentince v neděli večer Federico Delbonis, ale obrat zápasu proti Chorvatsku řídil Del Potro. V Záhřebu totiž v neděli v maratonském utkání týmových jedniček udolal po takřka pěti hodinách Marina Čiliče 6:7, 2:6, 7:5, 6:4, 6:3 a poprvé v kariéře otočil zápas ze stavu 0:2 na sety.

"Lepší moment jsem si nemohl vybrat," zářil osmadvacetiletý rodák z Tandilu Del Potro a klaněl se frenetickým argentinským fanouškům v hledišti. "Tohle byl největší zázrak v mém životě a je pro moji rodinu, pro přátele i pro celou Argentinu."

Davisův pohár je v rukou tenistů ArgentinyFoto Reuters

Skoro dvoumetrový Del Potro přitom zápas s Čiličem dohrával se zlomeným malíčkem. "V pátém setu jsem chytal míček z Čiličova podání, které skončilo v autu, ale nechtěl jsem hru přerušit. Bojoval jsem a nechtěl vypadnout z rytmu," řekl tenista, který se opírá o drtivý forhend, ale levou ruku potřebuje k obouručnému bekhendu.

Del Potro se letos vrátil do Davisova poháru po čtyřech letech a poprvé od semifinálové prohry v Buenos Aires s českými tenisty. Ve čtvrtfinále proti Itálii pomohl k bodu ve čtyřhře, v semifinále šokoval výhrou nad Britem Andym Murraym a hrál čtyřhru. Ve finále proti Chorvatům získal oba body v singlech a rovněž nastoupil i v deblu.

Del Potro: Nechybělo mnoho a tenis jsem nehrál

Výsledkem byl první argentinský triumf v soutěži, kterého modro-bílí dosáhli až v pátém finále. A Del Potro ve svém třetím. "Je to úžasný, blažený pocit. Máme mísu a je to tím, že jsme výborní hráči a především skvělí lidé," řekl Del Potro.

Vítěz US Open z roku 2009 zopakoval, že nechybělo mnoho a tenis už dávno nehrál. Od roku 2010 měl třikrát operované levé zápěstí a jednou pravé. "Děkuju všem, kteří mi rozmluvili ukončení kariéry. Byl jsem hodně blízko tomu, abych už nikdy nehrál, a vida, teď jsem tady a jsem šťastný, jak to dopadlo," usmál se.

Diego Maradona si finále patřičně vychutnalFoto EPA

Triumf v Davis Cupu dal na úroveň zisku svého jediného grandslamového titulu z New Yorku. "Bezpochyby to tak je. A Davis Cup má ještě tu přidanou hodnotu, kterou je společná radost týmu a národní nadšení. To je mimořádné," uvedl tenista.

Mezi nespočtem argentinských fanoušků nešel přehlédnout jeden velmi významný. Bývalý fotbalista Maradona přijel podpořit tenisty a neúnavně povzbuzoval. Del Potro mu věnoval raketu, kterou porazil Čiliče.

"Fandil skvěle celé tři dny a přiběhl mi gratulovat do šatny. Vždycky jsem ho obdivoval jako hráče a je mi velkou ctí, že nyní v něm máme tak zaníceného fanouška, který za námi přijel," řekl Del Potro.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud