22. září 2017 • 23:48

Laver Cup: Nadal a Berdych prohráli čtyřhru, ale Evropa vede 3:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisté Evropy plní v premiérovém Laver Cupu roli favorita a po prvním dnu vedou nad výběrem světa 3:1 na zápasy. Díky zvládnutým tie-breakům ovládli na černém dvorci v pražské O2 areně všechny tři dvouhry a ztratili až závěrečnou čtyřhru, v které neuspěli Tomáš Berdych s Rafaelem Nadalem.



V singlech získali Evropané pět zkrácených her a jeden super tie-break. Chorvat Marin Čilič porazil Američana Francese Tiafoea 7:6 (7:3), 7:6 (7:0), Rakušan Dominic Thiem Johna Isnera z USA 6:7 (15:17), 7:6 (7:2) a 10:7 v super tie-breaku a Němec Alexander Zverev Kanaďana Denise Shapovalova 7:6 (7:3) a 7:6 (7:5).

Až čtyřhra přinesla Evropě neúspěch. Berdych si jediný v utkání ztratil servis a se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem podlehli australsko-americkému páru Nick Kyrgios, Jack Sock 3:6, 7:6 (9:7) a 7:10 v super tie-breaku.

Soutěž vymyšlená jako pocta Australana Roda Lavera bude pokračovat v sobotu a ve dvouhrách nastoupí Nadal, Berdych a Roger Federer, za výběr světa Američan Sam Querrey, Sock a Kyrgios. Kdo s kým bude hrát a jaké bude složení čtyřhry, odhalí kapitáni až v sobotu v 11:00. Vítězný tým potřebuje získat třináct bodů.

Úvodní dvouhru rozhodla větší zkušenost vítěze US Open 2014 Čiliče. Svěřenec švédského kouče Jonase Björkmama ve druhém setu sice ztratil podání a prohrával s devatenáctiletým americkým talentem Tiafoem 1:4, ale brejk získal zpět a ve zkrácené hře dominoval. Čilič nastřílel přes čtyřicet vítězných míčů a za stavu 4:0 v závěrečném tie-breaku povzbuzoval fanoušky a usmíval se. Při mečbolu napálil sedmnácté eso.

"Je moc příjemné, když vás hráči podporují z lavičky. Považuju si toho a bylo pro mě ctí zahájit novou akci," řekl aktuálně pátý hráč světa Čilič v zaplněné hale.

Tie-breaky rozhodly i druhý zápas. Především první zkrácená hra Thiema s Isnerem nabídla drama a až po třiadvaceti minutách se radoval Američan po výhře 17:15. "To byl neobyčejný tie-break. Rád sleduju Isnera, jak hraje, protože nikdy nevíte, co přijde," řekl druhý hráč světa Roger Federer, který prvním den nehrál.

Rakušan postupem času lépe četl Isnerův servis. Brejkboly ve druhém setu sice nevyužil, ale zkrácenou hru získal a v super tie-breaku otočil stav z 0:4. Nejspíše profitoval i z rad Borga i Federera či Nadala, kteří v jednu chvíli přišli k lavičce. "Bylo to skvělé a děkuji týmu za podporu. Není to velký tlak, ale extra motivace. A rady všech byly důležité, ale je tajemství, co mi řekli," smál se Thiem.

Co radil Federer?

Vyrovnaná první sada Zvereva s Shapovalovem dospěla také do tie-breaku. Němec v něm uspěl a Evropa tak vyhrála v úvodním dnu čtvrtou z pěti zkrácených her. "Lehce se to na lavičce řekne, ale hůře provádí," podotkl kapitán světa McEnroe.

Znovu se aktivně zapojil do rad i Federer. "Hlídej si, aby jsi ve výměně po třetím čtvrtém úderu necouval, a drž si lajnu," nabádal Švýcar. Zverev pak přišel na kurt a při podání Shapovalova měl čtyři mečboly, ale ani jednou neuspěl. A tak se hrál i tentokrát tie-break, který snad ani nemohl dopadnout jinak než výhrou Zvereva.

"Všechny sety rozhodl tie-break, což ukazuje, jak nás to baví a jak chce každý vyhrát. Vedeme 3:0 a jsem rád, že jsem získal bod," uvedl Zverev.

Prvotřídní událost, chválil McEnroe

Berdych s Nadalem se ve čtyřhře pomalu rozjížděli. Po prohozu Kyrgiose přišel Berdych o podání a s větší vervou hrající Sock s Kyrgiosem set už nepustili.

Po ztracené první sadě měli Evropané ve druhé za stavu 2:1 dva brejkboly, ale Sock podání uhájil. Kyrgios se blýskl parádním úderem mezi nohama, ale druhý v té samé výměně už netrefil. Olympijský vítěz čtyřhry z loňského Ria Nadal se snažil vyburcovat k obratu a v sedmém tie-breaku dne s Berdychem využili čtvrtý setbol.

Závěrečný super tie-break rozhodli Kyrgios se Sockem razantnějšími returny a ostřejšími míči atakujícími hráče na síti. Kyrgios zpečetil výhru esem.

Tým světa prohrál první den na kurtu 1:3, ale jedno malé vítězství si může připsat. Hráči sedící na místě za kapitánem povzbuzovali živelněji. Režírovali i mexickou vlnu, dělali různá humorná gesta a Kyrgios se klouzal po břiše.

První den nové soutěže nadchl. Kapitáni, hráči i fanoušci zářili spokojeností. "Řeknu to krátce. Je to prvotřídní událost. Každý to tady viděl," shrnul McEnroe pocity obou týmů. "Prýští tady skvělá energie, hráči si navzájem fandí," doplnil.

Dnešní zápasy byly za bod, sobotní budou za dva a nedělní za tři body. "Vyhrajeme v sobotu první dvouhru a je srovnáno. Je to pořád otevřené," řekl McEnroe. K výhře v Laver Cupu je potřeba 13 bodů, za stavu 12:12 rozhodne o vítězi čtyřhra.

Tenisový Laver Cup v Praze:

Evropa - výběr světa 3:1 
Čilič - Tiafoe 7:6 (7:3), 7:6 (7:0)
Thiem - Isner 6:7 (15:17), 7:6 (7:2), 10:7
A. Zverev - Shapovalov 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)
Berdych, Nadal - Kyrgios, Sock 3:6, 7:6 (9:7), 7:10

Vše o Laver Cupu najdete ZDE >>>

O výsledku utkání rozhodlo pár míčů, shodují se Nadal s Berdychem
Video se připravuje ...

Rafael Nadal a Tomáš Berdych se spolu radí při čtyřhře
Rafael Nadal a Tomáš Berdych se spolu radí při čtyřhře

Být v týmu s Federerem a Nadalem, je nepopsatelné, říká Dominic Thiem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud