Pavel Novotný
24. června 2016 • 04:56

Wimbledonský průšvih! Šaty odhalují příliš, nechceme je, říkají tenistky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodními zápasy prvního kola odstartuje slavný Wimbledon až v pondělí, přesto o sobě nejvýznamnější tenisová událost roku dává vědět už nyní, kdy v Londýně probíhají kvalifikační boje. Do středu zájmu se totiž dostalo tradičně ožehavé téma - oblečení. Firma Nike, která především hráčkám šaty dodává, své produkty stahuje dočasně z oběhu. Důvod? Tenistky si stěžovaly, že odhalují až příliš, což se na turnaji, který striktně dodržuje tradice, neodpouští. 



Tradice. To je slovo, které na nejslavnějším tenisovém turnaji získává úplně jiný význam. Mezi řadu pravidel platí i to o dodržování striktně bílého oblečení, žádné barevné kreace ani další výstřelky nejsou akceptovány.

O to větší problém teď tenistky řeší. Sada šatů, kterou více než dvaceti hráčkám včetně Petry Kvitové a Lucie Šafářové společnost Nike dodává, totiž odhaluje více než je samotným tenistkám milé. Nový model má na jedné straně rozparek až do výše pasu, což při úderech tenistky umožňuje fanouškům pohled, který by neměl být k vidění tak často.

Zástupci společnosti na daný problém zareagovali okamžitě a hráčky vyzvali, aby šaty vrátili a nechali si je vyměnit za nové. K problematice až příliš odvážného oblečku se vyjádřily i hvězdy jako wimbledonská finalistka z roku 2014 Eugenie Bouchardová či domácí naděje Laura Robsonová. „Doufám, že v takových šatech hrát nebudeme, chtělo by to něco delšího,“ má jasno kanadská tenistka.

Problém řešila i Hradecká

Problém s příliš odvážným oděvem řešila kromě dalších i Lucie Hradecká. Aby zkušená Češka zabránila nežádoucím pohledům, vzala si ve svém prvním a po prohře s Číňankou Zhangovou také posledním zápase pod šaty bílé legíny. Domácí tenistka Katie Boulterová se pro změnu vybavila opaskem, který si připevnila okolo pasu.

„Všechny hráčky a jejich zástupce jsme vyzvali, aby nám šaty vrátili s tím, že budou provedeny drobné úpravy, aby se podobným nepříjemnostem zabránilo,“ píše se v prohlášení zástupců Nike.

S podobným modelem šatů se ve Wimbledonu má představit i úřadující světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová .

Šaty vadily i při hře

Problémy s šaty, které nesou oficiální název „Premier Slam“, se však netýkaly jen příliš odhalených tělesných partií, ale i střihem, který tenistky dle jejich stížností omezoval v dostatečném pohybu při úderech.  

„Není pravda, že by byly šaty staženy z prodeje. Jen dojde k jistým úpravám tak, aby vyhovovaly potřebám sportovců a to nejen tenistů a tenistek, ale i dalším. Se sportovci jsme v blízkém kontaktu, chceme jim poskytnout maximální servis. Snažíme se o to, aby jim oblečení maximálně vyhovovalo a cítili se v něm dobře,“ řekl mluvčí Nike pro telegraph.com.

Niké však není jedinou společností, která na sportovním poli s podobnými problémy bojuje. Na probíhajícím fotbalovém EURO se o nepříjemnou reklamu pro Pumu postarali švýcarští fotbalisté, respektive dresy, které jim oděvní gigant dodal.

Ty se totiž během jejich utkání s domácími Francouzi hned čtyřikrát roztrhly a právě to se stalo hlavním tématem jinak relativně nudného zápasu. „Doufám, že Puma taky nevyrábí kondomy,“ žertoval švýcarský záložník Xherdan Shaqiri. (Více zde>>>).

Problémům neunikl ani další gigant – firma Adidas. Na tu se pro změnu valí stížnosti s měkkými míči, na které si fotbalisté na EURO stěžují. Při zápase českého týmu s Chorvatskem ho hráči měnili hned několikrát, v již zmiňovaném utkání Francie se Švýcarskem Beau Jeu, jak se oficiální míč šampionátu nazývá, dokonce praskl.

Katie Boulterová během wimbledonské kvalifikace
Katie Boulterová během wimbledonské kvalifikace

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud