Jonáš Bartoš
23. září 2017 • 22:20

Zasloužil jsem si vyhrát, litoval Berdych. Kyrgios mlátil raketou, Federerovy rady nestačily

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Večerní předehra velké čtyřhry, do které poprvé společně zasáhli Roger Federer s Rafaelem Nadalem, dostávala grády postupně. Utkání Tomáše Berdycha s Nickem Kyrgiosem se rozjíždělo pomalu, zejména v prvním setu australský tenista nestíhal v pohybu. Po následném ošetření se ale zvedl a výbušný zástupce výběru Světa nakonec slavil výhru po rozhodujícím supertiebreaku. „Zasloužil jsem si vyhrát,“ litoval český tenista, který na Laver Cupu podruhé odcházel z kurtu poražen.



Ještě předtím, než oba aktéři sobotního duelu nastoupili na kurt, si vzal českou jedničku stranou Roger Federer. Předal mu poslední taktické rady, popřál hodně štěstí a objal ho, Znovu bylo vidět, jak jeden z hlavních hybatelů celé akce víkendem v Praze žije.

Pro výběr Světa šlo o možná klíčový duel, aby mladí tenisté stáhli náskok zkušených Evropanů. Federer s Nadalem totiž odpoledními výhrami zvýšili průběžní skóre celého klání už na 7:1, Kyrgiosův úspěch výběr Johna McEnroea nutně potřeboval.

Úvod utkání mladého potížistu nezastihl v ideální pohodě. Kyrgios se špatně pohyboval, stěžoval si na bolest v levé noze. Naopak Tomáš Berdych jel jako mašina, suverénně podával a bez větších problémů získal první sadu. „Od začátku jsem byl lepší a měl víc šancí. Hrál jsem fakt dobrý tenis,“ chválil se po utkání Berdych.

Zasloužil jsem si vyhrát, byl jsem lepším hráčem, tvrdí po prohře s Kyrgiosem Berdych
Video se připravuje ...

Když si Kyrgios o následné pauze lehl na zem a vyžádal ošetření, diváci se možná začali obávat velmi rychlého průběhu. Australský tenista, nad nímž se starostlivě skláněl kapitán McEnroe i ostatní členové týmu, nakonec našel energii a dostal se do zápasu.

Druhý set už byl podstatně vyrovnanější, oba hráči nabídli elitní, vysokorychlostní tenis. Světová dvacítka nezapomínala na různé opičky směrem k týmovým spoluhráčům na lavičce, případně rukama vyháněl míček z kurtu, když mířil do autu.

Vyhlášený bouřlivák také neudržel nervy. Když mu za stavu 5:5 rozhodčí zahlásil pásku, rozezleně zamířil k umpiru. Chvíli se dohadoval s rozhodčím, dožadoval se zastání od svého kapitána Johna McEnroeho.

Za pískotu publika se nakonec vrátil na základní čáru a podání opakoval. Game nakonec zvládl, ale naštvanost v něm ještě dlouho vřela. Když v následném tiebreaku za stavu 2:4 mířil na druhou stranu kurtu, u střídačky naštvaně hodil raketou o zem.

Ze čtyřhry strach nemám, vím, že si s Rafaelem vypomůžeme, říká Federer
Video se připravuje ...

„Jeho hra není nic, co by mě mělo extra rozhodit. On je takový, byl jsem na to nachystaný. Bylo by divné, kdyby do každého balonu šlapal, to k němu nepatří,“ mávl rukou český tenista.

Závěr zápasu už patřil světové dvacítce. Kyrgios lépe podával, hnán parťáky ze „světové“ střídačky působilo jako vyměněný. Po tiebreaku druhého setu ovládl i rozhodující supertiebreak a získal pro svůj tým první dva sobotní body.  

„Vyčetl bych si balon, který možná rozhodl celé utkání. Za stavu 4:2 v tiebreaku to byla snad jediná chyba, kterou bych si vyčetl. On navíc pak hrozně zariskoval při druhém servisu, dal eso přes 200 kilometrů za hodinu a spadlo mu to na lajnu. Bylo to o kousíčku, to jen podtrhuje celý zápas. Ale mám z toho dobrý pocit, že jsem odehrál dobré utkání, je škoda, že to nedopadlo,“ uzavřel hodnocení Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud