Pavel Novotný
10. července 2016 • 04:57

Superkouči ve finále Wimbledonu? McEnroe čelí kritice, Lendl bez reakcí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andy Murray versus Milos Raonic ve finále Wimbledonu? Nejslavnější turnaj světa nabídne ještě další, neméně zajímavý souboj. V lóžích svých svěřenců totiž usednou dva nesmiřitelní rivalové osmdesátých let Ivan Lendl a John McEnroe. Ačkoliv svoje kariéry obě legendy již dávno uzavřely, pozornost budí i nadále.



Andy Murray se po obnovené spolupráci s Ivanem Lendlem těší z fantastické formy. Pod vedením ostravského rodáka vyhrál všech jedenáct utkání a zastavit se nehodlá ani u toho dvanáctého.

A angažování šestapadesátiletého Čecha si nemůže vynachválit. „Ivan přesně ví, co na kurtu potřebuju, dokáže mě uklidnit, připravit na zápas. Je radost s ním spolupracovat,“ říká světová dvojka.

VŠE O WIMBLEDONU ČTĚTE ZDE >>>

Podobným směrem se vydal i jeho dnešní soupeř Milos Raonic. K svému trenérskému týmu ve složení Riccardo Piatti a Carlos Moya angažoval před nedávnem Johna McEnroa, aby mu pomohl především s travnatou částí sezony. A výsledky se začaly dostavovat téměř okamžitě.

Rodák z Černé Hory si zahrál finále v Queen´s Clubu, kde ve finále skončil jak jinak než na Andy Murraym. Dnes si oba borci situaci zopakují. A v hledišti nebudou stejně jako při posledním setkání chybět John McEnroe a Ivan Lendl.

McEnroe v roli komentátora

Právě americká legenda však čelí tvrdé kritice. Důvod? Sedminásobný grandslamový vítěz totiž nebyl svému svěřenci k dispozici při semifinálové bitvě s Rogerem Federerem (Raonic vyhrál 3:2). Dle smlouvy totiž musel komentovat zápas svého svěřence pro britskou stanici BBC.

Zástupci britské stanice bývalého bouřliváka rádi angažovali. A odmítají veškerý konflikt zájmu a případnou neobjektivitu. „John okomentoval zápas jako skutečný profesionál, byl nestranný, svého svěřence rozhodně nijak neupřednostňoval, stejně jako ve všech ostatních zápasech, které zde jako expert absolvoval.“

twitter twitterFoto twitter

U fanoušků se však už takového pochopení Američan nedočkal. Od příznivců Raonice to tenisová legenda schytala za to, že nechala svého svěřence ve štychu.  „John McEnroe radí Raonicovi z komentátorské budky? To snad nemyslíte vážně.“

„McEnroe jako komentátor během utkání svého svěřence, to je stejné, jako kdyby Arsene Wenger zprostředkoval zápas svého Arsenalu fanouškům jako televizní expert.“

twitter twitterFoto twitter

„Šílené. Něco takového se jen tak nevidí. Nechápu, jak McEnroe může trénovat Raonice a přitom komentovat jeho zápas pro televizi.“

V podobném duchu se nesla na sociláních sítích vlna nesouhlasu i od dalších příznivců, kteří sledovali počínání McEnroa v roli komentátora semifinálového klání.

Rodák z německého Wiesbadenu však už během životního zápasu svého svěřence chybět nebude. Smlouvu na finálový duel má dle informací s jinou televizní stanicí ESPN, Raonicovi by však měl být k dispozici.

twitter twitterFoto twitter

 

Raonicovi kouč nechyběl

Pro absenci McEnroa ve své hráčské lóži však měl Kanaďan pochopení. „Nezáleží na tom, jestli tam John byl, nebo ne. Navíc to není poprvé. Když jsem hrál třetí kolo, John měl jít také komentovat pro televizi. Zeptal se mě, jestli potřebuju jeho pomoc, a že když budu chtít, domluví se, aby mu dali jiný zápas,“ říká pětadvacetiletý tenista.

K počínání sedmého hráče světa měl trojnásobný wimbledonský šampion jen slova chvály. „Milos ukázal velké srdce. Je to bojovník. Vždy, když bylo třeba, dokázal zařadit vyšší rychlostní stupeň, jeho forhend byl drtivý, v pravý moment dokázal vytáhnout světové údery,“ říkal McEnroe.

Ve stejném duchu mluvil i Raonic. „John mi moc pomohl zlepšit hru na síti, mnohem lépe dokážu reagovat na klíčové momenty utkání, jeho zkušenosti jsou pro mě neocenitelné.“

Lendl emoce neukazuje

To Andy Murray si na nepřítomnost kouče stěžovat nemůže. Dle své povahy, s kterou se Ivan Lendl prezentoval během celé své kariéry, zachovává kamennou tvář i během vítězných zápasů svého svěřence. Na radostná a euforická gesta si prostě nepotrpí.

Při Murrayho triumfu v Queen´s Clubu těsně před Wimbledonem dokonce chyběl během slavnostního ceremoniálu. Kde je Ivan? Bylo od něj fakt hezké, že se zdržel," reagoval s úsměvem na nepřítomnost české legendy skotský tenista.

Vítěz rekordních 94 turnajů nijak intenzivně neslavil ani triumf Murrayho v semifinále Wimbledonu nad Tomášem Berdychem . Emoce zcela potlačil i po fantastické čtvrtfinálové výměně Murrayho s Tsongou, kdy celá Britova lóže spolu s vyprodaným hledištěm centrálního dvorce ocenila parádní výměnu obou borců.

VIDEO: Fantastická výměna Murrayho s Tsongou

ANDY MURRAY VS. MILOS RAONIC
ANDY MURRAY   MILOS RAONIC
15.5. 1987 v Glasgow NAROZEN: 27.12. 1990 v Podgorici
2 NA ŽEBŘÍČKU: 7
37 VYHRANÝCH TURNAJŮ: 8
191 cm / 84 kg

VÝŠKA/VÁHA:

196 cm / 98 kg
6 VZÁJEMNÁ BILANCE: 3
46 740 897 dolarů PRIZE MONEY: 10 710 488 dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud