Jan Jaroch
19. dubna 2011 • 12:17

Hlavní zbraň českých tenistek: Síla TÝMU!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byly čtyři jako mušketýři. A také tak hrály. Nebývá obvyklé, aby se v dámském tenisovém kolektivu vytvořila tak skvělá parta. Češky, finalistky Fed Cupu, ale tuhle tajnou zbraň mají ve svém arzenálu. „Lepší atmosféru jsem ve fedcupovém týmu snad ještě nezažila,“ usmála se hrdinka rozhodující čtyřhry Iveta Benešová.



Tenistky zcela určitě patří k těm fintivějším sportovkyním, dají si záležet na tom, jak jim to sluší. České kvarteto Petra Kvitová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Iveta Benešová a Lucie Hradecká ale možná vytvořilo jeden světový rekord. Šaty na předzápasový banket v Belgii si společně vybraly za pouhých 15 minut.

„Všechny jsme na sebe koukaly: to není možný, nestalo se nám něco? Čtvery šaty, aby se líbily všem, čtvery náušnice a čtyři trička jsme měly koupený vážně tak rychle,“ popisovala Záhlavová-Strýcová.

I to je jeden z důkazů, že český tým je na stejné vlně. „Dobrá parta dělá strašně moc. Když jsou soupeřky na žebříčku vyrovnané, může hrát taková věc velkou roli,“ tvrdí kapitán Pála.


Tenistky jeho slova demonstrovaly postupem do finále, jež se bude hrát 5. a 6. listopadu s největší pravděpodobností v Moskvě. Společně si užily celý fedcupový týden, sváry, jaké mají ve svém výběru třeba Srbky Ivanovičová s Jankovičovou, neexistují.

A rovněž není možné, aby holka, jež zrovna nehraje zápas, chyběla na lavičce a hlasitě nepovzbuzovala, jak tomu je běžné například u Slovenky Daniely Hantuchové. „Mám úplně vykřičený hlasivky,“ vyprávěla po neděli Kvitová.

Radost českého týmu po výhře v semifinále Fed Cupu s Belgií
Radost českého týmu po výhře v semifinále Fed Cupu s Belgií


„Nejsme žádné herečky. Už jsme dospělé, sneseme se, nehádáme se kvůli kravinám. Snažíme se mít dobrou náladu, protože když je nálada špatná, tak víme, jak jdou výkony dolů,“ tvrdí Záhlavová-Strýcová, nejhlasitější živel v šatně.

Když zvládla s Benešovou rozhodující debl, nalila si na hlavu láhev šampaňského a křičela samou radostí jak smyslů zbavená. Ostatní jí tleskaly.

„S Bárou je sranda. Když zaperlí, jak ona umí, uvolní to atmosféru. Ale všechny holky se dobře doplňují, nikdo není v pozadí,“ tvrdí Pála.

Všechny dámy s týmem vyrazily v neděli večer utužit partu do restaurace La Bruxellaise v Charleroi, kde se slavilo až do pozdních nočních hodin.

Tenistky prožívají podobný sen, jako před dvěma lety jejich krajané v Davis Cupu. Také ony po víc než dvou dekádách přepsaly historii a propracovaly se v týmové soutěži až do finále. A také ony zpívají: „My ten Fed Cup stejně vyhrajem!“

Tým má své stránky na Facebooku a na dálku bojuje s tím daviscupovým, kdo bude mít víc fanoušků. Benešová kvůli tomu během týdne dokonce uspořádala svou talk show, v níž zpovídala své spoluhráčky. „Byl to můj nápad. Chtěla jsem, aby nás lidi poznali i jinak než na tenise,“ vyprávěla.

Českým tenistkám se po posledním víkendu zvedla facebooková fanouškovská základna o víc než tisíc hlav na asi 3300. To je však stále málo, Davis Cup má fandů skoro dvacet tisíc.

„Ale až vyhrajem v Rusku, doženeme je,“ smála se Benešová, která na turnajích působí občas odměřeným až znuděným dojmem. Mezi krajankami ale ožila.

Klíčovou roli v dobré partě však hraje Petra Kvitová. Nezpochybnitelná jednička, jež je tenisově někde jinde než spoluhráčky. Jenže ani v náznaku to nedá druhým najevo. Je to týmová hráčka. „A taky strašná pohodářka. Takovýho fl egmouše jsem ještě nezažila,“ směje se Strýcová.

Tým si před zápasy vyhrává v šatně vítězné písničky, diskžokejem je vypletač Richard Šodek, k němuž chodí s žádostmi o hity všechny tenistky. Před utkáním pak tým zakřičí: kdo vyhraje? A následuje jméno kamarádky, která jde právě na plac. V Belgii se to třikrát naplnilo.

Co přijde v Rusku? „Samozřejmě tam pojedeme taky vyhrát,“ burcuje Kvitová a další tři parťačky s úsměvem přitakávají.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud