1. července 2016 • 21:38

Kvitová bude na Wimbledonu dohánět manko v sobotu, Berdych postoupil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová bude zápas 2. kole Wimbledonu proti Rusce Ekaterině Makarovové dohrávat v sobotu. Česká jednička prohrála první set a v prvním gamu druhé sady její zápas přerušil déšť. Jinak zažíli Češi úspěšný den. Tomáš Berdych postoupil po vítězství nad Němcem Benjaminem Beckerem 6:4, 6:1 a 6:2 do 3. kola a napodobil tak Jiřího Veselého. Snadno zvítězila také Barbora Strýcová, která Rusku Rodinovou 6:4, 6:0.



ONLINE: Petra Kvitová - Jetakěrina Makarovová >>>

Berdych bez problémů

Utkání bylo vyrovnané do stavu 4:4 v prvním setu, kdy třicetiletý Čech odvrátil dva brejkboly a následně vyhrál sedm her v řadě. Ve druhé sadě odvrátil o pět let starší Němec, který ve Wimbledonu ještě nikdy nepřešel přes 2. kolo, na poslední chvíli "kanára".

Světová devítka Berdych i nadále dominoval, v třetím setu dvakrát prolomil soupeřovo podání a za necelou hodinu a půl proměnil hned první mečbol. Radoval se tak ze své pětapadesáté výhry na trávě.

"Hrál jsem velmi dobře. Kontroloval jsem hru skoro od prvního míče a diktoval jsem výměny. Předvedl jsem, co jsem chtěl, což je pozitivní, protože v těchto podmínkách je každý zápas náročný," řekl Berdych, který Beckera porazil i díky 13 esům a 43 vítězným míčům pošesté ze sedmi vzájemných zápasů.

Zápas měl začít už v jedenáct, ale tenisté poprvé přišli na kurt o hodinu později. Stihli se ale jen rozcvičit a znovu je vyhnal déšť. "To už se mi stalo kolikrát. Třeba loni v Šen-čenu jsem na semifinále a finále nastupoval třináctkrát," vzpomínal Berdych.

V šatně si našel klidné místo a soustředil se na zápas. "Je třeba relaxovat, především mentálně, protože to může být náročné na udržení koncentrace. Hodně v této situaci pomáhají zkušenost," řekl Berdych, který se na okruhu ATP pohybuje od roku 2002. Špatným počasím se rozhodit nenechává. "S tím nic neudělám, je to jediná věc, kterou neovlivním."

Příštím soupeřem Berdycha bude buď mladý Němec Zverev, nebo o čtyři roky starší Rus Južnyj. "Oba jsou velmi nepříjemní," řeků Berdych a dodal: "Musím se držet svého - být připraven, soustředěn a diktovat tempo. To se chystám udělat."

S devatenáctiletým Zverevem má bilanci 3:0 a letos 28. hráče světa porazil v pěti setech v Davis Cupu a předtím po boji i v Marseille. "Všechny bitvy se Sašou dopadly dobře, ale je mladý a zlepšuje se každý týden. Zatím toho na trávě moc neodehrál, ale je talentovaný a rychle se s tím sžije. Bude to velký zápas," řekl Berdych.

Na Južného už Berdych na turnajích nenarazil čtyři roky a jinak spolu mají vyrovnanou bilanci 6:6. Na grandslamech vyhrál dvakrát Berdych. "Po těch letech na okruhu je houževnatým bojovníkem a zvláště na trávě. Rád hraje blízko za základní čarou, velice rychle a umí vám znepříjemnit život," řekl Berdych o čtvrtfinalistovi Wimbledonu z roku 2012.

Strýcová vyhrála sedm her v řadě

"Jsem šťastná, že jsem zvládla druhý kolo na grandslamu, to je hrozně fajn," řekla Strýcová k postupu, ale ze začátku utkání nadšená nebyla. "Cítila jsem, že mi ta holka v ničem neublíží a že bych měla vyhrát. Jak jsem na sebe dávala tlak, tak jsem hrála hůř a hůř a nehrála pečlivý tenis. Půlku prvního setu jsem se chovala i špatně, ale zvládla jsem to a druhý set jsem hrála podle svých představ."

Zápas začal kvůli dešti se zpožděním a čtyřiadvacátá nasazená Strýcová na začátku duelu vzala Rodinové dvakrát servis, ale brejk ani jednou neudržela. "Hrozně moc jsem chtěla vyhrát, ale mentálně to nebylo ono. Navíc se tam točil vítr a bylo to dost nepříjemné," komentovala Strýcová dění na dvorci.

Podání se jí povedlo udržet až po třetím brejku z páté hry. Od stavu 5:4 v prvním setu byla česká fedcupová reprezentantka přesnější, získala sedm her v řadě a postoupila. "Důležité bylo, že jsem první set i doservírovala, to mě nakoplo. Pak jsem hrála pečlivý tenis a už to bylo ," řekla.

Kvitovou hraje ve 2. kole zápas s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. "Nevěděla jsem, s kým můžu hrát, já se nekoukám dopředu," řekla Strýcová a doplnila: "Obě jsou levačky a skvělé hráčky. Petra to tady dvakrát vyhrála, tak to tady zná jako svoje boty a Makarovová je hráčka desítky. Těším se na to, protože pro takové zápasy hraju tenis a ještě na takovémhle turnaji."

Pokud Kvitová postoupí, střetnou se se Strýcovou na londýnské trávě podruhé. Předloni ve čtvrtfinále uspěla Kvitová, která pak celý turnaj podruhé v kariéře vyhrála. Strýcová porazila Kvitovou jen jednou ze sedmi duelů, a to před pěti lety v Indian Wells..

Kvitová proti Češkám umí zahrát, krajanky už na okruhu WTA porazila devatenáctkrát po sobě. "Asi je jí proti nám hraje dobře a zarputilost je obrovská. Zatím se jí to daří, ale já se taky budu snažit hrát dobrý tenis," řekla Strýcová.

Del Potro překvapil

Argentinec Juan Martín del Potro vyřadil ve Wimbledonu čtvrtého nasazeného hráče Stana Wawrinku. Bývalý vítěz US Open dnes ve druhém kole na trávě v All England Clubu porazil švýcarského soupeře 3:6, 6:3, 7:6 a 6:3.

Del Potrovi sice aktuálně patří ve světovém žebříčku až 165. místo, jeho výhra ale není až tak překvapivá. Sedmadvacetiletý Argentinec už byl čtvrtý na světě a ve Wimblednu si v roce 2013 zahrál i semifinále. Jeho kariéru však poté přibrzdily problémy se zápěstím.

Levé měl operované třikrát a pravé jednou, ale letos se zdá, že je definitivně zpět. Grandslam hraje znovu po dvou a půl letech a s Wawrinkou si vylepšil bilanci na čtyři výhry a dvě porážky.

Také v pátek zlobil déšť

Také páteční program Wimbledonu narušil déšť. Hrát se dnes v Londýně začalo se zpožděním, poté stihli postoupit do 3. kola čeští tenisté Tomáš Berdych a Barbora Strýcová. Po další pauze se dostala na kurt i Petra Kvitová, ale s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou odehrála jen set, který ztratila poměrem 5:7, a začalo zas pršet. Zápas se dohraje až v sobotu.

Už třetí z pěti dnů 130. ročníku turnaje na trávě narušilo počasí. Podle plánu se hrálo jen na centrálním dvorci, který má zatahovací střechu. Organizátoři připustili, že uvažují o zařazení programu i na jinak tradičně volnou první neděli.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová hraje teprve 2. kolo a s Ruskou Makarovovou začala ztrátou podání. Brejk sice získala v osmé hře zpět, ale pak znovu o servis přišla a poté i o úvodní set 5:7. Na začátku druhé sady podávala, vedla 40:30, ale začalo hustě pršet. Proto si hráčky rychle sbalily a prchly do šatny.

Berdych měl více štěstí. Nejdříve se sice jen rozehrál a pak místo zápasu spěchali s Němcem Benjaminem Beckerem do šaten a na kurtech ležely plachty. Po více než dvou hodinách se ale hráči vrátili a český tenista jasně vyhrál ve třech setech. Hladce vyhrála i Strýcová, která si poradila s Jevgenijí Rodinovou z Ruska.

K překvapení se před deštěm schylovalo na dvorci číslo jedna. Obhájce titulu a první hráč světa Novak Djokovič prohrál s Američanem Samem Querreym první dva sety 6:7 a 1:6. Srb je největším favoritem, který vyhrál poslední čtyř grandslamy a mluvilo se o tom, že by letos mohl získat kalendářní Grand Slam.

Na kurt se nedostala ani Lucie Šafářové ve 3. kole proti Slovence Janě Čepelové. Jejich duel organizátoři vyškrtli z pátečního programu už během odpoledne.

Pro hráče je čekání a odkládání zápasů nepříjemné, musejí být trpěliví. "Já bych řekla, že jsem. Mě to nerozhází. Tak to prostě má být. Není to příjemné pro nikoho, hlavně pro fanoušky, ale nenaděláme nic," řekla dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová.

Pro hráče je ubíjející, že jen posedávají nebo jdou do fitness a nemůžou se ani pořádně najíst, protože nevědí, kdy půjdou na kurt. "Nemůžete se přejíst. A co vybrat? Maso je těžké. Těstoviny máme od rána do večera, pak brambory. Takže si dávám energetické tyčinky, ale taky potřebuju hodně pít. Když piju moc vody, je mi z ní blbě. Dám si džus, ten mě nafoukne. Člověk musí dát na pocity," popsala Strýcová.

Kvitové déšť nevadí a pauzy se snaží brát pozitivně. Třeba se v šatně hráčky více skamarádí. "Hodně se tam povídá, většinou o tenise, ale jsou povolená i jiná témata," usmála se česká jednička. "Používám mobil, poslouchám muziku a koukáme v šatně na filmy. Ale je šílené, kolik času tady promrháme," řekla Strýcová.

Přeplněné restauraci se hráčky co nejvíce vyhýbají. "Chodit mezi lidmi, kteří vysávají energii, to nejde," konstatovala Strýcová. Kvitová souhlasila: "Shon okolo je ubíjející. Když jsem šla na kafe do velké restaurace, je tam hrozný šum a hluk, všude lidi, rozptyluje vás to. Nejlepší, co můžete udělat, je ubrat a šetřit energii."

Jen centrální dvorec má střechu, ale za den se na něm stihnout odehrát maximálně čtyři zápasy. Potřetí za sebou se na něj letos dostane sedminásobný vítěz turnaje Roger Federer a už bude hrát o osmifinále, zatímco právě Strýcová stále čeká na 2. kolo. "Oni si to zaslouží. My se tam musíme teprve dopracovat. Ta disproporce je zvláštní, ale Djokovič je Djokovič a já jsem Strýcová," usmála se.

Muži:

Dvouhra - 2. kolo:

Berdych (10-ČR) - Becker (Něm.) 6:4, 6:1, 6:2.
Del Potro (Arg.) - Wawrinka (4-Švýc.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.

Ženy:

Dvouhra - 2. kolo:

Becková (Něm.) - Sasnovičová (Běl.) 6:2, 6:1.
Strýcová (24-ČR) - Rodinová 6:4, 6:0.

3. kolo:

Suárezová (12-Šp.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud