25. září 2017 • 11:35

Co se povedlo na Laver Cupu? Federer jako hrdina i trenér a týmový duch

Autor: jon, ija
Vstoupit do diskuse
0
  • Společné foto týmu EvropySpolečné foto týmu EvropyFOTO: ČTK

    První ročník Laver Cupu v Praze dopadl na výbornou. Skvělý tenis během tří dnů nadchnul snad všechny, co navštívili libeňskou O2 arenu. Nový formát zápolení světových hvězd nakonec ukázal, že by mohl fungovat i v dalších letech. Lidé si vedle napínavých zápasů užívali také mimořádnou show, navíc se strhujícím sportovním vyvrcholením. To, když rozhodující zápas v nejhezčí bitvě celé akce urval hlavní hrdina Roger Federer proti udatně bojujícímu Nicku Kyrgiosovi. Nabízíme pět věcí, které se na premiérové akci v Praze povedly.

  • Z rivalů spoluhráči

    Chvíle štěstí v podání Rogera Federera a Rafaela NadalaFoto Martin Sekanina (Blesk)

    Roger Federer a Rafael Nadal sehráli 37 vzájemných zápasů a v Praze psali historii, poprvé se postavili na jednu stranu kurtu. Zápas proti dvojici Sock, Querrey sice s obtížemi, ale nakonec vítězně zvládli. „Byl to pro nás oba nezapomenutelný den,“ shrnul Nadal. „Teď už z nás budou zase rivalové, bohužel. Nebo díkybohu?“ dodal Federer.

    Na obou bylo vidět, že se při zápase skvěle bavili. A nejen při něm, náramně si užívali celou akci. Závěrečný den dokonce vážně hrozilo, že si společně na kurt stoupnou ještě jednou. Pokud by Nick Kyrgios v těsné poslední dvouhře Federera přemohl, došlo by ještě na rozhodující čtyřhru.

    Dva nejlepší světoví tenisté současnosti při závěrečném ceremoniálu naznačili, že by do posledního duelu zřejmě znovu šli oni. „Kdyby kapitán řekl, byl bych připravený. Ale byli bychom ve velmi těžké situaci,“ přiznal se smíchem Nadal, že by se mu do čtyřhry už moc nechtělo.

  • Král Roger v roli kouče

    Roger Federer se snaží poradit Tomáši BerdychoviFoto Barbora Reichová (Sport)

    Nešlo jen o hvězdné kapitány Björna Borga a Johna McEnroea. Každý, kdo v Laver Cupu nastoupil, měl podporu lavičky plné tenisových celebrit. I Federer uznal, že se hraje snáz, když na něj z lavičky pokřikují Nadal nebo Čilič. Sám několikrát vyběhl k lavičce a radil mladším kolegům. Že by se chystal na roli kouče? „Spíš ne. Mám čtyři děti, s nimi by bylo složité cestovat po světě,“ culil se.

    Týmové zápolení strhlo i jeho věčného rivala Nadala, V rozhodujícím duelu Federera s Kyrgiosem právě on nejvíc povzbuzoval, dokonce za svým parťákem seběhl k lavičce a snažil se ho podpořit. „Miluji týmové soutěže, byl jsem hodně nervózní. Ale dopadlo to dobře a jsem moc šťastný,“ zářil po celkové výhře španělský tenista.  

  • Týmový duch a show mladíků z výběru Světa

    Na lavičce výběru světa byla veliká nervozita i nadšeníFoto Reuters

    Vidět na jedné lavičce Federera, Nadala a Berdycha, na druhé Kyrgiose, Isnera a Querryho, to je výjimečný zážitek. Společné fandění svému týmu si užívali i evropští třicátníci, ovšem mladé pušky z týmu světa ho dovedly k dokonalosti. V červených bundách byli neustále vidět, neúnavně vyskakovali při každém důležitém míči, křičeli, tleskali, hecovali.

    Při některých z dramatických tiebreaků dokonce klikovali, několikrát roztleskali celou arénu a rozjeli mexickou vlnu. Když celé zápolení skončilo, dočkalo se i jejich výběru uznalého a bouřlivého aplausu.

  • Černý kurt a fanoušci v O2 Areně

    Nedělní čtyřhra nabídla řadu skvělých momentůFoto ČTK

    Laver Cup představil speciální černý povrch kurtu. Netradiční, výjimečná barva si nakonec získala hráče i diváky. „Nevím, jaké jsou ohlasy ze světa, ale myslím, že v televizi, kde to sleduje nejvíc lidí, to vypadá moc fajn. No a tady v hale to vyhlíží fantasticky,“ ocenil Roger Federer.

    Kurt byl navíc výborně připravený i po herní stránce. Vyhovoval útočné i obranné hře, nebyl postavený na konkrétní styl konkrétního hráče. Také proto byly všechny duely ohromně vyrovnané a rozhodovaly maličkosti. K tomu přičtěme i vyspělé pražské publikum. Diváci v O2 Areně ukázali, že tenisu rozumí. Vytvořili celé akci skvělou kulisu, kterou si pochvalovali všichni aktéři třídenního zápolení.

  • Závěrečné drama

    Okamžiky štěstí v podání Rogera FedereraFoto Martin Sekanina (Blesk)

    Finálové dějství nejde dopředu naplánovat, ale na Laver Cupu asi těžko šlo vymyslet něco působivějšího. V klíčovém a nakonec posledním zápase celého programu nastoupil Roger Federer. Švýcarský elegán, který celou akci zaštítil a byl i u jejího zrodu, uhranul publikum i uměním na kurtu. Vyhrál všechny tři své zápasy, zvládl i ten na závěr.

    V dramatickém duelu o všechno se mu postavil Nick Kyrgios. Prostořeký Australan, zároveň skvělý tenista, střelec, který se ničeho nezalekne. Federer v těžké bitvě ztrácel, ale nakonec se vzchopil a skvělým výkonem v supertiebreaku zařídil pro tým Evropy klíčové tři body. Stal se hlavním hrdinou a poprávu oslavovaným mužem, jemuž nejvíc aplaudovala vyprodaná aréna.

  • Rozhovory z Laver Cupu

    Laver Cup byl úspěšnou akcí, protože jej tenisté vzali vážně, říká Federer
    Video se připravuje ...

    Překvapen z prohry nejsem, narazili jsme na nejsilnější možný pár, říká Berdych
    Video se připravuje ...

    Užili jsme si možnost bojovat spolu za jeden tým, říká Nadal
    Video se připravuje ...

    Zasloužil jsem si vyhrát, byl jsem lepším hráčem, tvrdí po prohře s Kyrgiosem Berdych
    Video se připravuje ...

    Hrát turnaje podle pravidel Laver Cupu? Nemyslitelné, říká Rafael Nadal
    Video se připravuje ...

    Nadal o kapitánovi Borgovi: S Björnem máme na lavičce víc klidu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud