7. února 2016 • 19:02

Úžasná Plíšková! TŘEMI body dotáhla Češky do semifinále Fed Cupu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky zvládly těžký obrat v prvním kole Fed Cupu v Rumunsku a po výhře 3:2 si jako obhájkyně zahrají semifinále. Hlavní postavou byla při dvou prohrách Petry Kvitové stejně jako v listopadovém finále proti Rusku Karolína Plíšková. Světová třináctka vyhrála obě dvouhry a spolu s Barborou Strýcovou pak ovládla rozhodující čtyřhru proti Andreea Mituové s Ralucou Olaruovou 6:2 a 6:3. V semifinále se Češky utkají v polovině dubna se Švýcarskem, které vyhrálo také 3:2 v Německu.



Pod vedením kapitána Petra Pály zvládly tenistky první kolo podeváté za sebou. V Rumunsku ale musely zápas otáčet. V prvním dnešním singlu totiž Petra Kvitová podlehla světové trojce Simoně Halepové 4:6, 6:3, 3:6 a Češky prohrávaly 1:2.

Stejně jako v listopadovém pražském finále proti Rusku řídila obrat Plíšková . Nejdříve zdolala Monicu Niculescuovou 6:4, 4:6, 6:3 a pak uspěla v deblu se Strýcovou. Pár Andreea Mituová a Raluca Olaruová porazily jasně 6:2 a 6:3.

VIDEO | Podívejte se na oslavu bezprostředně po výhře

Postup! 3:2, Bara a Kaja vyhraly!

Zveřejnil(a) Czech Fed Cup Team dne 7. únor 2016

Třiadvacetiletá Plíšková je tak podruhé za sebou českou fedcupovou hrdinkou. V listopadu proti Ruskám získala dva body, nyní už všechny tři. Před čtyřhrou a Niculesucovou dokázala zdolat i v sobotu Halepovou.

"Ne, necítím se jako hrdinka. Je to týmová soutěž, neberu to, že jsem udělala tři body, celý tým mě podporoval," řekla světová třináctka Plíšková. Kapitán její výkon ocenil. "Podala fantastický výkon. Jsem strašně moc rád, je to neskutečný a klobouk dolů. Fyzicky to pro ni bylo náročné utkání," řekl Pála.

Dnes proti Niculescuové měla Plíšková stejně jako o den dříve Kvitová problém se soupeřčiným čopovaným forhendem. Oproti Kvitové ale dělala méně chyb a jistěji si držela podání. Mohla vyhrát ve dvou setech, jenže ve druhém neudržela vedení 4:2. Nakonec zápas ukončila rázně pátým esem.

Karolína Plíšková se raduje v zápase s Rumunkou Niculescuovou v prvním kole Fed Cupu
Karolína Plíšková se raduje v zápase s Rumunkou Niculescuovou v prvním kole Fed Cupu

"Ani jeden míč nebyl jednoduchý a jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla Plíšková a před čtyřhrou hýřila optimismem. "Vyhrajeme," prohlásila. A nemýlila se.

Po půlhodinové pauze se vrátila na kurt a se Strýcovou debl zvládly stejně jako proti Ruskám. Za Rumunky nečekaně nenastoupila Niculescuová a proti slabšímu páru Češky zápas kontrolovaly. Plíšková razantně podávala a hrála tvrdě od zadní lajny, Strýcová se co nejvíce tlačila k síti a vytvářel na soupeřky tlak.

Při svém podání byly Češky sebevědomé a ani jednou nečelily brejkbolu. Soupeřkám vzaly v každém setu dvakrát servis a bezpečně zápas dotáhly k výhře. "Barča mi strašně pomáhala, takže jsem se tolik nenadřela," řekla Plíšková. "Každé vítězství chutná sladce, vítězství jako vítězství," dodala Strýcová.

Kvitová bojovala, ale prohrála i podruhé

V Rumunsku se nedařilo jen Kvitové. Opora týmu, která se výrazně zasloužila o čtyři tituly za uplynulých pět let, prohrála poprvé o fedcupovém víkendu obě dvouhry. V sobotu nestačila na Niculescuovou a proti Halepové uhrála set.

"Určitě to bylo z mé strany lepší. Jsem opravdu ráda, jak jsem hrála, i když jsem prohrála. Ale ve srovnání se sobotou byl mnohem lepší servis, výměny a skoro všechno, ale nepřinesla jsem bod do šatny, což není moc dobré," řekla Kvitová.

Češky mají letos šanci zaútočit na svůj desátý fedcupový titul v historii a získat hattrick, což se v soutěži naposledy povedlo Španělkám v letech 1993 až 1995.

Utkání 1. kola Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Kluži:
Rumunsko - ČR 2:3
Halepová - Kvitová 6:4, 3:6, 6:3, Niculescuová - Karolína Plíšková 4:6, 6:4, 3:6, Mituová, Olaruová - Karolína Plíšková, Strýcová 2:6, 3:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud