29. června 2016 • 10:30

Pohádka! Hráč č. 772 letos vydělal jen 292 dolarů, teď jde na Federera

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Marcus Willis nikdy neviděl romantickou komedii Wimbledon. Nevadí, v těchto dnech ji totiž žije. Příběh britského tenisového pěšáka na konci kariéry, který najde novou lásku a pak úspěch na turnaji turnajů, je i jeho příběhem. „Tím nejlepším, který za poslední roky v tenise pamatuji,“ žasne i Roger Federer, jeho příští soupeř.



Sedminásobný šampion Wimbledonu dnes nastoupí proti instruktorovi tenisu, který si za hodinu účtuje třicet liber a v pětadvaceti stále bydlí s rodiči. Stále má lehkou nadváhu, i když ne tak výraznou, jako když mu kamarádi začali říkat „Cartman“ podle korpulentní postavičky ze seriálu South Park. „Byl jsem lúzr, co pije moc piva,“ přiznává světový hráč číslo 772.

Před čtyřmi měsíci již chtěl seknout s kariérou a odletět do Philadelphie, kde si sehnal práci tenisového trenéra. Byl na pokraji bankrotu a po dalším zranění, když si vyrazil na koncert. Zakoukal se na něm do Jennifer Bateové, zubařky a matky dvou dětí, která šla do vztahu po hlavě. „Nemůžeš odletět, když jsme se teď potkali. Nebuď hlupák a hraj dál!“ řekla mu.

A láska na první pohled udělala divy. Podržel si místo instruktora ve Warwick Boat Clubu a řekl rodičům, že s nimi ještě nějaký čas bude bydlet. A začal znovu makat.

Marcus Willis s přáteli oslavuje životní úspěch
Marcus Willis s přáteli oslavuje životní úspěch

Na žebříčku je před ním 22 lepších britských hráčů, jen těsně se dostal do kvalifikace o kvalifikaci ve Wimbledonu. Vyhrál na ní tři zápasy a další tři senzačně přidal minulý týden, když si zajistil účast v hlavní soutěži. Levák s tvrdým podáním, hrou plnou čopů i stylem servis – volej, se z čistého nebe dostal do ráže.

A v prvním kole vymetl za hurónského řevu tribun světové číslo 54, někdejšího nejlepšího juniora planety Ricardase Berankise z Litvy 6:3, 6:3, 6:4. Chlap, který si za letošní rok tenisem vydělal jen 258 liber, má před sebou najednou šek na 50 000 liber a zápas, který nikdy neměl přijít. Marcus Willis versus Roger Federer , to je dnešní šlágr. „Prý to na trávě moc neumí,“ vtipkoval Brit, jenž si připadá jako ve snu. Zvěst o téhle fantastické story se rychle rozšířila, pravicí mu potřásl i Goran Ivaniševič. „Goran, můj největší vzor!“ žasne.

Svého soupeře dobře registruje i všemocný Federer. A přeje mu štěstí. „Snad dokáže předvést svůj nejlepší tenis a já také, aby se všichni dobře pobavili,“ vykládal Švýcar. „Půjdu zkusit vyhrát zápas, i když to asi nezvládnu. Je o trochu lepší než já,“ usmál se Willis.

Hrdina filmu Wimbledon nakonec celý turnaj ovládl, k čemuž potřebujete sedm vítězství. Přesně tolik jich má na kontě včetně všech kvalifikací i jeho současný následovník. Ať střet s Federerem dopadne jakkoliv, je už teď Marcus Willis jedním z vítězů letošního All England Clubu.

MARCUS WILLIS   ROGER FEDERER
25 let Věk 34 let
91 kg Váha 85 kg
191 cm Výška 185 cm
722. Umístění na žebříčku 3.
292 dolarů Odměny v singlu za rok 2016 844 669 dolarů
2007 Prefesionální tenista od roku 1998

VŠE O WIMBLEDONU ČTĚTE ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud