12. září 2016 • 12:45

Wawrinku štvalo ošetření. Sorry, nemůžu to vydržet, říkal Djokovič

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to úchvatný zápas, který mohl být možná ještě pamětihodnější. Novak Djokovič totiž minimálně závěr finále US Open proti Stanu Wawrinkovi protrpěl s rozedřenými prsty na nohou. Ty si Srb nechal ošetřovat právě ve chvíli, kdy se Švýcar nadechoval k rozhodujícímu úderu, a vzbudil tak pořádný rozruch... Ale i když Wawrinka v té chvíli vypadal dost rozčileně, po jeho vítězném triumfu bylo všechno zapomenuto.



"Nejdříve musím pogratulovat Novakovi. Jsi skvělý šampion i člověk a díky tobě jsem tady," prohlásil Wawrinka emotivně před přebíráním poháru. Jednatřicetiletý Švýcar také přiznal, že těsně před startem finále v šatně prožíval psychickou krizi. „Pět minut před zápasem jsem začal brečet. Totálně jsem se rozklepal.“

V boji o svůj třetí grandslamový titul se ale oklepal, a i když v tiebreaku prohrál první set, dokázal strhující duel překlopit na svoji stranu, když ovládl další dvě sady. Ve čtvrtém setu pak rychle získal Djokovičovo podání a vedl 3:0. V tu chvíli už světová jednička viditelně trpěla bolestí.

Turnajový lékař ošetřuje Novaku Djokovičovi zničené prsty ve finále US Open
Turnajový lékař ošetřuje Novaku Djokovičovi zničené prsty ve finále US Open

Po následujícím vyhraném gemu si Djokovič za stavu 1:3 vyžádal přestávku na ošetření, což rozjetého Wawrinku evidentně rozhodilo a pustil se do debaty s rozhodčím i supervizorem. „To je nějaká nová věc, že si může vzít lékařský time out kdy chce,“ ptal se rozčileně.

V tu chvíli se na něho obrátil Djokovič, který se kroutil bolestí při každém lékařově dotyku jeho do krve sedřených prstů na nohou. „Stane, sorry, chlape, ale prostě se to nedalo vydržet,“ omlouval se za přerušení duelu, které mohlo zavánět účelovostí.

„Jen jsem chtěl vědět, jak to pravidlo přesně zní,“ vysvětloval pak Wawrinka svou rozčílenou debatu se supervizorem. „To je všechno. Když se váš soupeř trápí, teče mu krev, musíte mu dát pauzu,“ uznal Švýcar. Když se novináři ptali Djokoviče, jestli byl jeho time out vůči soupeři fér, nechtěl to moc řešit.

„Dovolili mi ho, tak jsem si ho vzal,“ prohlásil Srb. „Byly to akutní zdravotní problémy? Byly,“ měla jasno Djokovič, který celý čtvrtý set protrpěl v bolestech, při ošetřování se také ukázala krvavá skvrna na jeho ponožce. Světová jednička se i tak snažila zlomit vývoj duelu, za stavu 3:5 měl Srb při Wawrinkově podání dokonce ještě tři brejkboly, ale ani jeden neproměnil a Švýcar už si svůj triumf vzít nenechal.

„Prostě jsem absolutně nevyužíval své šance,“ mrzelo Djokoviče, který promarnil hned 14 brejkbolů. „Jejich proměňování bylo z mé strany hrůzostrašné,“ uvedl světový tenista číslo jedna a uznal, že Wawrinka byl prostě lepší.

"Byl jsi odvážnější v důležitých míčích a zasloužil sis vyhrát. Byl jsi lepší fyzicky i mentálně," ocenil Djokovič Wawrinku, s kterým prohrál i loni finále French Open.

Vše o tenisovém US Open 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud