Pavel Novotný
5. července 2015 • 04:59

Nová česká jednička? Zdrcenou Kvitovou může vystřídat Šafářová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten rozdíl začíná být až zarážející. Zatímco Lucie Šafářová zažívá ve svých osmadvaceti letech nejlepší období kariéry, její parťačka z fedcupového týmu a česká jednička se brodí herní bídou. "Od začátku sezony je to těžký, nedaří se mi, nejsem robot," těžko hledala po porážce ve třetím kole Wimbledonu od Jeleny Jankovičové slova Petra Kvitová.



To brněnská rodačka zažívá úplně jiný příběh. Dlouhou dobu platila za sice solidní, ale pořád tenistku z druhého sledu. Letošní rok a především angažování nového trenéra Roba Steckleyho vše změnil. "Mám sebevědomí, věřím si, že dokážu těžké zápasy otočit," říká tenistka.

Rozdílů je ale mezi nejlepšími českými tenistkami více.

Sebevědomí

Klíčové momenty zápasu a vše je jinak. Názorně to předvedla v sobotním utkání 3. kola Wimbledonu Petra Kvitová. Za stavu 1:1 na sety, 4:4 na gamy a 30:15 ve svůj prospěch přerušila výměnu, protože se domnívala, že míček skončil v autu. "Jestřábí oko" však ukázalo opak. „Vážně jsem byla přesvědčená, že to byl aut, jinak bych nepřestávala hrát. Zaskočilo mě, že jsem neměla pravdu," říkala světová dvojka.

A teď Šafářová. V duelu třetího kola proti Američance Sloane Stephensové předvedla za klíčového stavu na začátku druhého setu fantastický obhoz, kterým smazala jeden z brejků soupeřky. V té době měla Stephensová k dobru jeden set a dobře rozjetou druhou sadu. "Když jsem běžela na ten lob, tak si říkám: To musím dát, protože tohle by mě mohlo stát zápas. Byla jsem na ten úder nažhavená, nachystaná. To byl hodně důležitý fiftýn.“

Lucie Šafářová děkuje divákům po dalším vyhraném zápaseFoto Reuters

Radost z tenisu

Tady je ten rozdíl asi nejvýraznější. Zatímco Petra Kvitová se na dvorcích často trápí, Šafářová si tenis vyloženě užívá. "Jsem aktivní člověk, čekání na zápasy mě moc nebaví, ale nemůžu nikam trajdat, je třeba šetřit síly. Večer zase kecáme s Robem, on si k tomu dá Captaina Morgana. Nebo si čtu. Je tu pohoda," popsala v rozhovoru pro deník Sport své volné chvíle ve Wimbledonu Češka.

To dvojnásobná wimbledonská šampionka marně hledá klid. V letošní sezoně si musela pro fyzické i psychické vyčerpání na šest týdnů od tenisu odpočinout. "Byla jsem unavená, sice jsem vyhrávala, ale nebylo to ono, něměla jsem ze hry radost, potřebovala jsem vysadit," vysvětlovala důvody přestávky tenistka.

Domek, kde se zastavil čas. Takhle žije Šafářová na Wimbledonu
Video se připravuje ...

Tlak okolí

Velkou zásluhu na vzestupu Šafářové na současné šesté místo má kanadský trenér  Rob Steckley. Bezprostřední přístup Kanaďana vedl k uvolněnému tenisu v podání Šafářové. Tvrdá práce spojená se zábavou zatím fungují dokonale. Ve svých osmadvaceti letech už je natolik zkušenou hráčkou, že si prozatím dokáže s očekáváním okolí poradit. I když ta pravá psychická odolnost se teprve ukáže.

Petru Kvitovou naopak tlak okolí drtí. „Určitě se cítím víc nervózní. Tím, že mám před jménem takové číslo, které mám, to není úplně nejjednodušší. Uvědomuju si, co všechno se ode mě očekává, když už jsem grandslam dvakrát vyhrála. Ale už jsem v téhle roli nějaký ten pátek, už bych si na to mohla dávno zvyknout.“

Zklamaná Petra Kvitová na pozápasové tiskové konferenciFoto Reuters

Žebříček

Petra může s jistotou počítat s tím, že druhé místo neudrží. Body za vítězství v minulém ročníku Wimbledonu budou fulnecké rodačce zatraceně chybět.  Po Wimbledonu spadne na páté či šesté místo žebříčku a dokonce může přijít o místo české jedničky, kterou by jí mohla uzmout právě Šafářová. To by však musela celý turnaj vyhrát.

Ani Šafářová však nemá lehkou pozici. Loni došla v Londýně až do semifinále, kde ji vyřadila právě Kvitová. Vzhledem ke své formě má však usměvavá tenistka nakročeno k tomu, aby se ještě do konce roku minimálně přiblížila k ještě nedávno neotřesitelné pozici české jedničky, kterou drží Kvitová.

Lucie Šafářová v utkání druhého kola WimbledonuFoto ČTK/AP

Budoucnost

Petře Kvitové je pětadvacet, její parťačce z fedcupového týmu o tři roky více. V tomto ohledu má česká jednička navrch. Psychická labilita však s Kvitovou cvičí více, než by se na hráčku ze světové špičky slušelo.

Pokud přijde krizový zápas, Kvitová ho často nezvládá. A právě to dělá největší rozdíl mezi šampionkou a "dobrou" hráčkou. Jestli si s tímto problémem Kvitová neporadí, těžko bude ke svým dvěma grandslamovým titulům přidávat další. Mezi světovou elitou se už nějaký ten pátek pohybuje, na její jistotě v klíčových momentech je to však znát jen málo.

Lucie Šafářová si zatím od svého životního finále na French Open počíná skvěle. I když v Eastbourne skončila v prvním kole, ve Wimbledonu se znovu prezentuje jako sebevědomá hráčka schopná otáčet těžké zápasy. "Mám skvělou fyzičku, na kurtu se cítím výborně," potvrdila před nedávnem sympatická tenistka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud