12. října 2016 • 11:51

Češky na finále Fed Cupu: Jedou Kvitová i Plíšková, chybí Šafářová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S elitní dvojicí Karolína Plíšková a Petra Kvitová vyrazí české tenistky do boje o fedcupový hattrick. Kapitán Petr Pála dnes nominoval na finále proti Francii také Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou. Ve výběru naopak chybí tradiční opora Lucie Šafářová, finalistka French Open 2015 a trojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře. Finálové utkání se bude hrát 12. a 13. listopadu ve Štrasburku, český tým v něm bude usilovat o pátý titul za posledních šest let.



"S takovou sestavou jet na finále do Francie je radost. Máme opravdu silný tým a myslím, že tam jedeme v roli favorita, s kterou se musíme popasovat. Zatím se to vždy podařilo a doufám, že to zvládneme i nyní," řekl Pála na tiskové konferenci.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová , která měla hlavní podíl na triumfech v letech 2011, 2012 a 2014, se vrací do sestavy po jednozápasové pauze. Lídrem týmu bude finalistka US Open a světová pětka Plíšková , hrdinka loňského pražského finále proti Ruskám, která táhne český výběr i v letošních zápasech.

Karolína Plíšková a světová jedenáctka Kvitová by měly zasáhnout do dvouher, ale připravená bude i letos vyrovnaně hrající Strýcová , která v žebříčku uzavírá elitní dvacítku. Do čtyřhry může Pála postavit Plíškovou se Strýcovou, které spolu rozhodly finále proti Ruskám, v semifinále ve Švýcarsku zase uspěly Plíšková s Hradeckou .

"Francouzky určitě nepodceňujeme. Máme z finále velké zkušenosti a jsme jedna velká parta. Držíme při sobě, což je důležité a pomáhá to k výkonům, které podáváme o víkendu," řekla Strýcová, kterou čeká druhé finále. "Motivace vyhrávat je pořád stejná. Hrát další finále je úžasné a dodává nám to energii," doplnila.

V sestavě není Lucie Šafářová , aktuální světová šestka ve čtyřhře, která první dvě letošní kola soutěže vynechala kvůli nemoci. V žebříčku dvouhry klesla na 40. místo. Proto kapitána požádala, aby ji na finále nebral. "Její sezona byla vachrlatá a nemohla udělat přípravu, tak jsem jí vyhověl. Kdyby se nedej bože někomu něco stalo, tak by byla připravená případně přijet," řekl Pála.

Kapitánka Francie Amélie Mauresmová nejspíše povolá především osvědčenou dvojici Kristina Mladenovicová a Caroline Garciaová. Obě hrají dvouhru, společně tvoří i špičkový deblový pár a zasloužily se o semifinálové vítězství nad Nizozemkami. Francie vyhrála ženskou týmovou soutěž dvakrát, naposledy před 13 lety.

Český tým má s Francií vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy. Loňské semifinále v Ostravě domácí tenistky vyhrály 3:1, přičemž rozhodnuto bylo už po třetí dvouhře.

Ve Francii se hrálo naposledy před deseti lety, v baráži o Světovou skupinu tehdy český tým podlehl 2:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud