7. června 2015 • 18:26

Senzace! Wawrinka zdolal Djokoviče a vyhrál French Open

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský tenista Stan Wawrinka překvapivě vyhrál Roland Garros a získal druhý grandslamový titul v kariéře. V dnešním finále porazil 4:6, 6:4, 6:3 a 6:4 favorizovaného Novaka Djokoviče. Srbský tenista tak prohrál na pařížské antuce i své třetí finále a stále marně čeká na zisk kariérního grandslamu, tedy titulů ze všech turnajů velké čtyřky.



První hráč světa Djokovič do dneška prohrál letos jen dva zápasy na menších turnajích. Na grandslamech a podnicích kategorie Masters byl čtyřiatřicet zápasů neporažen. V prvním setu nic nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo změnit, Djokovič ho vyhrál 6:4.

Od druhé sady si ale osmý nasazený Wawrinka pravidelně vypracovával brejkboly při Srbově servisu. Dlouho své šance neproměňoval, ale když se mu to za stavu 5:4 podařilo, znamenalo to srovnání skóre. Díky jedinému brejku vyhrál Švýcar třetí set 6:3 a dostal se do vedení.

V úvodu čtvrté sady odskočil Djokovič na 3:0, ale o náskok přišel a v devátém gamu znovu ztratil servis. Wawrinkovi se podařilo při vlastním servisu dotáhnout utkání do vítězného konce a po triumfu na loňském Australian Open získal druhý grandslamový titul.

Dosud bylo přitom jeho pařížským maximem čtvrtfinále. "Odehrál jsem životní zápas, je to těžko uvěřitelné. Hrát proti Novakovi byla jedna z největších výzev. Věděl jsem, jak moc po tomhle Roland Garros toužil," řekl při rozhovoru na kurtu novopečený šampion.

Naopak osminásobnému grandslamovému vítězi Djokovičovi stále uniká titul z Roland Garros. Antukového krále Rafaela Nadala ze Španělska, který ho porazil ve finále v letech 2012 a 2014, tentokrát v roli jeho finálového přemožitele vystřídal třicetiletý Švýcar. Rozdíl mezi oběma hráči byl především v agresivitě. Wawrinka zasypal soupeře šedesáti vítěznými údery, Djokovič jich měl polovinu.

Fanoušci po zápase odměnili poraženého Srba dlouhým potleskem. Djokovičovi se u mikrofonu leskly oči. "Není pro mě jednoduché teď něco říkat. Gratuluji Stanovi, je šampionem zaslouženě," poznamenal.

Muži:

Dvouhra - finále:

Wawrinka (8-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) - Dellacquaová, Švedovová (12-Austr./Kaz.) 3:6, 6:4, 6:2.

Djokovič na Wawrinku ve třetím setu nestačil.
Djokovič na Wawrinku ve třetím setu nestačil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud