4. června 2016 • 17:05

Královna na kolenou! Serena padla, na French Open slaví Muguruzaová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová porazila ve finále French Open 7:5, 6:4 světovou jedničku Serenu Williamsovou. Dvaadvacetiletá rodačka z venezuelského Caracasu na pařížské antuce oplatila o dvanáct let starší Američance loňskou porážku z wimbledonského finále a získala první grandslamový titul.



Čtvrtá nasazená Muguruzaová pozvedla pohár Suzanne Lenglenové jako první Španělka od triumfu Arantxy Sánchezové v roce 1998. Po rozpačitém vstupu do turnaje, kdy prohrála úvodní set se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou, vyhrála Španělka dalších 14 sad a získala nejcennější ze svých tří titulů.

Muguruzaová působila Williamsové problémy tvrdými údery od základní čáry a dokázala eliminovat jednu z hlavních zbraní Američanky, servis. Zápas zakončila při pátém mečbolu obranným bekhendovým lobem, který Williamsová špatně odhadla. Po několika rozpačitých sekundách, kdy si nebyla jistá, zda zápas opravdu skončil, padla Muguruzaová v oslavách na antuku.

"Slovy se nedá vyjádřit, co to pro mě znamená," uvedla Muguruzaová, jež hraje tenis od tří let. "Na antuce jsem vyrůstala. Pro Španělsko a pro mě je to něco úžasného," dodala při slavnostním vyhlášení.

Trojnásobná pařížská šampionka Williamsová nenavázala na loňské finálové vítězství nad Lucií Šafářovou. Nepodařilo se jí získat 22. grandslamový titul ve dvouhře, kterým by se vyrovnala v historické bilanci Němce Steffi Grafové. Absolutní rekordmankou je s 24 tituly Australanka Margaret Courtová.

Jednadvacátý titul získala Williamsová loni ve Wimbledonu a od té doby marně čeká na další. Na US Open jí na cestě za kalendářním Grand Slamem senzačně vyřadila v semifinále Italka Roberta Vinciová a letos na Australian Open prohrála v rozhodujícím utkání s Němkou Angelique Kerberovou. Poprvé v kariéře tak Williamsová prohrála dvě grandslamová finále za sebou.

"Garbiňe má před sebou velkou budoucnost. Ví, jak má hrát na velkých turnajích, a teď už zjevně ví, jak vyhrát grandslam," řekla Williamsová, která se v průběhu turnaje potýkala se svalovým zraněním nohy. "Jsem v pohodě. Rozhodlo to, že jsem nehrála tak, jak je potřeba k vítězství, a ona ano. Na tom záleží, ne na nějakém přitahovači," uvedla slavná Američanka.

Ženy:

Dvouhra - finále:

Muguruzaová (4-Šp.) - S. Williamsová (1-USA) 7:5, 6:4.

Junioři:

Čtyřhra - semifinále:

Oliel, Rikl (Izr./ČR) - De Minaur, Ellis (Austr.) 4:6, 6:4, 10:4.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud