7. září 2014 • 20:30

Historický úspěch! Bouzková jako první Češka vyhrála juniorské US Open

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Marie Bouzková vyhrála jako první Češka dvouhru juniorek na US Open. Šestnáctiletá naděje dnes ve finále v New Yorku porazila turnajovou devítku Anhelinu Kalininovou z Ukrajiny 6:4 a 7:6.



"Jsem šokovaná, že jsem vyhrála. Od prvního zápasu jsem byla soustředěná a z každé výhry jsem měla radost, ale teď jsem úplně nadšená," řekla Bouzková, kterou ve Flushing Meadows doprovázel její otec Milan Bouzek. Na otázku, jak jí zní, že je grandslamovou vítězkou, se chytila za čelo a odvětila: "To je ohromné!"

Soutěží prošla Bouzková při svém pátém startu v grandslamové juniorce bez ztráty setu a v šesti zápasech porazila čtyři nasazené soupeřky včetně dvojky Julie Ostapenkové z Lotyšska. O rok starší Kalininovou, s kterou v New Yorku loni prohrála v 1. kole, přetlačila ve výměnách díky skvělému pohybu a větší vyrovnanosti úderů.

V utkání dlouhém dvě hodiny a tři minuty měla Bouzková první dva mečboly za stavu 6:5, ale ani jeden nevyužila a uspěla až v tie-breaku. V tom se za stavu 4:4 nenechala rozhodit sporným výrokem rozhodčího a při třetím mečbolu zápas ukončila. Před vyhlášením pak na lavičce plakala štěstím a zároveň se smála.

Před Bouzkovou si finále juniorky na US Open zahrály dvě Češky: Barbora Záhlavová-Strýcová neuspěla v roce 2002 a Andrea Holíková v roce 1985. Mezi juniory se ve Flushing Meadows z triumfu radoval Dušan Lojda v roce 2006.

Poslední českou vítězkou juniorky na grandslamu před Bouzkovou byla Kristýna Plíšková, která před čtyřmi lety uspěla na trávě ve Wimbledonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud