4. července 2016 • 22:45

Šafářová ve Wimbledonu skončila, česká bitva Veselý - Berdych se nedohrála

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisté Tomáš Berdych a Jiří Veselý sváděli urputnou bitvu v osmifinále Wimbledonu. České derby bylo za stavu 4:6, 6:3, 7:6 a 6:7 z Berdychova pohledu po třech hodinách a dvaadvaceti minutách přerušeno kvůli tmě a dohrávat se bude v Londýně v úterý. Berdych už měl v utkání pět mečbolů. Lucie Šafářová do čtvrtfinále po porážce s Jaroslavou Švedovovou z Kazachstánu neprošla.



Pokračování bitvy Veselý - Berdych sledujte ZDE »

Dvaadvacetiletý Veselý začal skvěle. Při Berdychově podání hrál odvážně a brejkbol proměnil křížným forhendovým prohozem. Celou první sadu výtečně podával, míče z jeho rakety létaly rychlostí přes 212 km/h, a sebevědomě získal první set.

Berdych se ale nenechal rozhodit mladíkovým ostrým nástupem, hrál strojově svoji hru a postupně se zlepšoval. První brejkbol ještě ve třetí hře druhé sady Veselý odvrátil monstrózním esem, ale v osmé chyboval a Berdych okamžitě šanci využil. "Z Jirkovy strany to je dobrý zápas. Ve druhém setu nevyužil svoji šanci a Tomáš využil svých zkušeností," řekl trenér Veselého Jaroslav Machovský.

Ve vyrovnané třetí sadě měl šanci na brejk jen Veselý, ale Berdych si zjednal pořádek vítězným forhendem. V tie-breaku nejdříve chyboval Veselý a Berdych měl za stavu 6:4 dva setboly, ale ani jeden nevyužil. Pak zkušeně odvrátil Veselého šanci na zisk setu a při svém čtvrtém setbolu donutil soupeře poslat míč do sítě.

Veselý odvrátil tři mečboly

Ztracený tie-break odnesl Veselý hned na začátku čtvrté sady. Ocitl se v útlumu a po dvojchybě přišel o servis. Berdych se dostal do výhody, ale za stavu 5:3 nedokázal zápas doservírovat a koncovka čtvrté sady dostala dramatickou zápletku.

Za stavu 5:6 se diváci o pauze pobavili na dvorci číslo tři mexickou vlnou a po ní měl Berdych náhle tři mečboly. Veselý ale první dva odvrátil odvážnými výpady k síti a při třetím trefil Berdych z returnu síť. Set tak dospěl do zkrácené hry.

Ta se hrála už za šera, Berdych si opakovaně stěžoval, Veselý bodoval a vedl 6:1, ale ani jeden z pěti setbolů nevyužil. Berdych pak měl další dva mečboly a při pátém lajnový ohlásil po úderu Veselého aut, jenže hlavní jeho rozhodnutí opravil a míč se opakoval.

Berdych pustil raketu a chytil se za hlavu. Kvůli tmě už nefungovalo jestřábí oko, Veselý pak i pátý mečbol odvrátil a nakonec tie-break získal poměrem 11:9. "Vím, že Jirka má ještě spoustu rezerv, ale má bojovné srdce. I díky němu ještě udržel naději. Je to otevřené, tak uvidíme," řekl Machovský k dohrávce.

Už je jasné, že vítěz českého souboje se ve středečním čtvrtfinále střetne s dvaatřicátým nasazeným Lucasem Pouillem. Francouz hraje teprve svůj druhý Wimbledon a před letošním londýnským ročníkem nevyhrál na trávě ani zápas.

ONLINE: Zápas Jiří Veselý - Tomáš Berdych sledujte zde »

Cesta Šafářové končí

Šafářová prohrála se Švedovovou i počtvrté v kariéře. Osmadvacátá nasazená Šafářová se od začátku ocitla pod palbou agresivně hrající Švedovové, až 96. ve světovém žebříčku. Hned v první hře odvracela levou rukou hrající Šafářová čtyři brejkboly, ale podání si ještě udržela. Při tvrdém servisu soupeřky se ale skoro nehrálo a Češka neměla v utkání ani jednu šanci na brejk.

O rychlé hře Švedovové svědčí fakt, že před čtyřmi lety zatím jako jediná na grandslamech získala tzv. zlatý set. Ve třetím kole Wimbledonu v roce 2012 vyhrála nad Italkou Sarou Erraniovou všech čtyřiadvacet míčů prvního setu v řadě.

V prvním setu přišla Šafářová o podání dvakrát, zkoušela přitlačit, ale nepomohlo ani fandění legend v hledišti, vítěze Wimbledonu Jana Kodeše a později Heleny Sukové. Na úvod druhého setu předloňská semifinalistka Wimbledonu Šafářová po dvojchybě odevzdala servis a duel prohrála za hodinu a dvacet minut.

Proti moskevské rodačce Švedovové se Šafářové nedaří. S bývalou světovou pětadvacítkou prohrála počtvrté, letos podruhé, a vzala jí jen set.

Radwaňská končí na Cibulkové

Třetí nasazená Polka Agnieszka Radwaňská skončila ve Wimbledonu v osmifinále. Vyřadila ji slovenská tenistka Dominika Cibulková, která v tříhodinovém zápase zvítězila 6:3, 5:7, 9:7.

Devatenáctá nasazená Cibulková potvrdila formu, kterou na travnatých dvorcích nabrala. Před Wimbledonem vyhrála turnaj v Eastbourne, kde ve finále zdolala Karolínu Plíškovou a ve čtvrtfinále právě Radwaňskou. Wimbledonské čtvrtfinále bude hrát podruhé, narazí v něm na Rusku Jelenu Vesninovou.

"Zápas byl nesmírně fyzicky náročný, protože ona nedá jediný fiftýn zadarmo. Všechno jsem si musela uhrát, což strašně vysiluje a je náročné i na psychiku. Myslím, že nakonec rozhodly moje vítězné míče," řekla Cibulková, která měla 56 vítězných úderů, zatímco Polka skoro o dvacet méně.

Pokud by ale sedmadvacetiletá Slovenka, finalistka Australian Open 2014, postupovala londýnským turnajem ještě dál, bude muset vyřešit zásadní termínovou kolizi. Na sobotu 9. července, kdy se hraje finále ženské dvouhry, má totiž naplánovanou svatbu s Michalem Navarou.

Cibulková by neměla problém svatbu kvůli finále odsunout. "Nic lepšího by se mi nemohlo stát. Klidně bych svatbu měla o týden později a o to více si ji užila," řekla bratislavská rodačka, které se o tom dokonce zdálo. "Že už je svatební sobota, ale pak jsem se probudila, uvědomila si, že jsem ve Wimbledonu a jdu hrát," dodala s tím, že už v případě postupu do semifinále svatbu posune.

Radwaňská došla v předchozích čtyřech letech ve Wimbledonu třikrát minimálně do semifinále, v roce 2012 prohrála až ve finále. V utkání s Cibulkovou nejprve v druhé sadě odvrátila mečbol, ve třetím setu pak sama jeden nevyužila. "Byl to skvělý zápas a s přibývajícím časem lepší a lepší," řekla Radwaňská.

"Samozřejmě jsem zklamaná, po třech hodinách boje jsem vyčerpaná a naštvaná, že jsem prohrála, ale co s tím můžu dělat. Jsem poražená, to je vše," dodala. Nyní má s Cibulkovou bilanci 7:6, tři poslední zápasy s ní ale prohrála.

Z nejvýše nasazené trojice tak v turnaji zbyla už jen obhájkyně titulu Serena Williamsová. Už dříve vypadla španělská dvojka Garbiňe Muguruzaová. Radwaňská byla na pokraji vyřazení také v druhém kole, kdy proti Aně Konjuhové z Chorvatska musela odvrátit tři mečboly.

Querrey si poradil i s Mahutem

am Querrey navázal na senzační výhru nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem a po vítězství 6:4, 7:6, 6:4 nad francouzským tenistou Nicolasem Mahutem je ve wimbledonském čtvrtfinále. Stal se tak prvním Američanem od roku 2011, který se na grandslamu dostal mezi nejlepší osmičku.

Querrey opět vládl na servisu, tentokrát mu k postupu pomohlo 23 es. O podání přišel v zápase jen jednou, 51. muži světového žebříčku Mahutovi ho vzal třikrát.

Ještě snazší cestu do čtvrtfinále měl Chorvat Marin Čilič, kterému za stavu 6:1, 5:1 vzdal Kei Nišikori. Pátý nasazený Japonec nastoupil k repríze finále US Open 2014 s bolestivě zraněným žebrem, zápas ale ukončil až po naléhání trenéra Michaela Changa.

"Bolelo to a s každou výměnou se to zhoršovalo. Nechtěl jsem vzdát, ale opravdu to dneska nešlo," řekl Nišikori, který kvůli stejnému zranění odstoupil i z červnového turnaje v Halle. "Moc se to od té doby nezlepšilo," připustil japonský tenista.

Čilič bude hrát o semifinále s Rogerem Federerem, který vyřadil Američana Steva Johnsona 6:2, 6:3, 7:5. Ten sice těsně před Wimbledonem získal titul na trávě v Nottinghamu a v All England Clubu pak vyhrál tři zápasy, ale na slavného Švýcara nestačil. Federer si na grandslamech připsal 306. vítězství a vyrovnal singlový rekord Martiny Navrátilové.

Vše o tenisovém Wimbledonu čtěte ZDE »

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (3-Švýc.) - Johnson (USA) 6:2, 6:3, 7:5,
Čilič (9-Chorv.) - Nišikori (5-Jap.) 6:1, 5:1 skreč.
Raonic (6-Kan.) - Goffin (11-Belg.) 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4,
Tsonga (12-Fr.) - Gasquet (7-Fr.) 4:2 skreč.
Murray (2-Brit.) - Kyrgios (15-Austr.) 7:5, 6:1, 6:4,
Pouille (32-Fr.) - Tomic (19-Austr.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 10:8.

Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek
, Zimonjič (14-ČR/Srb.) - Lajovič, Troicki (Srb.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 10:8,

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Švedovová (Kaz.) - Šafářová (28-ČR) 6:2, 6:4,
Cibulková (19-SR) - A. Radwaňská (3-Pol.) 6:3, 5:7, 9:7,
Kerberová (4-Něm.) - Doiová (Jap.) 6:3, 6:1,
Pavljučenkovová (21-Rus.) - Vandewegheová (27-USA) 6:3, 6:3,
V. Williamsová (8-USA) - Suárezová (12-Šp.) 7:6 (7:3), 6:4,
Vesninová - Makarovová (obě Rus.) 5:7, 6:1, 9:7.

Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová
, Krajiceková (ČR/Niz.) - Duqueová-Marinová, Puigová (Kol./Portor.) 7:6 (8:6), 6:4.
Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Broadyová, Watsonová (Brit.) 7:6 (7:5), 6:7 (0:7), 6:3

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kaňková (ČR)
- Lommerová (USA) 6:2, 6:1,
Danilovičová (10-Srb.) - Kilnarová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud