6. října 2017 • 11:56

Novinky v Davis Cupu! Češi otestují kratší zápasy, bude se hrát jen dva dny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Daviscupová utkání v kontinentálních zónách, kde se představí i čeští tenisté, se budou v příštím ročníku hrát na zkoušku jen dva dny a jednotlivé zápasy pouze na dva vítězné sety. Mezinárodní tenisová federace (ITF) chce vyzkoušet nový systém kvůli zatraktivnění tradiční týmové soutěže. Duely elitní Světové skupiny zůstanou v roce 2018 beze změn, tedy třídenní a na tři vítězné sety.



Daviscupové duely zón I a II budou místo dosavadních pátku až neděle budou hrát pouze v pátek a sobotu. Formát zůstane podobný. V pátek se odehrají dvě dvouhry, v sobotu pak čtyřhra, po které budou následovat v případě nutnosti dva singly.

Další změny se budou týkat i Světové skupiny. Týmy budou moci nominovat pět hráčů místo dosavadních čtyř. Odpadne pátý zápas, pokud se rozhodne už ve čtvrtém, a jestliže bude skóre zápasu 3:0, odehraje se už jen jedna dvouhra.

"Jsme odhodláni vylepšit naši vlajkovou loď pro hráče, fanoušky, pořadatelské země, vysílací společnosti a sponzory," uvedl prezident ITF David Haggerty. "Pokud bude tento test úspěšný, budeme v pozici, kdy budeme moci zvážit, zda by se po roce 2018 neměly tyto změny aplikovat i na Světovou skupinu," dodal šéf mezinárodní federace.

Vedení ITF doporučilo revoluční změny na srpnovém kongresu v Hoči Minově Městě, nicméně členové národních asociací celý balíček reforem neschválili. Dali však ITF mandát k testování nových pravidel.

Čeští tenisté opustili Světovou skupinu podruhé v historii po zářijové porážce v baráži v Nizozemsku. Nový formát Davis Cupu si vyzkouší až v dubnovém druhém kole Evropsko-africké zóny I, neboť na úvod mají volno. Jejich soupeř vzejde z únorového duelu mezi Jihoafrickou republikou a vítězem odloženého zápasu Izrael - Rumunsko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud