Jan Barák
29. srpna 2016 • 04:40

Česká láska na US Open! 227. hráč vládl v kvalifikaci a randí s Allertovou

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jan Šátral. Neznáte? Vadí, jméno českého tenisty vložte do paměti! Rodák z Mělníka se probil do hlavní soutěže US Open a v pondělí si připíše první zápas na grandslamu v kariéře. "Je to sen," výstižně popsal své pocity po náročné tříkolové kvalifikaci. Šátral je vůbec zajímavý týpek, žebříčkově mu patří až 227. místo a v New Yorku plánuje i mixa se svou přítelkyní Denisou Allertovou, fedcupovou reprezentantkou.



Šátral už není žádné mládě, na životní úspěch si musel počkat do 26 let. Vloni v kvalifikaci na US Open vyhořel, na Švéda Eliase Ymera uhrál v prvním kole pouze tři gamy. Teď je vše jinak, 190 cm vysoký bombarďák zaléčil bolavá záda, v červenci si připsal premiérový titul na challengeru v Marburgu, v Hamburku se poprvé kvalifikoval na turnaj ATP a v pátek si zajistil premiérový start na grandslamovém turnaji.

"Žádné cíle jsem si do kvalifikace letos nedával, chtěl jsem prostě hrát svůj tenis. Věděl jsem ale, že jsem dobře připravený, protože jsme hodně tvrdě pracovali před odletem," hodnotil Šátral svou spanilou jízdu pro server Tenisový Svět a obratem postoval na svůj facebook. "Není nic, co by se nedalo zvládnout," stálo v nadšeném vzkazu přátelům a fanouškům.

V boji o hlavní soutěž neztratil hráč 1. ČLTK Praha ani set, po skalpech domácího Christophera Eubankse (6:1, 6:3) a Matthewa Bartona z Austrálie (6:4,6:4) přetlačil v závěrečném kole i Kazacha Andreje Nedovjesova (6:3, 7:5). "Na Nedovjesova jsem si věřil. Věděl jsem, že je to pro mě obrovská šance uspět. On už není v takové herní pohodě jako dřív, ale pořád je to hráč, který umí zahrát skvěle," zhodnotil svého soka, který už si pár hlavních soutěží na grandslamech zahrál.

S Allertovou zkusí přihlásit mixa

Na dvorcích ve Flushing Meadows to byl vůbec velký český pátek, z kvalifikace proklouzl pár hodin po Šátralovi i Radek Štěpánek a v hledišti držela palce Denisa Allertová, která se Šátralem tvoří sympatický tenisový pár a sama se představí v ženské dvouhře proti Anně Ivanovičové.

"Jsem strašně rád, že u toho byla i Denisa. Celé to se mnou prožívala a dodávala mi spoustu síly, především té psychické, do zápasů. Mám z toho fantastické pocity," rozplýval se pravoruký ranař.

Se svou milou se zkusí v New Yorku přihlásit do smíšené čtyřhry. "Zkusíme se zapsat, ale ta šance je minimální. Musel by se někdo odhlásit a určitě ne jen jeden pár. Každopádně by to byla sranda. Když je tu ta možnost a jsme tu oba, tak to zkusíme," culil se Šátral.

Jan Šátral v New Yorku plánuje i mixa se svou přítelkyní Denisou Allertovou, fedcupovou reprezentantkou
Jan Šátral v New Yorku plánuje i mixa se svou přítelkyní Denisou Allertovou, fedcupovou reprezentantkou

A úsměv na jeho tváři může ještě chvilku setrvat, los byl k němu milosrdný. O postup do druhého kola si zahraje proti jednadvacetiletému Američanovi Mackenzimu McDonaldovi, který je hráčem až páté světové stovky a dostal divokou kartu. V případě postupu by dalším soupeřem byl lepší z dvojice Gael Monfils - Gilles Müller. "Los určitě dobrý, ale soupeře nehodlám podcenit. Je to nejlepší univerzitní hráč a to značí velkou kvalitu. Na kurtu nechám všechno, chci vyhrát a postoupit do dalšího kola. Dál se nekoukám."

Spolu se Šátralem a Štěpánkem se v mužské dvouhře na nejštědřeji dotovaném grandslamu (tenisté si na letošním US Open rozdělí prémie z rekordní dotace 46,3 milionu dolarů) představí z Čechů ještě Jiří Veselý a Lukáš Rosol , Tomáše Berdycha z turnaje vyřadil zánět slepého střeva. Kdo proklouzne do druhého kola?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud