11. července 2015 • 15:00

SERENAslam. Světová jednička přetlačila ve finále Španělku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová tenisová jednička Serena Williamsová získala šestý wimbledonský titul a zkompletovala nekalendářní Grand Slam. Třiatřicetiletá Američanka v dnešním finále na trávě v All England Clubu v utkání plném tvrdých úderů porazila mladou Španělku Garbiňe Muguruzaovou dvakrát 6:4.



"Je to nádherné. Ani nemůžu uvěřit, že tady znovu stojím s trofejí v rukou a mám další Serena Slam. Je to senzační," radovala se Williamsová při vyhlášení.

Loni triumfovala na US Open a letos na Australian Open, na Roland Garros a ve Wimbledonu. Čtyři grandslamy v řadě ovládla podruhé v kariéře - poprvé slavila tzv. "Serena Slam" v roce 2003 jako jednadvacetiletá. "Tehdy jsem byla mladá, teď si užívám každou chvilku na kurtu a vychutnávám si to," prohlásila.

V září může Williamsová na US Open získat jako čtvrtá v historii i Grand Slam. Jako poslední to dokázala Němka Steffi Grafová v roce 1988 a před ní Australanka Margaret Smithová Courtová v roce 1970 a Maureen Connollyová z USA v roce 1953. "Vím o tom, ale nemluvme o tom. V New Yorku si to chci užít, "uvedla Williamsová.

Dohromady už má na kontě 21 grandslamových titulů ve dvouhře a jen jeden ji dělí od Grafové a tři od Courtové.

Zápas s Muguruzaovou přinesl ostrou přestřelku. Jednadvacetiletá Španělka hrála první grandslamové finále, ale do favoritky se pustila zhurta. Američanka sice udělala v první hře tři dvojchyby, ale byla to soupeřka, která si svou hrou vybojovala v sedmiminutovém gamu brejk. V prvním setu vedla ještě 4:2.

Agresivita Williamsové pak byla dominantnější, což Američance přineslo devět z dalších deseti her - zisk první sady 6:4 a vedení ve druhé 5:1. Muguruzaová ale zabojovala, získala další tři gamy, ale víc už jí Williamsová nepovolila.

Tohle je KRÁLOVNA. Serena Williamsová pošesté v kariéře vyhrála slavný Wimbledon
Tohle je KRÁLOVNA. Serena Williamsová pošesté v kariéře vyhrála slavný Wimbledon

Američanka využila druhý mečbol a chvíli se dívala, jako by nevěřila, že skutečně zvítězila. Znejistila i svého kouče Patricka Mouratogloua, který v hledišti jásal nadšením a pak přestal. Williamsová se ale vzápětí začala smát, chytla se za pusu, podala ruku soupeřce, a když odložila raketu, skákala na kurtu radostí.

"Podání mě nepodrželo, ale ona výborně returnovala. Bojovala tvrdě až do konce a musela jsem hodně makat. Proto jsem zpočátku nevěřila, že je už konec," řekla Williamsová a předpověděla, že Muguruzaová jednou Wimbledon vyhraje.

Španělka byla na svůj výkon pyšná a přes prohru se po utkání usmívala. "Užívám si to tak, že ani nemůžu mluvit. Jsem šťastná, že jsem si zahrála takové finále, v kterém Serena ukázala, kdo je tady světovou jedničkou," řekla Muguruzaová.

Za triumf Williamsová získala 1,88 milionu liber (okolo 72 milionů korun) a upevnila si pozici světové jedničky. Muguruzaová bude poprvé v desítce na devátém místě.

Čtyřhru vyhráli Rojer a Tecau

Nizozemsko-rumunská dvojice Jean-Julien Rojer, Horia Tecau vyhrála wimbledonský titul ve čtyřhře. Ve finále zdolali 7:6 a dvakrát 6:4 britského tenistu Jamieho Murrayho a Australana Johna Peerse.

Čtvrtá nasazená dvojice Rojer, Tecau sehrála s turnajovými třináctkami vyrovnaný duel, který rozhodovaly maličkosti. V první sadě všichni hráči drželi svůj servis a rozhodl až těsný tie-break 7:5, v dalších dvou setech pak vždy vítězům stačilo jediné zaváhání soupeřů při podání.

Murray nespravil chuť domácím fanouškům po pátečním vyřazení mladšího bratra Andyho v semifinále dvouhry se Švýcarem Rogerem Federerem. Satisfakce se naopak dočkal Tecau, který se na čtvrtý pokus konečně ve wimbledonském finále mohl radovat. V předchozích třech případech v letech 2010, 2011 a 2012 se Švédem Robertem Lindstedtem neuspěli. 

Juniorky po Melbourne a Paříži Wimbledon nevyhrají

Juniorské tenistky Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová po triumfech v Melbourne a Paříži letos třetí grandslam nevyhrají. Česká dvojice, která byla ve Wimbledonu opět nejvýše nasazená, vypadla v semifinále.

Na úkor šampionek Australian Open i Roland Garros prošly do nedělního boje o titul turnajové trojky Maďarky Dalma Galfiová, Fanni Stollarová po výhře 7:6 a 6:4. Vítězná série českých juniorek se dnes zastavila na čísle 36.

Vondroušová byla mezi juniorkami ve Wimbledonu nasazena jako jednička i ve dvouhře, ale prohrála už v 1. kole s domácí Annou Broganovou.

Grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):

Muži:

Čtyřhra - finále:

Rojer, Tecau (4-Niz./Rum.) - J. Murray, Peers (13-Brit./Austr.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - finále:

S. Williamsová (1-USA) - Muguruzaová (20-Šp.) 6:4, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Žuková (Rus.) - Blinkovová (12-Rus.) 7:5, 6:4.

Čtyřhra - semifinále:

Galfiová, Stollarová (3-Maď.) - Kolodziejová, Vondroušová (1-ČR) 7:6 (7:2), 6:4.

TOP výsledky Čechů na Wimbledonu: Kvitová i bombarďák Lendl
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud