Jan Jaroch
8. července 2016 • 04:40

Berdychova kouče čeká životní zápas. Od záskoku do semifinále Wimbledonu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘIMO Z LONDÝNA | Ochotně přispěchal, když ho bylo potřeba. Aby nehrál Tomáš Berdych Roland Garros bez kouče, sehnal mu jeho přítel a pomocník Ivan Ljubičič asistenci. A sedmatřicetiletý Chorvat Luka Kutanjac se pomalu zabydluje v roli trenéra české tenisové jedničky. „Tomáš je skvělý hráč, když můžu trochu pomoct, je to paráda,“ pravil rodák ze Záhřebu.



Býval nadaným juniorem, na žebříčku ATP se ale nejvýš vyšvihl na 472. příčku. „Jako junior jsem hrál dobře, ale pak se stala spousta věcí. Nakonec jsem prostě nehrál dobře,“ pokrčí rameny sympatický chlapík, jenž tvoří s Berdychovým kondičním trenérem Azuzem Simčičem chorvatskou kliku v kompletně zahraničním týmu české jedničky. Ten ještě na Wimbledonu doplňuje dánský fyzioterapeut Per Bastholt.

Tři roky vedl Kutanjac chorvatský talent Bornu Čoriče, ještě letos ho doprovázel na Australian Open. Když se naskytla příležitost u Berdycha, neváhal prý ani chvíli. „Nepřemýšlel jsem ani chvíli jel do Paříže,“ vypráví.

Český tenista ho chválí jako velkého profesionála a klidného člověka, s nímž má stejné názory na svůj tenis. „Je to přirozený ranař, který musí hrát agresivně a jednoduše,“ má jasno o Berdychově stylu. Ten naznačil, že by s Kutanjacem rád pracoval dlouhodoběji, i když má prý ještě rozjednanou posilu pro svůj tým. „Nejsme s Tomášem pod tlakem. Zůstanu tak dlouho, jak on bude chtít. Je to jednoduché,“ vypráví chorvatský kouč. „Naše spolupráce je v pohodě, není jediný problém. Je radost s ním pracovat,“ chválí Berdycha.

Ten od rozchodu s Danim Vallverduem, jehož Kutanjac vystřídal, vyhrál devět utkání a jen ze dvou odešel poražen. Čtvrtfinále Roland Garros bylo úspěchem, semifinále Wimbledonu ještě větším. „Zaprvé je to radost. A za druhé velký stres,“ říká Chorvat, jenž dnes usedne do lóže na centrkurtu k největšímu utkání své trenérské kariéry. „Ano, bude to můj absolutně největší zápas,“ pokýval hlavou. 

Více o tenisovém Wimbledonu čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud