Pavel Novotný
27. června 2016 • 12:15

Wimbledonské změny? Obří dotace, tajné testy i utrum pro podvodníky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenajdete na světě turnaj, který by se tradic držel urputněji než slavný Wimbledon. Výhradně bílý oděv, přesně daná pravidla oslovování hráčů rozhodčími či přísný finálový protokol... Nejslavnější tenisový turnaj roku si prostě na své rituály potrpí. Přesto se ani on nevyhnul některým změnám.



Výška trávy 8 milimetrů, původní dřevěné šatny a samozřejmě nezbytné jahody se šlehačkou doplněné kvalitním šampaňským. To vše nebude na letošním ročníku Wimbledonu chybět. I přesto se může londýnský fanoušek těšit na některé novinky. Podívejte se na některé z nich.

Odměna pro vítěze

Až desátého června zvedne vítěz a vítězka Wimbledonu nad hlavu slavnou trofej, na účet se jim připíše poprvé v historii částka dosahující dvou milionů liber (asi 64 milionů korun). Oproti minulému roku se jedná o pětiprocentní nárůst odměny, ve srovnání s rokem 2013 však jde o neskutečné 40 procentní navýšení.

Celková dotace turnaje se vyšplhala na sumu 28,1 milionů liber (přes 900 milionů rokun). Šampioni letošních singlových turnajů tak obdrží téměř dvojnásobek toho, co dostal za svůj triumf před pěti lety Novak Djokovič, resp. Petra Kvitová.

Soutěž vozíčkářů i ve dvouhrách

Souboje vozíčkářů ve čtyřhrách už k Wimbledonu patří řadu let. Od letošního roku se ale fanoušci mohou těšit na souboje v singlech, a to jak v podání mužů, tak i žen. Prize Money na tuto soutěž jsou vypsány ve výši 200 tisíc liber (asi 6,5 milionů korun).

Plány do budoucnosti

Spokojenost se stávající situací? S tím na pořadatele Wimbledonu nechoďte. Organizátoři nejslavnější tenisové události roku by rádi nadále rozšiřovali popularitu turnaje a zvyšovali zájem o duely na zeleném pažitu. Nejvyšší návštěva All England Clubu byla zaznamenána v roce 2014, kdy se na hráče a hráčky přišlo podívat bezmála půl milionu fanoušků. Tento rekord by pořadatelé turnaje rádi zlomili. A nejlépe už letos.

Konec podvodným sázkám

Velký problém, s kterým se současný tenis potýká, jsou podvodné sázky na zápasy. Konkrétně se jednalo o fakt, kdy organizované skupiny lidí měly díky pozdějšímu zadávání skóre do počítače možnost vsadit si na další průběh zápasu ještě předtím, než se o něm dověděly sázkové kanceláře.

Jednalo se především o zápasy nižší úrovně na Challangerech a turnajích Futures, ale podobné incidenty se objevily i v prvních kolech turnajů ATP. Tomu by měla zamezit nová technologie, která bude i pomocí videa hlídat včasné zadávání výsledků již od prvních kol kvalifikace. Všichni hráči a zodpovědní činitelé navíc budou muset potvrdit, že jsou s danými opatřeními obeznámeni a budou je dodržovat.

Pořadatelé Wimbledonu si navíc pohlídají i případné dopingové hříšníky. "Klasické" dopingové testy by měly být doplněny i dalšími nezávislými metodami na odhalování zakázaných látek v těle.

Nový symbol Wimbledonu

Vévoda z Kentu odhalil v úvodní den Wimbledonu bronzovou sochu legendy světového tenisu Freda Perryho, který byl před triumfem Andy Murrayho v roce 2013 posledním britským vítězem turnaje. Bývalá světová jednička ovládla turnaj třikrát, naposledy se jí to povedlo v roce 1936. Teď by socha Freda Perryho měla symbolizovat další hvězdnou budoucnost pro Wimbledon a především domácí tenisty.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud