Pavel Novotný
7. června 2015 • 04:48

Nový život Šafářové: Peníze i let žebříčkem. Ale také velká očekávání…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lucie Šafářová má za sebou turnaj, na který v životě nezapomene. I kdyby už do konce své kariéry v tenise nic nedokázala, může být s tím, co předvedla, spokojená. Má jistotu, že bude sedmou hráčkou světa, na svůj účet si připíše příjemných 25 milionů korun, navíc výrazně zvýšila své šance na premiérovou účast na Turnaji mistryň. Ovšem na osmadvacetiletou rodačku číhá i stinná stránka věci. Na klidný život v závětří za Petrou Kvitovou může zapomenout.



Až se v pondělí podíváte na tenisový žebříček, najdete v první desítce dvě české hráčky. Na druhém místě se bude vyhřívat dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová, na sedmém poprvé ve své kariéře Lucie Šafářová.

Naposledy měl český tenis dvojnásobné zastoupení v elitní desítce v roce 1989 ještě pod hlavičkou Československa, kdy na sedmém místě byla Helena Suková, o tři příčky pod ní pak Jana Novotná.

A to v závětří na svoji šanci číhá Karolína Plíšková a plejáda dalších českých tenistek, kterých se v elitní stovce tísnilo před French Open hned devět.

Prize Money

Na účtu Lucie Šafářové se po právě skončeném French Open nahromadila sumička okolo 180 milionů korun, finančně je tak česká tenistka s přehledem zajištěná.  A to nepočítáme další peníze od sponzorů, z reklamních a dalších akcí, které se s úspěchem české tenistky nepochybně ještě objeví.

„Již se ozvala jedna významná firma, další bezpochyby přijdou. Navíc se jedná o budoucnosti s dodavatelem oblečení,“ říkal před finálovým duelem šéf agentury Česká sportovní, pod kterou Šafářová spadá, Miroslav Černošek.

A nezapomeňte připočíst prize money za účast minimálně ve finále čtyřhry, kam se česká tenistka po boku Američanky Mattekové probila. (online v neděli od 12:00 na iSport.cz). Pokud česko-americký pár finále zvládne, rozdělí si mezi sebe přes dvanáct milionů korun.

Šafářová skončila na French Open druhá, ve finále prohrála s WilliamsovouFoto Reuters

TURNAJ MISTRYŇ

Tím výčet úspěchů nekončí. Šafářová nikdy nehrála na závěrečném podniku sezony - Turnaji mistryň. Po letošním French Open k němu bude mít zatím nejblíže. „Vždycky jsme se tam chtěli dostat. Teď můžeme o Singapuru reálně přemýšlet," říká její kouč Rob Steckley.

Pro český tenis by se jednalo o opravdu unikátní moment, protože pokud by svoji standardní výkonnost udržela v druhé polovině sezony i Petra Kvitová i Karolína Plíšková, měla by Česká republika na turnaji pro nejlepších osm hráček planety hned trojnásobné zastoupení.

OČEKÁVÁNÍ

Do dnešních dnů patřila brněnská rodačka mezi kvalitní, přesto však hráčky širší špičky. Dlouhá léta se držela v třetí maximálně druhé desítce žebříčku.

Na grandslamech končila až na výjimky maximálně ve třetím kole. Teď bude každý podobný výsledek brán jak neúspěch. Šafářová bude pod bedlivou pozorností fanoušků, novinářů i expertů od prvního kola daleko více, než tomu bylo doposud.

"Vydrž hrát jako doposud a jednou ten pohár nad hlavu zvedneš ty," řekla bezprostředně po skončení sobotního finále Šafářové legendární Martina Navrátilová. Právě to však bude nesmírně obtížné.

Pokud se totiž brněnské rodačce nepodaří navázat na pařížské tažení, bude její grandslamová finálová účast brána jako shoda náhod, kdy se česká tenistka potkala s formou, kterou však nedokázala naplnit.

Šafářová prohrála s Williamsovou, na French Open skončila druháFoto EPA

Věčně usměvavá obdivovatelka Steffi Gráfové je mnohými tenistkami označována za nejmilejší hráčku na okruhu. „Myslím, že lidé by se k sobě měli chovat slušně a to nejen na kurtu, ale i v normálním životě,“ říká česká dvojka. Pod tlakem médií však bude nucena tuto pověst potvrdit, což zvláště v době, kdy se nebude dařit, nemusí být jednoduché.  

Svěřenkyně kanadského kouče Roba Steckleyho bude muset svůj čas dělit mezi mediální povinnosti tenisové hvězdy a trénink. Ani to nemusí být pro Šafářovou jednoduché.

První test čeká na čerstvou světovou sedmičku již za dva týdny, kdy začíná nejslavnější tenisový turnaj světa – Wimbledon. A na něm bude osmadvacetiletá tenistka obhajovat nejen svoji finálovou účast z French Open, ale i postup mezi poslední čtyři tenistky, kam se minulý rok ve Wimledonu probojovala.

Martina Navrátilová gratuluje Lucce Šafářové k velikému úspěchu
Martina Navrátilová gratuluje Lucce Šafářové k velikému úspěchu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud