Jan Jaroch
6. září 2016 • 11:20

Korda junior? Největší americký talent, tvrdí o synovi českého šampiona

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Táta Petr ukazoval na kartičku, co se mu houpala kolem krku, a hrdě prohlašoval. „Je to ta nejdůležitější akreditace, co jsem kdy měl. Dám si ji zarámovat!“ Na kousku plastu stálo, že letošní US Open navštěvuje coby osobní trenér nadějného juniora Sebastiana Kordy, svého syna. Ač je sám grandslamový šampion a někdejší druhý hráč planety, úspěchy jeho dětí ho přivádějí snad k ještě většímu nadšení.



A je z čeho se radovat. Jen v neděli vyhrála osmnáctiletá golfistka Nelly svůj první profesionální titul na Symetra Tour, o pět let starší Jessica obsadila 12. místo na turnaji LPGA v Koreji a šestnáctiletý Sebastian vstoupil vítězně do velkého tenisu. V úvodním kole juniorky US Open zdolal Brita Ryana Jamese Storrieho 6:4, 6:4.

„Jsem trochu nervózní, že hraji tenis se jménem Korda, ale mám rád pozornost, takže mi to nijak moc nevadí,“ citovala stránka usopen.org mladého tenistu, kterému v rodině neřeknou jinak než „Sebi“.

Divokou kartu do letošní juniorky US Open si vybojoval koncem července coby vítěz amerického antukového šampionátu v Delray Beach. A je symbolické, že právě v New Yorku začal svou velkou dráhu. Vždyť do Flushing Meadows jezdil už jako malý kluk s tátou, který dlouhá léta vedl Radka Štěpánka .

Právě tady se mladík, co hrál do deseti let především hokej, rozhodl, že chce být tenistou. „Rodiče mi vždycky říkali, ať si sport vyberu sám. A podporují mě, jak mohou,“ vypráví Korda junior, jenž má tenisová geny i po mamince – bývalé profesionální hráčce Regině Rajchrtové.

Ač táta říkává, že je odkojený Vltavou a vždy bude Čechem, děti se již narodily na Floridě a podle toho si také vybraly zemi, kterou budou reprezentovat. Kordovi mladšímu už se dostává podpory od americké tenisové federace (USTA) a koncem září bude v Budapešti členem amerického týmu pro juniorský Davis Cup.

„Z mladých je to největší americký talent,“ upozorňuje na syna svého někdejšího rivala i současný respektovaný komentátor Brad Gilbert.

Sebastian už je skoro vyšší než táta

Otec Petr držel Sebastiana dlouho zkrátka. Nechával ho hrát většinou jen turnaje na domovské Floridě a věrný rodinné filozofii dbal na to, aby si především užil dětství a nepřetrénoval se. Od loňského podzimu už se ale Sebi zapojil do programu USTA a patří do tréninkové skupiny, na kterou dohlíží rodinný přítel Ivan Lendl .

Korda junior se za minulý rok vytáhl o 28 centimetrů, už je skoro vyšší než táta (191 cm). Po něm sice nepodědil zlatou levačku a jednoručný bekhend, jelikož hraje pravou rukou a bekhend obouruč, tátovu chytrost ale má. „O tenise dobře přemýšlí, vidí ho dobře. Ale bude mít hru trochu jinak založenou než já,“ říká Korda senior, svérázný vizionář, jenž světovému tenisu věští změnu pojetí.

Vyčerpávající bitvy od základní čáry musí jednou skončit, tón začnou udávat borci s celodvorcovou hrou, kteří si umí dojít pro fiftýn na síť. „Přijde evoluce. Abyste to tam mydlili zezadu, to nepůjde věčně. Na tohle se snažím Sebiho připravit už teď,“ řekl Sportu Petr Korda na začátku roku.

A zdá se, že syn je dobře připravený.

Sebastian Korda si jako devítiletý zahrál na newyorském centrkurtu s Radkem Štěpánkem
Sebastian Korda si jako devítiletý zahrál na newyorském centrkurtu s Radkem Štěpánkem

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud