6. září 2015 • 19:20

Černošek o nemoci Kvitové: V srpnu po tréninku zkolabovala

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový manažer Miroslav Černošek věří, že Petra Kvitová může v New Yorku překvapit. A to přesto, že na začátku přípravy na americkou sérii při tréninku zkolabovala a moc netrénovala.



"Myslím si, že je vyladěná. Nikam nespěchá. Je v pohodě. Mohla by tu překvapit," řekl Černošek o Kvitové v New Yorku, kde sledoval zápasy US Open, ale především jako zástupce Kvitové, Lucie Šafářové a Karolíny Plíškové jednal s partnery.

Černošek doufal v úspěch Kvitové i přesto, že světová čtyřka v srpnu v Prostějově při tréninku se Šafářovou po pár minutách musela skončit. "Normálně spadla na zem," dozvěděl se a dodal: "Pak jela na vyšetření a zjistili tu mononukleózu."

Petra Kvitová nedala své soupeřce šanciFoto EPA

Kvitová uvedla, že šlo o souhru náhod. Po Wimbledonu měla volno, načež dělala na kondici a na tréninku hrála s Šafářovou.

"Teď víme, že to nebyl dobrý nápad, protože se hraje rychle a není to dostávání se do tempa. Já jsem se snažila držet krok a fyzicky jsem to asi úplně nezvládla. Do toho bylo teplo a všechno," řekla Kvitová.

Řekla, že jí nebylo nejlíp, proto trénink skončila dřív. O zkolabování nemluvila. "Postupem času, třeba za týden, už mi bylo fajn. Nebylo to nic tak hrozného a v téhle době jsem zjistila z testů, že tam je mononukleóza," doplnila tenistka.

V New Yorku se cítí dobře

Prodělaná mononukleóza nejspíše stojí za problémy dvojnásobné vítězky Wimbledonu, která si letos v březnu vzala volno kvůli únavě. Na US Open šetří síly, trénuje méně, ale na kurtu působí dobře a už postoupila do osmifinále.

Petra Kvitová se pokusí probít na US Open do 4. kolaFoto Reuters

Černošek ve Flushing Meadows mluvil i o tom, jak je nadšený, že jsou poprvé v historii tři Češky v desítce žebříčku WTA.

"Ve svém věku mám právo být trochu sentimentální a to finále v New Havenu (Kvitová - Šafářová) mě docela vzalo. Bral jsem to jako dárek za to, co jsem tomu věnoval a co ty holky tomu obětovaly. Tenis je globální sport a konkurence je značná," řekla sedmašedesátiletý manažer.

Vstup do Top-10 je i po obchodní stránce mnohem zajímavější. Kvitová je na vrcholu byznysu od prvního titulu ve Wimbledonu 2011. "S Petrou dělám Česko. Prodávat světovou hvězdu je velice náročný proces," řekl Černošek.

Šafářová a Plíšková vyletěly do světel ramp a zájmu velkých firem v této sezoně. "V Lucčině případě je to složitější, protože už má svoje roky. Ale po finále Roland Garros se zájem o ni zvětšil," řekl Černošek. "A Kája ho přitahuje evidentně. Je mladší, jde nahoru, není okoukaná a je tetovaná. Firmy vnímají i tyhle věci," řekl.

Plíšková je zajištěná

Podle Černoška například Plíšková má smlouvy se slušnými finančními garancemi. Podepsala letos indickou exhibiční ligu a díky zajištění se může soustředit na tenis. "Čeští sportovci často ztroskotávají na počítání peněz. Počítají náklady na cesty, na trenéry. Moje úloha je vytvářet jim tyhle podmínky," řekl Černošek.

Karolína Plíšková porazila na turnaji v New Havenu Savčukovou. (archivní foto)Foto Profimedia.cz

S trojicí hráček ve světové desítce přichází třikrát více práce. "Mě to baví. Mám svoje lidi," usmál se Černošek.

"Připravujeme se na listopadové finále Fed Cupu. Řešíme 55. ročník Zlaté trety, máme v podstatě podepsaného (Usaina) Bolta, který už vstoupil na nebesa. Je to příjemné," vyprávěl manažer, který před Vánoci v rámci extraligy chystá exhibici Kvitové, která se uskuteční na Moravě.

Zatímco tenistky vzkvétají, vrásky na čele Černoškovi dělají muži a konkrétně Davisův pohár, o který se stará jeho agentura Česká sportovní. "Řekněme si to otevřeně: Mám vážně pocit, že náš Davis Cup je na hraně," uvedl.

Problémem podle něho je, že Tomáš Berdych, který byl v týmu nepřetržitě 12 let, nebude hrát pořád a za ním chybějí nástupci. Radek Štěpánek je čím dál častěji zraněný a Jiří Veselý a Lukáš Rosol nejsou tak vyrovnaní, aby byli jistotou výsledků. A za nimi je nyní jen Adam Pavlásek, který je talentovaný, ale stoupá pomalu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud