Jan Jaroch
26. června 2016 • 18:25

Wimbledon, to bude Djokovič vs. "Lendy". Murray má trumf na tribuně

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Největším problémem Novaka Djokoviče ve Wimbledonu může být muž, který travnatý grandslam nikdy nevyhrál. Tenisový čaroděj Gandalf aka Ivan Lendl uzavřel spojenectví s Andym Murraym, jehož chce znovu dovést k nejvyšším poctám. Tým „Lendy“ je komplikací pro srbského vladaře, jenž letos usiluje o kalendářní Grand Slam.



Dva letošní grandslamy v Melbourne a Paříži se hrály podle jednoho scénáře. Novak Djokovič si došel ve finále pro titul přes Andyho Murrayho, korunního prince Srbovy éry. V pondělí startuje Wimbledon a střet světové jedničky s dvojkou žebříčku je znovu nejpravděpodobnějším vyústěním dvoutýdenního ohňostroje na londýnské adrese SW 19.

Zraněný Rafael Nadal nestartuje, Roger Federer jde poprvé v tomto tisíciletí do Wimbledonu bez jediného titulu. Tenis 2016 ovládá rivalita Djokovič - Murray a ti dva po sobě budou pošilhávat už od prvních fiftýnů v letošním All England Clubu.

Djokovič je na půl cesty ke kalendářnímu Grand Slamu a třeba i Golden Slamu (včetně zlata z olympiády). Kudrnatý Skot však získal posilu, s níž může vstoupit mezi Srba a ultimátní historický zápis. „Andy a já bychom Novakovi tyhle plány rádi překazili,“ řekl Ivan Lendl, jenž se k Murraymu připojil minulý týden na turnaji v Queensu a hned z toho byl titul.

Vše o tenisovém Wimbledonu 2016 čtěte zde »

Zvětšete šatny

Djokovič novou výzvu přijímá s chutí. „Slyšet Ivana takhle mluvit mi lichotí. Je jednou z legend našeho sportu a také byl velkým rivalem mého kouče Borise Beckera. Vtipkovali jsme, že by měl Wimbledon zvětšit šatny, aby se do nich všechny tyhle legendy vešly,“ usmál se Djokovič, jenž si před třemi týdny na Roland Garros splnil životní cíl, z čehož je stále v povznesené náladě.

Podívejte se na velké srovnání Djokovič vs. Lendl:

Srovnání Novaka Djokoviče s Andym Murraym
Srovnání Novaka Djokoviče s Andym Murraym

„Hodně se mluví o potenciálním zápase mě proti Andymu a Ivanovi ve Wimbledonu, ale musíme respektovat i ostatní a jít krok za krokem,“ nechtěl Srb předbíhat událostem.

Pokud by k jejich finálovému střetu skutečně došlo, měl by se Murray o co opřít. Djokoviče porazil v obou zápasech na trávě, pokaždé ve finále na wimbledonském centrkurtu - nejdřív při olympiádě 2012 a o rok později v titulovém boji grandslamu. Tohle bylo jeho nejbohatší období, během něhož ho Lendl předělal na šampiona.

Co se však dá stihnout za dva týdny obnovené spolupráce do Wimbledonu? Málo a hodně, chtělo by se říci. Ostravský rodák je kouč, jenž věří dřině v tvrdých tréninkových blocích, která ty dva teprve čeká. Efekt Lendl ale nastupuje i okamžitě.

K velkému šéfovi si Murray nic nedovolí

Murray je mužem dvou tváří. Mimo kurt se bije za práva žen i zvířat, otevřeně mluví o těžkých tématech a má inteligentní i vyhraněné názory. Během zápasů se ale dovede chovat jako děcko, pozornost rozptyluje vzteklými výlevy ke svému týmu. I to byl jeden z důvodů, proč se s ním rozešla předchozí trenérka Amélie Mauresmová.

K velkému šéfovi Lendlovi si nic takového nedovolí, hlavou se udrží v zápasech déle, což dělá rozdíl. „Z hráčských let byl Ivan známý jako muž s tváří hráče pokeru. Byl na misi a nic ho nerozhodilo. V tomhle ohledu Andymu naposledy hodně pomohl,“ říká matka Judy Murrayová.

Statisticky hraje Murray pod Lendlem také agresivněji a jeho forhend létá o sedm kilometrů v hodině rychleji než je jeho průměr. Pod Lendlem má Murray zápasovou úspěšnost 80,3 procenta (118:29), bez něj je téměř o čtyři procenta horší.

A ještě dramatičtější rozdíl je ve vzájemných duelech s Djokovičem - s Lendlem 4:5, bez Lendla 6:19. Nevyzpytatelná wimbledonská tráva navíc dává Britovi největší příležitost, jak Djokoviče zdolat. „Tráva mu nejvíc vyhovuje, má v zádech i publikum. A teď také Lendla, s nímž jsou si snad souzeni,“ prohlásil John McEnroe.

Rozdílový hráč letošního Wimbledonu nemusí běhat po kurtu, ale sedět na tribuně...

Pondělní program Wimbledonu najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud