Pavel Novotný
10. července 2016 • 20:00

Obdiv i bučení. Murray dojal i Lendla, fanoušky však naštval Cameronem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Londýn mu leží u nohou. Andy Murray podruhé ve své kariéře vyhrál slavný Wimbledon, když ve finále porazil ve třech setech kanadského dělostřelce Milose Raonice. Do své sbírky si připsal již třetí grandslamovou trofej. Povedl se mu však i další husarský kousek. Kromě nadšeného publika dojal k slzám i jindy kamenného Ivana Lendla, který skotského tenistu trénuje. 



Nebyla to jednoznačná záležitost, přesto Andy Murray od začátku finálového klání 130. ročníku Wimbledonu jasně ukazoval, kdo bude na centrálním dvorci pánem. I když svému soupeři Milosi Raonicovi prorazil servis jen jednou, stačilo mu to k výhře 6:4, 7:6 a 7:6.

V roce 2013 se Andy Murray postaral o to, že v All England Clubu mohli po 77 letech nekonečného čekání oslavovat domácího víteze. V pozadí historického momentu stál stejně jako nyní Ivan Lendl , který sám tento slavný turnaj nikdy nevyhrál.

VIDEO: I Ivan Lendl umí slavit

Ostravský rodák obnovil spolupráci s Murraym po dvouleté přestávce a svůj vliv na britskou jedničku ukázal okamžitě. Vítěz 37 turnajů na okruhu ovládl pod Lendlovým vedením hned první společný turnaj v Queen´s Clubu, kde ve finále shodou okolností porazil Milose Raonice.

Nad téměř dvoumetrovým Kanaďanem triumfoval i tentokrát. A byly to hodně emotivní chvíle. "Je to pro mě něco neskutečného. Tohle je pro mě každý rok nejdůležitější turnaj. Zažil jsem tady nádherné chvíle i těžké časy, ale dnes jsem hrál opravdu dobře. Jsem šťastný," říkal v pozápasovém projevu Murray.

Pískot na Murrayho

Tradičně nezapomněl poděkovat své rodině a trenérům za podporu. A nemohl vynechat ani Ivana Lendla. "Patří mu můj dík za všechno, co pro mě udělal. Spolupráce s ním funguje výborně," pokračovala domácí hvězda.

Ani jinak kamenného Ivana Lendla nenechal projev jeho svěřence chladným. Už po proměněném mečbolu na pár sekund sundal svoji masku, která spolehlivě zakrývala jakýkoliv náznak emocí a ukázal nefalšované nadšení. Po děkovných slovech se v očích osminásobného grandslamového vítěze dokonce zaleskly i jinak nevídané slzy dojetí.

Poté však dvojnásobný wimbledonský šampion Andy Murray vstoupil na poněkud tenký led. Když poděkoval své manželce, rodině a dalším lidem, nezapomněl zmínit i jméno odcházejícího britského premiéra Davida Camerona, který v hledišti All England Clubu nechyběl. Nesmělý potlesk domácího publika však s přehledem překonala vlna bučení, která se v reakci na hlavu politika snesla.

To poražený finalista Milos Raonic se ve finálovém klání musel stejně jako v semifinále proti Federerovi obejít bez svého kouče Johna McEnroa, který komentoval zápas pro televizní stanici ESPN. I přes semifinálové ujištování, že svému svěřenci bude pro finále k dispozici, se tak Kanaďan musel spolehnout sám na sebe.

"Nevadí mi to. John se mě ptal, jestli chci, aby mi byl k ruce. Byl ochotný televizi odřeknout, ale nebylo to třeba," reagoval už před finále Kanaďan.

VŠE O WIMBLEDONU ČTĚTE ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud