iSport.cz
30. srpna 2014 • 01:29

Šafářová vydřela na US Open osmifinále, Berdych přežil drama

Autor: iSport.cz, Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Lucie Šafářová poprvé v kariéře postoupila do osmifinále grandslamového US Open. Dvaadvacátou nasazenou Alize Cornetovou z Francie zdolala po téměř třech hodinách 6:3, 6:7 (3) a 6:4. Na postup do třetího kola se pořádně nadřel Tomáš Berdych. Nasazená šestka zdolala Martina Kližana ze Slovenska v pětisetové bitvě 6:3, 4:6, 6:2, 3:6 a 6:3.



„Byl to naprosto vyčerpávající zápas, hrálo se tolik dlouhých výměn. Ke konci už jsme toho měly obě dost, ale urvala jsem to,“ jásala Češka. Byl to emotivní triumf na kurtu Luise Armstronga a další milník v její tenisové pouti. Do osmifinále pronikla sedmadvacetiletá rodačka z Brna ve Flushing Meadows poprvé v kariéře a má dobrou šanci navázat na Wimbledon. O čtvrtfinále si v neděli zahraje s nenasazenou Číňankou Šuaj Peng.

O tom, že Wimbledon nebyl náhodným výkřikem, přesvědčuje víc českých hráček. Pouze domácí USA a Česko mělo čtyřnásobné zastoupení ve 3. kole dámské dvouhry! První českou postupující dál ze skupiny, která čítá ještě Petru Kvitovou, Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Karolínu Plíškovou, byla Šafářová, která si v této sezoně připsala 13. výhru na grandslamu.

Lucie Šafářová po nepovedeném úderu v zápase proti Alize Cornetové
Lucie Šafářová po nepovedeném úderu v zápase proti Alize Cornetové

S Cornetovou, 23. na žebříčku WTA, sehrály nádherný zápas plný dlouhých výměn. Jen pro představu: po 43 minutách první sady bylo skóre stále jen 3:3. Pak se však razantnější česká tenistka, jež vytrvale bušila do skvělé obrany Francouzky, nadechla ke šňůře pěti gamů za sebou a zdálo se, že duel zlomila na svou stranu.

Cornetová, jíž koučuje bývalá trenérka Šafářové Biljana Veselinovičová, ale nebyla na kapitulaci zralá. Ve druhé sadě dotáhla skóre na úroveň české dvojky, jíž srazil kritický moment. Za stavu 6:5 a při podání Francouzky měla Šafářová mečbol.

Proti druhému podání neriskovala, rozehrála výměnu a napřáhla svou levačkou ke křížnému forhendu – aut. Tahle chvíle otočila zápasem. Cornetovou posílila, Češka se dopustila v tiebreaku několika chyb a musela do třetího setu.

V něm se znovu našla, utekla do vedení 5:2 a i když Francouzce povolila snížit na 5:4, na druhý pokus duel dopodávala. Další soupeřkou Šafářové bude ostřílená Číňanka Šuaj Peng. Ta již v New Yorku vyřadila světovou čtyřku Agnieszku Radwaňskou a přidala skalp další nasazené, Italky Roberty Vinciové.

Berdych se nadřel

Tomáš Berdych ve druhém kole proti houževnatému Kližanovi sice vyhrál první set, druhou sadu ale ovládl slovenský tenista. Totéž se povedlo až 65. tenistovi světa i ve čtvrtém setu, když dokázal srovnat na 2:2.

V rozhodující sadě pomohl Kližan Berdychovi dvojchybou, kterou mu daroval brejk na 3:1. Výhodu už sedmý tenista světa nepustil, duel dopodával a po 3 hodinách a 44 minutách se mohl radovat z postupu. Ve třetím kole narazí Berdych na Rusa Gabašviliho.

Muži - dvouhra 2. kolo:
Berdych (6-ČR) -
 Kližan (SR) 6:3, 4:6, 6:2, 3:6 a 6:3.

Ženy - dvouhra 3. kolo:
Šafářová (14-ČR)
- Cornetová (22-Fr.) 6:3, 6:7 (3:7)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud