6. září 2017 • 05:15

Obrovský boj, pak smutek. Kvitová na US Open končí ve čtvrtfinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Famózní bitva, kterou rozhodl až závěrečný tiebreak třetího setu. Česká tenistka Petra Kvitová podala ve čtvrtfinále US Open proti Venus Williamsové úžasný výkon, který ale na postup mezi nejlepší čtyři hráčky nestačil. V dramatickém duelu podlehla americké legendě po setech 3:6, 6:3 a 6:7. Závěrečný tiebreak ovládla Venus Williamsová v poměru 7:2.



Pro Kvitovou je účast ve čtvrtfinále i tak úspěchem. Hrála teprve osmý turnaj po prosincové operaci vážně pořezaných prstů levé ruky z přepadení. Na předešlých grandslamech v Paříži a v Londýně skončila shodně ve 2. kole.

Z zpočátku z ní nevyzařovala jiskra, kterou přehrála o kolo dříve Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Svůj první servis ale i přes dvě dvojchyby udržela a vzápětí šla do brejku, protože Williamsová udělala ještě o dvojchybu více. Od stavu 3:1 ale začala Kvitová příliš chybovat. Rozhozená se koukala na svoji operovanou levou ruku a vzteky se raketou bouchla do boty. Nic nepomohlo a prohrála pět her v řadě.

Ve druhém sadě šla Kvitová do vedení 2:0 a o náskok znovu málem přišla. Už prohrávala 15:40 a hodila raketou o zem. Rázem se pustila do míčů odvážněji a podání uhájila - 3:0. Vzhledem k očekávané bouřce pak byla zatažena střecha.

Po pauze se pokračovalo a dál se hrály ostré výměny plné tvrdých úderů, vítězných míčů, ale i kiksů plynoucích z agresivity. Kvitová odvracela další tři brejkboly, ale složité situace ustála a několikrát si zakřičela 'Pojď!' Sedmatřicetileté Williamsové už nedovolila obrat a po využitém setbolu se usmála na své kouče.

Venus Williamsová postupuje, Petra Kvitová se s US Open loučí
Venus Williamsová postupuje, Petra Kvitová se s US Open loučí

V aktivní hře pokračovala a po dvou vítězných bekhendech získala ve třetím setu brejk na 2:1. Opět bránila zuby nehty svůj servis, ve čtvrté hře ještě tlaku odolala, ale v šesté bylo po další dvojchybě srovnáno 3:3. Ukázala také skvělý servis - o dvě hry později si podání získala za pomocí tří es a jednoho přímého bodu.

Rozuzlení přinesla až zkrácená hra a i jinak hlučnější publikum na centrkurtu při výměnách ztichlo. V tie-breaku Kvitovou starší ze sester Williamsových přetlačila a česká lvice bitvu prohrála po dvou hodinách a čtyřiatřiceti minutách.

Williamsová získala posledních ze svých sedmi grandslamových titulů před devíti lety. Na US Open triumfovala v letech 2000 a 2001. "Pořád žiju svůj sen a je to úžasné," uvedla. Potěšilo ji, že urvala vítězství poté, co ve druhé sadě promarnila pět brejkbolů. "Když jsem měla tolik šancí a všechny ty brejkboly byly pryč, říkala jsem si: páni, chtělo by to něco víc. Musíte to hodit za hlavu. Jde o to ten zápas ubojovat. Nezáleží na tom, jak hrajete. Jde jen o to přijít na to, jak vyhrát. Byly časy, kdy jsem tyhle velké zápasy vyhrávala, a taky ne," prohlásila americká hvězda, která dokázala porazit Kvitovou v šestém vzájemném utkání teprve podruhé.

Anderson je na US Open poprvé v grandslamovém semifinále

Jihoafrický tenista Kevin Anderson prošel na US Open poprvé do grandslamového semifinále. Ve čtvrtfinále, které skončilo dvě hodiny po půlnoci newyorského času, porazil domácího Sama Querreyho 7:6, 6:7, 6:3 a 7:6.

Soupeřem osmadvacátého nasazeného Andersona v boji o finále bude Španěl Pablo Carreňo, který je rovněž na grandslamu v semifinále poprvé.

Anderson zdolal Querreyho za tři a půl hodiny, celkem v zápase nastřílel 67 vítězných úderů. V tie-breaku čtvrtého setu odvrátil jeden setbol. "Je to neuvěřitelné," řekl Anderson, který vynechal Australian Open kvůli zraněnému lokti.

Jednatřicetiletý rodák z Johannesburgu, který žije na Floridě, je prvním Jihoafričanem v semifinále US Open po dlouhých 52 letech. Eric Drysdale se v roce 1965, kdy se ještě hrálo na trávě, dostal až do finále.

Výsledky tenisového turnaje US Open:

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

V. Williamsová (9-USA) - Kvitová (13-ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (7:2)

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Anderson (28-JAR) - Querrey (17-USA) 7:6 (7:5), 6:7 (9:11), 6:3, 7:6 (9:7)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud