28. května 2016 • 09:14

Kvitová po prohře promluvila o tabu mezi tenistkami: Přišly mé dny

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Je to tak intimní záležitost, že se o ní na první pohled ani nesluší mluvit. Je ale fér zamlčovat něco, co je běžnou součástí života sportovkyně a může se promítnout i do jejích výsledků? Program je pevný a neptá se, kdy má žena „své dny“. Očekává se, že její výkon bude vždy nejlepší a bezchybný. I když má třeba menstruační bolesti, potýká se s výkyvy hormonálních hladin, je unavenější, lítostivější.



Petra Kvitová tuhle zkušenost neudělala v pátek na Roland Garros při zápase poprvé v životě, poprvé o ní však promluvila. „Byla jsem unavená, moc jsem toho nenaspala,“ popisovala ztracené utkání se Shelby Rogersovou s tím, že po vyhraném tiebreaku ve druhé sadě pocítila další útlum. „Konec druhého setu byl vyhecovaný, pak mi ale došly síly. Když jsem šla na začátku třetího setu podávat, přišlo mi, že se ani nemůžu pohnout. Cítila jsem se vyflusnutá.“

Jak je to možné? Ve čtvrtek měla volný den, ani páteční duel proti Američance nebyl dlouhý, natož pak extra vyčerpávající. „Tak se to někdy stane. Jsem ženská a s tím souvisejí i nějaké důvody….“

Menstruace, to je možná poslední tabu sportovního světa. Česká tenistka o něm statečně promluvila. „Od rána jsem se necítila dobře. Ale zápas mě vždycky vyhecuje, dostanu do těla adrenalin. Dneska jsem se však od začátku cítila rozhozená, reakce byly pomalejší. Nemohla jsem se moc pohnout, a když na mě míček přiletěl hrozně rychle, nebyla jsem na to připravená a kazila jsem,“ popisovala.

Menstruace má větší vliv na psychiku

Jak těžké je hrát, když přijdou „jejich dny“, vědí všechny tenistky. „Ženské měsíční záležitosti jsou tématem, které je zametáno pod koberec a považováno za velké tajemství. Ženy trpí v tichosti,“ uvedla loni Annabel Croftová, někdejší profesionální hráčka a dnes komentátorka.

V kuloárech občas zaslechnete, že perioda byla důvodem prohry té a té hráčky. Veřejně se o ní tenistky ale zpravidla nešíří.

Je vysoce individuální, jak menstruace ovlivňuje připravenost sportovkyň podávat nejvyšší výkony. Podle vyjádření předního českého gynekologa, s nímž Sport toto téma konzultoval, může cyklus ovlivňovat sportovkyni víc psychicky než fyzicky. Ženy v tu dobu bývají náladovější, mají větší sklon k depresím, cítí se slabší, i když tomu tak ve skutečnosti být nemusí. To vše v důsledku výkyvů hormonálních hladin.

To nakonec potvrzuje i Croftová. „V ten čas jste hodně citlivá a tenisový zápas vše ještě násobí,“ vypráví a přidává vlastní zkušenost. „Vzpomínám, jak jsem měla na kurtu závratě, byla jsem dezorientovaná, plačtivá. Přišla jsem do šatny a zjistila, že mi začala perioda. Řekla jsem si: Aha, tak proto jsem byla úplně bez sebe…“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud