27. srpna 2014 • 23:19

Berdych na start US Open porazil Hewitta, Šafářová už je ve 3. kole

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych se jako jediný z českých mužů dostal na US Open do druhého kola. Šestý nasazený dnes v New Yorku porazil houževnatého bývalého prvního hráče světa Lleytona Hewitta z Austrálie 6:3, 6:4, 6:3 a připsal si jubilejní stou výhru ve dvouhře na grandslamu. Lucie Šafářová postoupila na už do 3. kola, když Číňanku Čeng Saj-saj zdolala po boji 6:3, 4:6 a 6:2. Nyní ji čeká Francouzka Alizé Cornetová.



Berdycha nyní čeká Slovák Martin Kližan, který prohrával se Stevem Darcisem už 0:2 na sety, ale Belgičana porazil 3:6, 2:6, 7:6, 7:5 a 6:4.

V souboji s Hewittem musel Berdych bojovat o každý game a vítěze US Open z roku 2001 porazil díky agresivnější hře a tradičně drtivému forhendu. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy nastřílel 43 vítězných úderů a pomohl si devíti esy.

"Lleyton nevypustí jediný míč a je třeba si dát pozor. Je to s ním vždycky boj. Jsem rád, že jsem utkání zvládl," řekl Berdych. Ve druhé sadě prohrával 1:4, ale pak získal sedm her v řadě. "Tam se zápas zlomil. Začal jsem v té době hrát svou hru a cítit se na kurtu dobře," pochvaloval si osmadvacetiletý Berdych, který Hewitta porazil i potřetí v kariéře.

Na centrkurtu foukal nepříjemný vítr, který ovlivnil Berdychovu hru třeba při jeho porážce v semifinále US Open 2012 s Britem Andym Murraym. "Vítr je pro moji hru vždy nepříjemný, ale dnes jsem se s tím vyrovnal," řekl.

Berdych je jediným Čechem ve 2. kole. Před ním své zápasy 1. kola ve Flushing Meadows prohráli Radek Štěpánek, Lukáš Rosol i Jiří Veselý.

Šafářová se pořádně nadřela

Čtrnáctá nasazená Šafářová měla s Čeng Saj-saj plné ruce práce. Až 148. hráčka žebříčku WTA trápila Češku vysokými míči, ale dokázala i zaútočit a jít na síť. Ve druhém setu Šafářová neudržela náskok 3:1 a musela o výhru bojovat ve třetí sadě. V té rychle vedla 4:0 a zápas ukončila po dvou hodinách a 36 minutách.

Semifinalistka Wimbledonu si třetí kolo v New Yorku zahraje počtvrté v kariéře a o premiérový postup do osmifinále bude hrát s Alizé Cornetovou. S Francouzku se utkala dvakrát a oba zápasy vyhrála.

Dvouhra - muži 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Hewitt (Austr.) 6:3, 6:4, 6:3

Dvouhra - ženy 2. kolo:
Šafářová (14-ČR) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 4:6, 6:2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud