23. listopadu 2017 • 21:10

Finále Davis Cupu na fotbalovém stadionu: Francouzi už nechtějí čekat

Autor: jj, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Silná generace francouzských tenistů kolem vůdce Jo-Wilfrieda Tsongy věří, že přišel její čas. Po šestnácti letech čekání hodlají novodobí mušketýři získat jubilejní desátou salátovou mísu pro svou zemi. Soupeřem ve finále Davis Cupu na krytém fotbalovém stadionu v Lille, kam má dorazit 20 000 diváků, bude ode dneška sousední Belgie. Její subtilní lídr David Goffin, finalista Turnaje mistrů, kde zdolal Nadala i Federera, hodlá napnout všechny síly, aby šly tři body za jeho barvami.



Francie, to je země s deseti hráči v elitní stovce pořadí ATP. Není divu, že i díky tomu má nejstabilnější daviscupové výsledky a v žebříčku týmové soutěže jí patří druhé místo. Za poslední léta si však také Francouzi vysloužili nálepku věčně druhých borců. Prohráli finále Davis Cupu v roce 2002, 2010 i 2014. Naposledy právě ve fotbalové aréně v Lille proti švýcarskému Dream Teamu Roger Federer – Stan Wawrinka.

Druhý pokus v severofrancouzském Lille, které leží téměř na hranicích s Belgií, vypadá již nadějněji. „Rádi bychom napsali svůj kousek historie. Francouzský tým dříve vyhrál, ale už je to dlouho. Teď se připravujeme, abychom to dokázali s tímto týmem,“ prohlásil kapitán Yannick Noah, který se loni vrátil na lavičku.

Noah je posledním francouzským tenistou, který dokázal vyhrát grandslamový turnaj (Roland Garros 1983) a coby kapitán odcházel vítězně i z předešlých daviscupových finále. Zemi galského kohouta dovedl k Davis Cupu v letech 1991 a 1996.

Belgický kapitán Johan van Herck nepovažuje své svěřence za favority. „Francouzi hrají doma, takže pro mě jsou favoritem oni. Ale my máme velmi dobrý daviscupový tým a potrápíme je,“ řekl v úterý po příletu do Lille.

Klíčovou postavou jeho výběru by měl být Goffin, který se na nedávném Turnaji mistrů blýskl semifinálovou výhrou nad Rogerem Federerem. V Davisově poháru aktuálně sedmý hráč světa vyhrál 15 z posledních 16 dvouher, jedinou porážku utrpěl ve finále 2015 od Brita Andyho Murrayho .

S oběma francouzskými singlisty má ale Goffin negativní bilanci. Jo-Wilfriedu Tsongovi podlehl ve čtyřech z šesti duelů včetně únorového finále turnaje v Rotterdamu, které se stejně jako finále Davis Cupu hrálo na tvrdém kurtu v hale. Třiadvacetiletého Lucase Pouilleho neporazil ze tří zápasů ani jednou.

Belgickou dvojkou, přes kterou hodlají Francouzi především bodovat, je třiatřicetiletý veterán Steve Darcis, až 76. muž žebříčku ATP.

PROGRAM FINÁLE DAVIS CUPU

(Lille, tvrdý povrch, PP Digi Sport 2)

PÁTEK – 14.00

Pouille (Fr.) – Goffin (Belg.)

Tsonga (Fr.) – Darcis (Belg.)

SOBOTA – 14.00

Gasquet, Herbert (Fr.) – Bemelmans, De Loore (Belg.)

NEDĚLE – 13.30

Tsonga (Fr.) – Goffin (Belg.)

Pouille (Fr.) – Darcis (Belg.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud