19. září 2017 • 15:02

McEnroe mluvil o Laver Cupu i vztahu s Lendlem: Moc jsme se nemuseli!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký bouřlivák John McEnroe doufá, že se z Laver Cupu stane jedna z významných tenisových událostí. Bývalý první hráč světa dnes přiletěl do Prahy, kde bude od pátku do neděle kapitánem týmu světa proti Evropě.



"Bude to snad povedená akce. Hrajeme ve jménu Roda Lavera, mým kapitánským protějškem je Björn Borg a mezi hráči jsou Rafa ( Nadal ) a Roger ( Federer ), takže to má předpoklady, že půjde o úžasnou a skvělou věc," řekl osmapadesátiletý McEnroe krátce po příletu na letišti ještě rozlámaný po dlouhém letu z New Yorku.

První ročník Laver Cupu se koná v Praze, což má podle McEnroea logiku. "Česká republika je zemí, která miluje týmové soutěže jako Davis Cup. Ten v poslední době v očích hráčů trochu uvadá. Laver Cup dostane během pár dní nejlepší hráče světa na jedno místo. To může mít úspěch," myslí si čtyřnásobný vítěz US Open.

Podobně jako Federer i McEnroe řekl, že nepůjde o exhibici. Rád by, aby hráči předvedli naostro své umění. "Snažíme se o něco takového, čím je Ryder Cup v golfu. A osobně chci vidět pravé soupeření. Nemyslím si, že exhibice v takovém formátu by vůbec mohla fungovat. Možná uvidíme trochu jiné emoce od hráčů, protože najednou budou jeden tým. Ale určitě by to neměla být exhibice," řekl Američan.

Přípravy na Laver Cup v O2 aréně vrcholí
Video se připravuje ...

Z pozice kapitána bude nasazovat hráče během tří dnů do devíti dvouher a tří čtyřher a výrazně může ovlivnit vývoj utkání. "Pořád se ujišťuju, že dokonale rozumím pravidlům. Protože já jsem většinou pravidla porušoval," usmál se McEnroe. I proto byl rád, že si mohl za asistenta vybrat svého bratra Patricka. "Určitě nám dají příští dny ještě pořádně zabrat, než rozebereme, jaké tenisty chceme nasadit, abychom naplno využili potenciál, protože Evropa je velkým favoritem," řekl McEnroe.

Porážka od Lendla ? Nejhorší zápas kariéry!

Znovu proti sobě budou stát s velkým rivalem Borgem. Tentokrát ale jako kapitáni. Na dvorci vždy působil Američan jako nezkrotný živel, kdežto Švéd ledově klidně, ale mimo kurt jsou si blízcí. "Možná víc, než si lidi myslí. Jsme v kontaktu méně, než bych si představoval. On ale žije ve Stockholmu a já v New Yorku. Máme své rodiny, moje děti už odrostly a některé jeho jsou stále v dětském věku. Už proti sobě nehrajeme a nevídáme se tolik, jak bych chtěl," uvedl McEnroe.

Zatímco s Borgem si McEnroe rozumí, s Ivanem Lendlem jsou rozdílní a nikdy k sobě neměli blízko. "Nebyli jsem nejlepší kamarádi na kurtu, nejsme ani teď a nikdy nebudeme," přitakal McEnroe a doplnil: "Ale myslím, že jsme si navzájem pomohli do vyšších tenisových sfér. Určitě to tak bylo. Respektuju, co do tenisu přinesl, jeho profesionalismus. Moc jsme se nemuseli, ale o to to bylo zajímavější."

Právě s Lendlem prohrál své jediné finále na antukovém French Open v roce 1984 v pětisetové bitvě ."Nejraději bych byl, kdybychom o tom nemluvili. Pořád to bolí," řekl McEnroe. Ve zlých snech ho ale prohra nepronásleduje. "Protože jsem jinak prožil život, jaký jsem si ani nedokázal představit. Pokud bych ale měl vybrat jeden zápas, tak to byla moje nejhorší prohra. O tom není pochyb," řekl.

Rivalita s Nadalem jde při Laver Cupu stranou, budu mu naplno fandit, říká Federer
Video se připravuje ...

Tomáš Berdych zve na Laver Cup. Je na co se těšit, hlásí
Video se připravuje ...

Björn Borg a John McEnroe se spolu stále potkávají, i když jejich hráčské kariéry už dávno skončily
Björn Borg a John McEnroe se spolu stále potkávají, i když jejich hráčské kariéry už dávno skončily

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud