10. září 2016 • 13:45

Plíšková je závoďák, který neslaví tituly. Co nevíte o finalistce US Open?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jedním z nejdůležitějších mužů kariéry tenistky Karolíny Plíškové, kterou dnes čeká finále grandslamového US Open (22 hodin přímý přenos O2 TV Sport nebo ČT Sport, online na iSport.cz),  i jejího dvojčete Kristýny. Vladimír Houdek se o sestry z Loun stará v manažerské roli již jedenáct let, tenhle úspěch je i jeho. A přesto se nevypraví do New Yorku na grandslamové finále, nechce totiž narušovat křehký klid před velkým životním zápasem.



Už když sestry Plíškovy zahlédl poprvé, viděl, že mají něco víc než ostatní. „Zkrátka mi vždy připadaly, že jsou to rodilí závoďáci, jak já tomu říkám. Když jsme přijeli na jakýkoliv turnaj, šli jsme trénovat a dívali jsme se na všechny ostatní holky, tak nám připadalo, že jsou všechny v tréninku lepší. Ale ve chvíli, kdy začal zápas, to bylo přesně naopak,“ vzpomíná s úsměvem a u Karolíny vyzdvihuje velkou psychickou odolnost.

Finále Karolína Plíšková - Angelique Kerberová sledujte ONLINE zde » 

A přidává jednu historku. Začátek sezony 2013 se nedařil, tenistka byla psychicky dole a její manažer k ní měl motivační proslov. „A ona ho zakončila tak, že mě poplácala po ramenou a řekla: Vláďo, neboj, já to trefím. A ten turnaj v Kuala Lumpuru celý vyhrála.“

CO MOŽNÁ NEVÍTE O KAROLÍNĚ PLÍŠKOVÉ?

- Ve svém mobilu má číslo na Andyho Murrayho.

- Před touto sezonu přestoupila od čínské firmy Li Ning do stáje italsko-korejské společnosti Fila. Smlouva jí ročně garantuje sumu okolo 200 000 dolarů.

- Poslouchá hip hop, například slovenské Kontrafakt.

- Mezi své koníčky řadí rybaření, na které však nemá moc času.

- Líbí se jí humor z pořadu Partička.

- Ještě nemá maturitu, se sestrou skončily ve čtvrtém ročníku střední školy.

Šlo o její první titul z okruhu WTA v životě, poprvé po něm nakoukla i do světové stovky. Ač šla kariéra Plíškové nahoru pomalu, někdy až rozpačitě, Houdek věřit nepřestal. „Hráči, co se dostanou vysoko postupně, mají pak větší trvanlivost,“ tvrdí naopak. „O Karolíně jsem nikdy nepochyboval. Má to v hlavě perfektně srovnané. Ví, co chce, za čím jde a jde si za tím po svém. A nic ji z té cesty nedokáže vybočit.“

Žádná pompa. Jako Nadal

Za tenhle zdravý přístup, kdy je tenis vnímaný stále jen jako sport a na prvním místě je rodina a zdraví, vděčí prý hráčka právě mamince Martině a tátovi Radkovi.

„Celá rodina pracovala na tom, aby se v rámci dosažení met nejvyšších dělalo maximum. Přitom ale ve velké pokoře. I když holky vyhrály v jednom roce juniorku Australian Open a Wimbledonu, tak se to nikdy extra neslavilo. Žádné turnajové tituly se nikdy neslavily, nedělala se žádná pompa. Přirovnal bych tenhle přístup k Rafaelu Nadalovi a jeho strýci Tonimu, který mu taky vždycky zakazoval jakékoliv velké oslavy. Po titulu se řeklo super, ale druhý den se šlo znova trénovat, byl další turnaj. To je naprosto perfektní přístup v rámci rodiny.“

Karolíně Plíškové dlouho pomáhal sparťanský kondiční trenér Petr Pech, to už ale neplatí
Karolíně Plíškové dlouho pomáhal sparťanský kondiční trenér Petr Pech, to už ale neplatí

Jenže tenis je také nejdražším sportem, pokud ho děláte na profesionální úrovni. Napilno má i manažer, jenž musí obstarat dostatek financí. V tom měl Vladimír Houdek štěstí.

„V počátku jsme potkali Milana Janků (bývalý šéf developerské společnosti ECM), který do holek investoval nemalé prostředky. A ve druhé polovině jsme se spojili s Českou sportovní a panem Černoškem, v těch posledních letech děláme věci společně. A vychází to,“ raduje se Houdek.

Vše o tenisovém US Open 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud