29. června 2016 • 19:32

Český den ve Wimbledonu! Postup slaví Berdych, Kvitová i Veselý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí hrací den Wimbledonu začal na venkovních dvorcích kvůli počasí se zpožděním. Z postupu se jako první radoval Tomáš Berdych, který v dohrávaném zápase porazil Ivana Dodiga 7:6, 5:7, 6:1 a 7:6. Stejně se vedlo i Jiřímu Veselému, který ve třech setech udolal Nizozemce Sijslinga. Postup slaví i Petra Kvitová, která si ve dvou setech poradila s Cirsteaovou. Zrušeny byly naopak utkání Lucie Šafářové Karolíny Plíškové a Denisy Allertové. Svůj zápas s Kontaveitovou zahájila i Barbora Srýcová, utkání ale bylo kvůli dešti přerušeno. Sledujte ONLINE na iSport.cz. 



Kvitová jasně dominovala

Česká tenistka Petra Kvitová bez větších problémů zvládla vstup do Wimbledonu. Dvojnásobná vítězka turnaje z let 2011 a 2014 porazila v odloženém utkání 1. kola za necelou hodinu Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:0 a 6:4. Kvitová si připsala 59 vítězných úderů, zatímco nevynucených chyb udělala jen osm.

Šestadvacetiletá Češka vstoupila v chladu do utkání s 85. hráčkou žebříčku ve velkém stylu. V úvodní sadě ztratila jen čtyři výměny, set ukončila po čtvrt hodině esem a byl to jedenáctý "kanár", který soupeřkám ve Wimbledonu nadělila.

Druhý set už byl vyrovnanější a Rumunka zpočátku dokázala držet s favoritkou krok. Kvitová ale v páté hře získala brejk a po 53 minutách dotáhla zápas do vítězného konce, aniž by čelila jedinému brejkbolu.

Ve druhém kole se turnajová desítka Kvitová střetne buď s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, nebo se švédskou hráčkou Johannou Larssonovou.

Veselý si poradil se Sijslingem

Tenista Jiří Veselý se i při své třetí účasti ve Wimbledonu dostal do 2. kola. V dvakrát přerušeném zápase kvůli dešti porazil na trávě v All England Clubu Nizozemce Igora Sijslinga 6:2, 6:4 a 7:6.

Zápas Veselého se Sijslingem začal v úterý, ale byl přerušen za stavu 6:2, 6:4 a 1:1. "To bylo docela nepříjemné, protože jsem měl rytmus a kontroloval vývoj. V dohrávce neměl co ztratit a mohl zápas jen otočit," řekl Veselý. 

V dnešní dohrávce tenisté odehráli pět her a znovu přišla pauza za stavu 3:4 z pohledu Veselého na skoro čtyři hodiny. "V tom chladu jsem se bál, že i když jsem se rozcvičil, že mi pak ztuhnou svaly a ztratím servis, ale nestalo se," přiznal český tenista.

Vpodvečer se na dvorec vrátili a třetí sada dospěla do tie-breaku. V tom už Veselý prohrával 2:6, ale všechny čtyři setboly odvrátil. Pak sám nevyužil první mečbol, při druhém se mu povedl přesný lob a zdviženou pravačkou oslavil postup.

"Tie-break jsem začal nervózně a až za stavu 2:6, když jsem si říkal, že už jdeme do čtvrtého setu, jsem se uvolnil a zahrál skvělé míče. Bylo to i trochu o štěstí, protože jsem i v tom větru zahrál perfektně dva loby," řekl 64. hráč světa.

V utkání odvrátil všech sedm brejkbolů. "Neprohrál jsem si servis, což je super. První dva sety jsem dominoval a myslím, že je vidět v mé hře zlepšení," pochvaloval si.

Dvaadvacetiletý Veselý hraje na wimbledonské trávě potřetí a vždy úvodní kolo zvládl. "Říkal jsem si ve sprše, že jsem tady vždy vyhrál zápas, že se mi na trávě docela daří," řekl. Nejdále se zde dostal předloni, kdy postoupil do 3. kola.

V dalším duelu ho čeká osmý nasazený Rakušan Dominic Thiem. S vrstevníkem, s nímž se zná již od devíti let, hrál na ATP Tour dvakrát a oba zápasy v roce 2014 prohrál. "Má formu, to je bez debat, takže půjdu do zápasu jako outsider. Nikdo nečeká, že bych ho měl porazit, ale na trávě šanci budu mít," věří Veselý.

S Thiemem Veselý v juniorech bojoval o post světové jedničky a úspěšnější byl český hráč, mezi muži je to ale zatím naopak. Rakušan už je ve světové desítce a poráží přední hráče. "Je pro mě inspirací, že to jde," dodal Veselý. 

Vše o Wimbledonu čtěte ZDE>>>

Berdych dohrával s Dodigem v dešti, výhru si vzít nenechal

Příštím soupeřem Berdycha bude Němec Benjamin Becker, kterého český tenista porazil v pěti ze šesti vzájemných zápasů a v Londýně nad ním vyhrál ve 2. kole před šesti lety.

Zápas Berdycha na kurtu číslo 18 byl úterý přerušen za stavu 4:1 ve čtvrté sadě. Desátý nasazený hráč už mohl být teoreticky v šatně s postupem, ale ve druhé sadě nedokázal utkání za stavu 5:4 dopodávat a v koncovce set ztratil. Ještě předtím byl duel ve druhém setu za stavu 3:2 pro Berdycha asi na patnáct minut přerušen, jelikož v hledišti zkolaboval fanoušek a musel být ošetřen.

Od stavu 0:1 ve třetí sadě získal Berdych devět her v řadě a mířil za postupem. Dodig si nechal po ztrátě třetího setu na kurtu ošetřit záda.

I dohrávka začala kvůli dešti skoro s hodinovým zpožděním. Na jejím začátku měl Berdych hned brejkbol na 5:1, ale neuspěl a pak přišel sám o podání. Po vítězném bekhendu po lajně ale získal brejk zpět. Při prvním mečbolu za stavu 5:3 ale uklouzl, natáhl se na trávu a Dodig pohodlně namířil volej do kurtu.

Berdych pak o podání přišel. Mezitím se drobně rozpršelo, na ostatních kurtech byly zápasy přerušeny, ale Berdych s Dodigem hráli dál. Míč evidentně na vlhké trávě víc sklouzával a i hráči měli problém s pohybem. Za stavu 6:5 uklouzl Dodig a Berdych si připravil druhý mečbol, ale Chorvat ho odvrátil přímým bodem z podání.

Set dospěl do tie-breaku a Berdych v něm udělal dvojchybu na 2:2. Poté získal pět míčů v řadě a zápas při třetím mečbolu ukončil.

U sítě se český hráč poplácal po zádech s Dodigem, zamával fanouškům a spěchal do šatny. Kurt pořadatelé vzápětí rychle zakryli před deštěm plachtou.

Djokovič vytvořil nový rekord

Novak Djokovič má úspěšně za sebou druhý krok ze sedmi k obhajobě titulu ve Wimbledonu. První tenista světového žebříčku dnes musel ukázat něco ze svého umění, ale v zápase 2. kola s Adrianem Mannarinem neztratil ani set a pod zataženou střechou centrkurtu Francouze porazil 6:4, 6:3 a 7:6. Oslavil zároveň třicáté vítězné utkání na grandslamech v řadě, což je rekord v open éře.

"Jsem na tuhle statistiku pyšný. Budu dál hrát se stejnou vášní a uvidíme, kolik ještě přidám," řekl Djokovič, který loni vyhrál Wimbledon, po něm nenašel přemožitele na US Open a letos už vyhrál Australian i French Open.

Mannarinovi (55. v pořadí ATP) vzal Djokovič v každém setu jednou servis, ale ve výměnách musel se soupeřem hrajícím levou rukou o body hodně bojovat. Sám dlouho odolával, odvrátil osm brejkbolů a až při devátém na konci třetí sady o servis přišel. Proto rozhodl až tie-break, v němž Djokovič využil druhý mečbol.

V deštěm narušeném programu 130. ročníku turnaje na trávě v All England Clubu je Djokovič prvním postupujícím do třetího kola. "Měl jsem štěstí, že jsem hrál na centrálním dvorci, což je velká pomoc. Po zataženou střechou je atmosféra ještě zábavnější," řekl Djokovič. "Nic zásadního jsem od sebe nečekal a jsem rád, že jsem hrál stabilně na vysoké úrovni."

Bez větších obtíží zvládl druhé kolo i sedminásobný vítěz Wimbledonu Švýcar Roger Federer , který za necelou hodinu a půl porazil Brita Marcuse Willise 6:0, 6:3 a 6:4. Až 772. hráč světa, který postoupil z kvalifikace, dostal v prvním setu "kanára". V dalších dvou setech už byl průběh vyrovnanější, švýcarskému favoritovi stačil pokaždé jediný brejk.

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (10-ČR) - Dodig (Chorv.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:1, 7:6 (7:2),
Djokovič (1-Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:5),
Veselý (ČR) - Sijsling (Niz.) 6:2, 6:4, 7:6 (9:7),
Tomic (19-Austr.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 6:3, 6:3, 3:6, 6:4,
A. Zverev (24-Něm.) - Mathieu (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2,
Albot (Mold.) - Elías (Portug.) 3:6, 6:2, 7:5, 6:4,
Thiem (8-Rak.) - Mayer (Něm.) 7:5, 6:4, 6:4,
Federer (3-Švýc.) - Willis (Brit.) 6:0, 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Petkovicová (32-Něm.) - Hibinová (Jap.) 3:6, 7:5, 6:2,
Rodinová (Rus.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 7:5,
Kvitová (10-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:0, 6:4,
Kontaová (16-Brit.) - Puigová (Portor.) 6:1, 7:5,
Pavljučenkovová (21-Rus.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 7:5, 1:6, 6:1,
Boserupová (USA) - Mariaová (Něm.) 6:4, 0:6, 6:2,
Konjuhová (Chorv.) - Knappová (It.) 6:3, 6:3. 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud