Pavel Novotný
14. června 2015 • 04:57

Wawrinka, Federer a spol.: TOP hráči s jednoručným bekhendem

Vstoupit do diskuse
0
  • Roger Federer, Richard Gasquet a Stanislas Wawrinka jsou jedni z nejlepších tenistů s jednoručným bekhendemRoger Federer, Richard Gasquet a Stanislas Wawrinka jsou jedni z nejlepších tenistů s jednoručným bekhendemFOTO: Sport

    Je to vyloženě chráněný druh. Jeho výskyt ve světě špičkového tenisu je čím dál tím vzácnější. Pokud ho však někdo ovládá, je elegantní a stále nesmírně účinnou zbraní. Dokonalou ukázku předvedl v nedělním finále French Open Stanislas Wawrinka, který svým neopakovatelným úderem ničil světovou jedničku Novaka Djokoviče. Není však sám, kdo účinnosti bekhendu jednoruč ve světovém tenise využívá. Podívejte se na plejádu jedenácti špičkových tenistů, kteří se ve světě "dvojručáků" vyjímají. 

  • Stanislas Wawrinka

    Chtěl bych mít bekhend jako Roger Federer. A nebo ještě lépe jako Stan Wawrinka. To je asi přání každého rekreačního, ale i profesionálního tenisty. Švýcarský šampion se může opřít o úder, který asi nejlépe charakterizoval bezprostředně po pařížském finále Novak Djokovič. "Stan má nejlepší bekhend na okruhu, možná nejlepší v historii tenisu," poklonil se umění světové čtyřky Srb. 

  • Roger Federer

    Sedmnáctkrát vyhrál grandslamový turnaj, ten osmnáctý možná už nikdy nepřidá. Jeden nebo spíše jeden z mnoha primátů mu však upřít nelze. I on se pyšní jedním z nejlepších jednoručných bekhendů na světě. A při pohledu na to, jak ho třiatřicetiletá legenda zahrává, vás nemůže napadnout nic jiného. Dokonalost a elegance v každém detailu.

     

  • Richard Gasquet

    Devatenáctý hráč světa se může pyšnit obrovskou zbraní. Jeho jednoručný bekhend je přímo vzor dokonalosti, podle kterého by se mohly psát učebnice. Ale především to do rukou Francouze dává obrovskou sílu, kterou poznala už nejedna hvězda. Vyprávět by o ní mohl i Tomáš Berdych, kterého osmadvacetiletý Francouz ničil během semifinálového davicupového zápasu v minulém roce. 

  • Grigor Dimitrov

    Jedenáctý hráč světa a ve čtyřiadvaceti letech ještě stále velký příslib světového tenisu Grigor Dimitrov je jedním z mála mladých hráčů, kteří vsází na jednoručný bekhend. Ovládl ho dokonale a právě tento úder ho může dovést k jeho jasnému cíli: Zbavit se jednou provždy přezdívky "Baby Federer" a stát se světovou jedničkou.

     

  • Michael Južnyj

    Bývalý osmý hráč světa má ve svých dvaatřiceti letech vrchol kariéry nejspíš za sebou, co mu však s postupujícími roky neubývá, je temperament a vynikající jednoručný bekhend. Ruský tenista s ním stále dokáže potrápit i ty nejlepší hráče planety navzdory tomu, že mu patří v současné době na žebříčku až 71. příčka. 

  • Tommy Haas

    Tommy Haas je hrající legendou mužského tenisu. V 37 letech se po více než roční pauze znovu vrací na kurty a fanoušci jeho návrat kvitují. Jeho hra i vystupování na kurtu i mimo něj jsou totiž tou nejlepší reklamou pro bílý sport. A zvlášť, když se podíváte na hru bývalé světové dvojky. Jeho jednoručný bekhend by dodnes mohl sloužit jako ukázka dokonalého technického provedení. 

  • Tommy Robredo

    A další Tommy. Třiatřicetiletý Španěl ani ve svém pokročilém tenisovém věku ještě zdaleka nepomýšlí na důchod. Jeho dvacáté místo na žebříčku to jasně potvrzuje. A ještě jedna věc. Skvělá hra podpořená ještě lepším jednoručným bekhendovým úderem. Přesvědčte se sami. 

  • Philipp Kohlschreiber

    I Philipp Kohlschreiber již překročil hranici třiceti let i on je však stejně jako Tommy Robredo stále členem širší světové špičky. Navíc Německo, odkud rodák z Augsburgu pochází, lépe postaveného hráče na žebříčku nemá. Pouhých 178 centimetrů vysoký tenista je 29. hráčem světa a především mužem s vynikajícím jednoručným bekhendem. 

  • Dominik Thiem

    Možná se vám jeho jméno ještě nedostalo zcela do podvědomí, pak doporučujeme, abyste si tohoto rakouského mladíka dobře zapamatovali. Teprve jednadvacetiletý tenista je už třicátým hráčem planety a především hráčem s nesmírným potencionálem se zlepšovat. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků se může pochlubit excelentním jednoručným bekhendem, s kterým se brzy může dostat na samý vrchol tenisového Olympu. 

  • Stefan Edberg

    Svoji fantastickou kariéru ukončil již téměř před dvaceti lety, současný kouč Rogera Federera by však svůj bekhendový jednoručný úder stále mohl vyučovat. "Roger má celou řadu lepších úderů než já, dovoluji si ale tvrdit, že můj bekhend je přeci jen o něco lepší než jeho," prohlásil před časem sympatický Švéd. 

    Šestinásobný grandslamový vítěz proslul nejen elegantním vystupováním v civilu, ale i na kurtu. Pestrou útočnou hrou s častým přechodem na síť prokládal právě svým dokonalým jednoručným bekhendem, který je dodnes řazen mezi jedny z nejdokonaleji technicky zvládnutých úderů vůbec. 

  • Justine Heninová

    Asi nejdokonalejší jednoručný bekhend v historii ženského tenisu měla sedminásobná grandslamová vítězka a bývalá světová jednička Justine Heninová. Belgičanka ničila soupeřky precizním úderem, který nemá u něžnějšího pohlaví konkurenci, a který by z fleku bral i nejeden tenista. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud