3. července 2016 • 09:07

Jestřábí oko hlídá tenisty již 10 let. Ať je na více kurtech, přejí si hráči

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Míček dopadá těsně k čáře, sudí hlásí: aut! V mnoha případech se už dnes hráči nemusejí hádat. Pokud jejich kurt hlídá „hawk eye“, vytrčí ruku nad hlavu a zahlásí challenge. Video v tenise letos slaví desáté narozeniny, bílý sport změnilo k lepšímu.



 „Prospělo hrozně moc,“ chválí Tomáš Berdych kdysi převratnou novinku, bez níž je dnes tenis nepředstavitelný. Poptávka po jejím zavedení vznikla při US Open 2004. Portugalská sudí Marianna Alvesová obrala ve čtvrtfinále Serenu Williamsovou o tři fiftýny, postup slavila Jennifer Capriatiová. „Okradli mě,“ soptila Serena a ještě za čtyři měsíce na Australian Open nosila tričko s nápisem „ten míček byl dobrý“.

I tak konzervativní sport jako tenis se rozhoupal k rychlé akci a využil k tomu systém britského matematika Paula Hawkinse, podle něj vznikl název hawk eye, tedy jestřábí oko. Ten svůj vynález nejprve přinesl do kriketu, v tenise ho nejdřív používaly pouze televizní přenosy.

V ostrém zápase debutovalo „hawk eye“ v březnu roku 2006 při turnaji v Miami. Američanka Jamea Jacksonová drží primát, challenge si vyžádala jako první v historii. Video však potvrdilo výrok rozhodčích, protestující tenisté mají pravdu jen zhruba ve třiceti procentech případů. A platí, že muži jsou průměrně o tři až pět procent úspěšnější než ženy.

„Já jsem v tom třeba hrozná. Moc ty míče nevidím,“ uznává Barbora Strýcová , jež video považuje za skvělou věc. „Škoda že na menších kurtech ještě nebývá.“I zde jsou vidět pokroky. Zatímco dřív bylo hawk eye, systém deseti kamer sledujících trajektorii míče, drahou vymožeností pouze pro největší dvorce a na nich hrající největší hvězdy, časy se mění.

Indian Wells je progresivní

Třeba turnaj v Indian Wells už má video na každém kurtu, ve Wimbledonu jsou jím letos opatřeny čtyři největší hrací plochy. Zvyšuje se i přesnost určení místa dopadu, i když tenisté o ní stále pochybují. „Ani technika není neomylná. Zažil jsem dost případů, kdy jsem byl vážně přesvědčený o své pravdě a bylo to jinak. Přitom na betonu stopu vidíte,“ tvrdí Berdych, jenž už také zažil, když „hawk eye“ kvůli velké tmě přestalo fungovat.

Pak vždy platí výrok rozhodčích na kurtu. I na ty má prý video vliv. „Zdá se mi, že dělají maličko víc chyb, zpohodlněli,“ myslí si Strýcová. Kritici replaye namítají, že udělal tenis ještě sterilnějším prostředím. Ubylo hádek s rozhodčími, které vždy zaujmou. Hrát v téhle éře John McErnoe, byla by jeho pověst poloviční.

Tenisté už si zase vytvořili vlastní strategii, jak tři challenge do setu používat. Nejčastější jsou v koncovkách či při brejkbolech, co kdyby náhodou… Hodí se však i po delší výměně, když si potřebujete odpočinout. Tohle kouzlo objevil už svého času Marat Safi n, jenž jednou ve Wimbledonu rozporoval míč, který skončil půl metru v kurtu. A rozesmál i svého soupeře Rogera Federera . Právě Švýcar patřil k největším odpůrcům videa, viděl v něm zbytečně utracené peníze, jež se mohly lépe využít.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud