Jan Jaroch
28. června 2015 • 17:20

Proč sledovat Wimbledon! Serena Slam, zteč RF i Berdychova pomsta

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Wimbledon 2015 nabídne naplněné či nenaplněné příběhy Rogera Federera, Sereny Williamsové či třeba Tomáše Berdycha. Na co se můžete těšit?Wimbledon 2015 nabídne naplněné či nenaplněné příběhy Rogera Federera, Sereny Williamsové či třeba Tomáše Berdycha. Na co se můžete těšit?FOTO: Reuters, EPA

    Nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj světa startuje zítra. V banku není jen téměř 72 milionů korun pro šampiony dvouhry. Znovu se bude psát tenisová historie. Jak vypadají příběhy, o jejichž konci rozhodnou až příští dva týdny, po které trvá wimbledonské zápolení?

  • 1. Serena Slam na obzoru

    Letos prohrála jediný zápas, v držení má tituly z New Yorku, Melbourne i Paříže. Pokud vyrve Petře Kvitové i ten wimbledonský, dosáhne na špinavý Grand Slam. Nebo Serena Slam, jak téhle metě s oblibou říká. Ve 33 letech je Serena Williamsová schopná bořit milníky stejně jako před dlouhými roky. Už jednou jí patřily všechny čtyři grandslamové turnaje najednou. Dokázala to v rozpětí sezon 2002 a 2003.

    Serena Williamsová opouští trénink na jednom z wimbledonských kurtů Serena Williamsová opouští trénink na jednom z wimbledonských kurtůFoto EPA

    A sedm vyhraných zápasů v All England Clubu jí chybí k tomu, aby se historie opakovala. „Ale ve Wimbledonu jsem posledních pár let nehrála nic moc,“ uvědomuje si světová jednička, jež loni skončila ve 3. kole a předloni v osmifinále. Ano, pro pětinásobnou šampionku z londýnské adresy SW19 je Wimbledon od posledního triumfu z roku 2012 mrzutým turnajem. To se však může v příštích dvou týdnech rychle změnit.

    2

    Dva grandslamové tituly chybí Sereně, aby vyrovnala rekord profesionální éry, který s 22 nejcennějšími trofejemi drží Steffi Grafová.

  • 2. Další zteč RF

    Roger Federer chvátá davem v All England Clubu Roger Federer chvátá davem v All England ClubuFoto EPA

    Starší tenista nevyhrál grandslamový turnaj už 43 let. Letitějšího vítěze neměl Wimbledon dokonce nikdy. Na scénu však přichází Roger Federer, muž, který na kurtech dokázal víc než kdokoliv před ním. Měsíc před 34. narozeninami se Švýcar vrací pro osmý a rekordní wimbledonský titul. Coby světová dvojka a čerstvý vítěz travnatého podniku v Halle. Před rokem se k titulu dostal na jeden vyhraný set, než ho udolal Novak Djokovič. Letos má opět šanci. „Vyhrát Wimbledon je pro mě stále nejvíc,“ opakuje, když mluví o cílech, jež si před sebe ještě staví.

    136:19

    Taková je kariérní bilance Rogera Federera na trávě.

  • 3. Jak zareaguje otřesený Djokovič

    Novak Djokovič na tiskové konferenci před Wimbledonem Novak Djokovič na tiskové konferenci před WimbledonemFoto EPA
    Z Roland Garros odjel po finálové porážce od Stana Wawrinky se zlomeným srdcem. Ukryl se v jižní Francii s rodinou včetně malého syna Stefana, na trávě zprvu lehce potrénoval se svým bratrem Markem. Ostrým turnajům se však vyhnul. Jak zareaguje Novak Djokovič, nejlepší muž sezony a obhájce wimbledonské koruny, na bolestné pařížské selhání? Jeho strojový tenis víc píše na betonu a antuce, na trávě je zranitelnější. Přesto je pro bookmakery světová jednička lehkým favoritem All England Clubu. Jeho dva tituly a jedno finále od roku 2011 mluví hlasitě.

    6

    Pokud Djokovič vyhraje, stane se teprve šestým mužem v éře profesionálního tenisu od roku 1968, jenž by ovládl Wimbledon alespoň třikrát.

  • 4. Murray znovu rozpaluje Británii

    „Jsem v lepší formě a kondici než v roce 2013, kdy jsem vyhrál Wimbledon!“ prohlašuje. Od Andyho Murrayho se čekají na domácím grandslamu jako každý rok velké věci a on si nedělá alibi. V Queensu vyhrál minulý víkend prestižní wimbledonskou generálku, od svatby s Kim Searsovou má bilanci 21:1.

    Andy Murray míří na trénink v All England Clubu Andy Murray míří na trénink v All England ClubuFoto Reuters

    Jediný krach mu připravil Novak Djokovič, pro Murrayho dnes nejvážnější zarážka ze všech. Se Srbem prohrál osm zápasů v řadě a už se mluví o lehkém komplexu. „Už jsem ho porazil, když jsem vyhrál US Open, Wimbledon či olympiádu,“ hraje Murray na pozitivní notu. S fanatickými příznivci v zádech má opět obří šanci. K dispozici mu stále bude i trenérka Amélie Mauresmová, již čeká v srpnu porod.

    2006

    Naposledy v tomto roce nepostoupil Andy Murray alespoň do čtvrtfinále Wimbledonu

  • 5. Šarapovová vyhlíží nový začátek

    Maria Šarapovová maká v přípravě na Wimbledon Maria Šarapovová maká v přípravě na WimbledonFoto EPA
    Coby obhájkyně titulu skončila při Roland Garros již v osmifinále na raketě Lucie Šafářové. S o to větší vervou se Maria Šarapovová vrhne na wimbledonský koláč, jenž z ní v roce 2004 udělal sportovní superhvězdu. Od té chvíle získala další čtyři grandslamy, žádný však v All England Clubu.

    „Chtěla bych tam zažít nový začátek,“ přeje si osmadvacetiletá tenistka. Po Roland Garros se zavřela do sebe a trénuje, nepřihlásila se na žádný turnaj. Po wimbledonském úspěchu je hodně hladová, vždyť od roku 2007 tam přešla jen jednou přes osmifinále. „U Šarapovové může kdykoliv selhat servis, to je na trávě její problém,“ varuje expert Jan Kukal.

    11

    Tolik let už uplynulo od jediného wimbledonského triumfu Marie Šarapovové.

  • 6. Berdych jede srovnat účty

    Loni se na pořadatele hodně čertil. Stopka ve 3. kole Wimbledonu pro Tomáše Berdycha měla historické parametry. Ještě nikdy v dějinách turnaje nekončili na venkovním kurtu tenisté později než on a Marin Čilič. 21:38 londýnského času, šero takové, že dokonce přestalo fungovat Jestřábí oko. Letos, pět let od finálového úspěchu v All England Clubu, jede srovnat účty.

    „Na trávě a rychlém betonu US Open bude mít největší šanci,“ předhazují mu experti. „Přijdou rychlejší povrchy, což by mi mělo víc sedět. I z toho důvodu se na druhou půlku sezony víc těším,“ souhlasí Berdych, jenž letos na deseti z jedenácti turnajů prošel alespoň do čtvrtfinále. To je jeho minimální metou i při Wimbledonu.

    5

    Už je to pět let, co si Tomáš Berdych zahrál s Rafaelem Nadalem finále Wimbledonu.

    Tomá Berdych na předwimbledonské exhibici v Hurlingham Clubu Tomá Berdych na předwimbledonské exhibici v Hurlingham ClubuFoto Reuters

  • 7. Milion za nástup

    I za porážku v prvním kole, která nemusí trvat ani hodinu, si tenista vydělá třikrát víc než průměrný Čech za celý rok. Wimbledon je top turnaj a striktně dbá na to, aby odměňoval nejštědřeji ze všech světových podniků. Letos celkové prize money vyletěly o sedm procent vzhůru ve srovnání s loňskem na 26,75 milionu liber (1,02 miliardy korun). Za porážku v prvním kole inkasujete 29 000 liber, tedy 1,1 milionu korun.

    71,8

    Tolik milionů korun (1,88 milionu liber) získají letos ve Wimbledonu šampioni dvouhry.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud