18. dubna 2015 • 16:05

Šafářová vydřela první bod, vyhrála i Kvitová. Češky vedou 2:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky vedou po prvním dnu semifinále Fed Cupu s Francií 2:0. V úvodním zápase měl ale výběr Petra Pály namále, Lucie Šafářová musela v souboji s francouzskou jedničkou Caroline Garciaovou odvracet pět mečbolů. Ale nakonec vyhrála 4:6, 7:6 (1) a 6:1 a na její triumf navázala i Petra Kvitová. Ta po měsíci a půl dlouhé pauze zvládla duel s Kristinou Mladenovičovou, kterou porazila ve dvou setech 6:3 a 6:4.



"Jsem rád, jak to dneska dopadlo. Můžeme si zhluboka oddechnout po tom prvním zápase, to bylo hodně důležitý a jsem rád, že to Péťa potom zvládla," řekl kapitán tenistek Petr Pála. "Nedokážeme si představit, jak těžké je přijít po takové pauze před domácí publikum, v kterém od ní každý čeká výhru a dobrý výkon. Byla hodně nervózní, ale zvládla to," dodal.

V neděli by měla nastoupit od 12:00 Kvitová proti Garciaové, ale je možné, že francouzská kapitánka Amélie Mauresmová pošle proti české jedničce na kurt Alizé Cornetovou. V závěrečné dvouhře by se měly střetnout Šafářová s Mladenovicovou a za případného stavu 2:2 by rozhodovala o vítězkách čtyřhra. Francouzské tenistky už letos obrat z 0:2 na 3:2 předvedly, a to v prvním kole v Itálii.

Pála nemusí v šatně hráčkám zdůrazňovat, že vedení 2:0 ještě výhru neznamená. "Všechny vědí, že ještě není konec a je třeba být stoprocentně připravený na další den. Soupeřky jsou silné, takže si musíme dát pozor, Nic není jasného. Je to velká výhoda vést 2:0, ale zápasy byly o jednom dvou míčích a může se to otočit," řekl.

Šafářová utekla hrobníkovi z lopaty

Téměř dva sety tahala světová třináctka Šafářová v duelu s Garciaovou za kratší konec. Jednadvacetiletá Francouzka, 29. hráčka světa, hrála agresivně, dostávala českou tenistku pod tlak, sama výborně podávala a diktovala tempo. "Překvapila mě, jak výborně servírovala a trefila všechno, na co sáhla," řekla Šafářová.

První set ztratila po brejku v desáté hře a ve druhé sadě se ocitla na pokraji prohry za stavu 4:5. Postupně odvrátila pět mečbolů, ten poslední esem. "Když už má člověk mečbol dolů, tak do toho jde naplno. Kromě jedné výměny jsem to měla relativně pod kontrolou," komentovala Šafářová kritickou situaci v utkání.

Lucie Šafářová se raduje z prvního českého bodu v semifinále Fed Cupu po bitvě s Caroline Garciaovou
Lucie Šafářová se raduje z prvního českého bodu v semifinále Fed Cupu po bitvě s Caroline Garciaovou

Set získala v tie-breaku poměrem 7:1 a rozehrála se, zatímco Garciaová se zlomila. V rozhodujícím setu Šafářová dominovala a Francouzce vehnala slzy do očí. "Když je člověk takhle blízko výhry, tak to mrzí a můžou přijít i slzy," řekla Šafářová.

"Dala jsem do zápasu všechno. Zkušenosti hrají ve Fed Cupu velkou roli. Člověk se učí a je postupně silnější a silnější," uvedla Šafářová, která v domácím prostředí vyhrála ve Fed Cupu posedmé za sebou a celkově si vylepšila před českými fanoušky na 9:1.

Vítězný návrat Kvitové

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová nastoupila ke svému prvnímu zápasu od konce února. Proti Mladenovicové měla problém hned v první hře, ale brejkbol odvrátila a dál podávala i hrála ve výměnách solidně.

Nepředvedla oslnivý výkon, ale dostatečně kvalitní, aby 58. hráčku světa zdolala. K zisku první sady jí stačil jeden využitý brejkbol. Ve druhém sice jednou přišla o podání, ale Francouzce vzala servis dvakrát.

"Byl to těžký zápas, hrála jsem po delší době a nevěděla, co od sebe čekat. Jsem ráda, jak jsem to zvládla. Lucka mi pomohla, že přinesla první bod," řekla Kvitová České televizi. Ve Fed Cupu má výtečnou bilanci sobotních zápasů 14:1.

Pětadvacetiletá Kvitová vynechala turnaje v Indian Wells a v Miami a měsíc kvůli únavě odpočívala. Do zápasu s Francií nastoupila po třech týdnech tréninku.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Ostravě (hala, tvrdý povrch):
ČR - Francie 2:0 po prvním dnu
Šafářová - Garciaová 4:6, 7:6 (7:1), 6:1,
Kvitová - Mladenovicová 6:3, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud