2. června 2016 • 15:26

Konečná! Berdych s Djokovičem neměl šanci, na French Open dohrál

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych nedokázal ve čtvrtfinále grandslamového French Open vyzrát na favorizovaného Srba Novaka Djokoviče. Český hráč dnes v Paříži se světovou jedničkou prohrál 3:6, 5:7 a 3:6.



Berdych se až na krátkou výjimku ve druhé sadě nedostal k agresivní hře. Precizně hrající Djokovič držel sedmého nasazeného soupeře od základní čáry a diktoval tempo výměn. Do grandslamového semifinále postoupil Djokovič potřicáté, což častěji dokázali pouze Američan Jimmy Connors (31) a Švýcar Roger Federer (39).

"Bylo to opravdu těžké utkání. I když jsem prohrál ve třech setech, měl jsem šance. Proti němu dostanete jen velmi malé šance a on to zvládl lépe," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Ale hrál jsem tady dobře. Jenže zase jsem musel hrát s Novakem ve čtvrtfinále. I tak můžu odjíždět s hlavou nahoře," řekl osmý hráč světa.

Třicetiletý Berdych vstupoval do zápasu s bilancí dvou výher proti 23 porážkám. "Šance je vždycky, ale musíme si přiznat, že Djokovič je jeden z nejlepších hráčů všech dob," řekl Ivan Lendl v Prostějově. "Musí se to sejít, aby ho Tomáš porazil," dodal.

Už v prvním setu ale Djokovič ukázal, že ani tentokrát si Berdycha k tělu nepustí. Srb odehrál svůj nejlepší zápas v letošním turnaji, minimálně chyboval, míče posílal s přesností, razancí, silnou rotací i dostatečnou délkou na Berdychovu stranu. Český hráč se proto se nedostal k nátlakové hře a bylo vidět, že si neví rady.

Od stavu 2:3 v prvním setu prohrál Berdych sedm her v řadě, ztratil první sadu a ve druhé prohrával už 0:3 a ještě 1:4. Pak ale přišla jeho chvíle, dokázal posílat "přímky" a tvrdé rány, hrál agresivně a srovnal na 4:4. Za stavu 5:6 ale udělal Berdych čtyři nevynucené chyby a čistou hrou přišel o podání i druhou sadu.

V prvním gamu třetí sady vzal Berdych Djokovičovi servis. Srb v následují hře hodil raketou a málem trefil lajnového rozhodčího. "Hodil jsem raketu o zem a sklouzla a skoro ho trefila. Hodně se mi ulevilo, že se tak nestalo," řekl Djokovič, který nakonec hned získal brejk zpět.

Berdych se držel do stavu 3:3, zápas pak byl na deset minut přerušen kvůli dešti a český hráč se rozčiloval. "To je naprostý cirkus!" řekl naštvaně a ještě chodil s ručníkem přes ramena koukat z útrob stadionu na dvorec. Po návratu už se nedokázal zkoncentrovat, prohrál tři hry v řadě a celý zápas.

Berdych před zápasem doufal, že by mu mohlo vyhovovat chladné a vlhké počasí. "Bylo to vyrovnané, ale nešlo to tak, jak jsem doufal, že by mi mohly podmínky vyhovovat. Byly ještě horší a Novak to zvládl lépe."

Se světovou jedničkou se Berdych na grandslamu utkal poosmé v kariéře. Porazit dokázal jen Švýcara Rogera Federera na US Open v roce 2012.

Djokovič si zároveň s dnešním postupem s předstihem pojistil účast na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně, který za poslední čtyři roky pokaždé vyhrál. Stejně jako loni má jistotu startu už na začátku června po čtvrtfinálovém úspěchu v Paříži.

Soupeřem Djokoviče v pátečním semifinále Roland Garros bude letos v životní formě hrající Dominic Thiem. Dvaadvacetiletý Rakušan porazil Belgičana Davida Goffina 4:6, 7:6, 6:4 a 6:1 a mezi nejlepší čtyřkou na grandslamu je poprvé v kariéře. Před ním se do semifinále grandslamu z Rakušanů dostali jen Thomas Muster a Jürgen Melzer.

Vše o tenisovém French Open 2016 čtěte ZDE »

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR) 6:3, 7:5, 6:3,
Thiem (13-Rak.) - Goffin (12-Belg.) 4:6, 7:6 (9:7), 6:4, 6:1.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Keninová (10-USA) - Kaňková (ČR) 7:5, 6:1,
Pervušinová (1-Rus.) - Vondroušová (13-ČR) 5:7, 6:1, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud