Pavel Novotný
30. června 2016 • 04:56

Federer nebyl král. 772. hráč světa dojal fanoušky: Lidé mi děkují

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den, který se mohl odehrát maximálně v naivním filmu. Pro britského tenistu a 772. hráče planety Marcuse Willise se však přesto stal skutečností. Vyprodaný centrální dvorec slavného Wimbledonu potleskem ve stoje ocenil vítězství Rogera Federera, který svého soka porazil ve 2. kole po setech 6:0, 6:3, 6:4. Ještě větší díl aplausu však patřil novému hrdinovi, jehož jméno před turnajem neznali ani tenisoví fanatici.



Chtěl skončit s tenisem, při pohledu na bankovní účet se mu muselo dělat mdlo. Během letoška si Marcus Willis na turnajích vydělal necelých tři sta dolarů. Svou další budoucnost tak chtěl spojit alespoň s prací tenisového instruktora. Až nová přítelkyně, se kterou se seznámil krátce před začátkem Wimbledonu, ho přemluvila, aby to nevzdával.

„Teď nemůžeš odejít. Nebuď hloupý a hraj dál,“ řekla mu sympatická blondýnka a zubařka Jennifer Bateová. Jak prorocká její slova byla, ukázaly následující dny.

Pětadvacetiletý tenista, kterého kromě tenisových neúspěchů trápila i nadváha, prošel jak předkvalifikací, tak i následně třemi kvalifikačními boji, které ho katapultovaly na slavný Wimbledon.

Už to byl jeho životní úspěch. Totální díru do světa však udělal v prvním kole, když porazil bývalého nejlepšího juniorského tenistu a nyní 54. hráče světa Ricardase Berankise z Litvy. A už měl jistý šek na 50 tisíc liber (1,64 milionu korun)!

Fanoušci si zouvali boty

Nadšení fanoušci si na podporu svého nového hrdiny sundali v prvním kole boty s výzvou, aby tak učinili i další, kdo drží Willisovi palce. A následovníků byla celá řada. Pohádka o totálním outsiderovi, který se dočkal úspěchu, však neskončila. Do druhého kola mu byl pavoukem přidělen sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Roger Federer .

"Prý toho na trávě moc neumí. Půjdu zkusit vyhrát zápas, i když to asi nezvládnu, je o trochu lepší než já," ukázal smysl pro humor nový hrdina Londýna.

29. červen roku 2016 se tak do mysli Marcuse Willise zapsal jako nezapomenutelný. Tenista, který byl zvyklý na maximálně pár desítek fanoušků na málo významných tenisových turnajích, najednou vstoupil na vyprodaný centrkurt po boku jednoho z nejlepších hráčů historie.

Rodák z Basileje navíc pustil svého soupeře do tenisového chrámu jako prvního. „Chtěl jsem, aby měl co nejhezčí zážitek,“ vysvětlil pěkné gesto Federer.

"Snad dokáže předvést svůj nejlepší tenis a já také, aby se všichni dobře pobavili," věřil před utkáním švýcarský velikán. Přání se švýcarské legendě alespoň zezačátku nesplnilo.

Zjevně vynervovaný Willis první set odevzdal bez jediného vyhraného gamu. Fanoušci však "svého" borce ve štychu nenechali a po celý zápas mu ukazovali svoji podporu. Každý vyhraný bod outsidera otkání ocenili bouřlivým aplausem.

Uznání od Federera

Tenista, vyznávající na trávu ideální styl servis-volej, však brzy sklepal respekt. V dalších dvou setech sice podlehl 3:6 a 4:6, jednomu z největších tenistů historie však byl důstojným soupeřem. Během utkání se rval o každý míč, nezastavily ho ani pády na vlhký travnatý pažit. Vítězné gemy slavil spolu s nadšenými fanoušky s nefalšovanou radostí.

"Marcus ukázal neskutečnou energii a nadšení. Fanoušci byli na jeho straně, bylo to parádní představení," ocenili zápas i komentátoři utkání.

Roger Federer v celém duelu nepřišel ani jednou o servis, zápas vyhrál za hodinu a 27 minut bez většího úsilí, hrdinou večera se ale stal jeho soupeř. "Věděl jsem, že to bude zvláštní zápas a hodně odlišný od ostatních. Dobře si pamatuji, jak jsem poprvé v roce 2001 nastoupil proti Pete Samprasovi, byl jsem strašně nervózní. Stejně jako můj soupeř dnes," říkal Federer po zápase.

"Willis je talentovaný tenista. Teď si vydělal nějaké peníze a to mu může pomoct v další kariéře. Třeba se objeví i sponzor, který bude chtít do Marcuse investovat a bude mu věřit. Moc mu fandím, aby se mu dařilo," ocenil svého krajana legendární Tim Henman.

A co na svoji životní pohádku říkal hlavní hrdina? "Je to šílené, neuvěřitelné. Hrál jsem zápas, na který nejde zapomenout, užíval jsem si každý míček. Hrál jsem dobře, ale ne tak, jak bych si představoval. Přesto věřím, že jsem byl Rogerovi důstojným soupeřem. Ale padl jsem. Je to vždycky zklamání, když prohrajete. Teď už však vše skončilo, Wimbledon je za mnou a já doufám, že jsem neřekl poslední slovo. Chci se dívat dopředu," řekl pro BBC Willis.

V žebříčku si Marcus Willis polepší asi o 400 míst, ještě více ho však těší uznání od svého okolí. "Fanoušci mi děkují, píší mi, že díky mému příběhu si zase začali věřit. To je to nejkrásnější uznání, co pro mě může být," uzavírá tenista. 

  MARCUS WILLIS
 narozen:  9.10. 1990 (Slough, Velká Británie)
 na žebříčku: 772.
 Nejvýše na žebříčku: 322 (16.6.2014)
 výška/váha: 191cm/91kg
 vyhraných turnajů: 0
 bilance na ATP: 1:1
Letošní prize Money před Wimbledonem 217 liber (7 100 korun)
Letošní prize Money po Wimbledonu 50 217 liber (1,65  milionu korun)

Přítelkyně Marcuse Willise hrála v celém příběhu hlavní roli
Přítelkyně Marcuse Willise hrála v celém příběhu hlavní roli

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud