11. července 2017 • 21:10

Z Plíškové bude světová jednička! Splnil se mi sen, vzkázala na dálku

Autor: ČTK, iSport.cz, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Wimbledonu letos vypadla už ve 2. kole, přesto může Karolína Plíšková slavit. Prohra její rivalky Simone Halepové z Rumunska 7:6, 6:7 a 4:6 ve čtvrtfinále na londýnské trávě s domácí Johannou Kontaovou přinesla fantastickou novinu: česká tenistka se po grandslamovém turnaji posune na post světové jedničky. V čele vystřídá Němku Angelique Kerberovou.



Plíšková bude mít na kontě v novém vydání žebříčku dvouhry 6855 bodů. Kerberová neobhájila body za loňské finále a s 5957 body se propadne. Halepová bude mít díky účasti ve čtvrtfinále 6670 bodů a zůstane druhá.

Česká tenistka litovala, že si radost z velkého úspěchu nemohla vychutnat v akci. „Ideální je podpořit to zároveň nějakým skvělým výsledkem přímo na kurtu, ale stát se světovou jedničkou je ukazatelem dlouhodobé výkonnosti, ne jen jednoho povedeného turnaje," uvedla Plíšková v tiskovém prohlášení.

Pocity v pozici nastupující světové jedničky si užívala v Monaku, kde se chystá na další část sezony. "Jsem nesmírně šťastná, splnil se mi sen. Vzpomínám na své první tenisové krůčky, tohle je meta, na kterou chce dosáhnout každý, kdo tenhle sport miluje.“

Posun Plíškové vzhůru okomentoval i wimbledonský šampion Jan Kodeš. "Samozřejmě je to hezký. Hraje celý rok vyrovnaně, asi má z těch holek nejvyrovnanější výsledky, tak si to zaslouží," řekl Kodeš. "Teď bude o to těžší to obhájit a udržet," dodal.

Světovými jedničkami byli z českých tenistů dosud jen Ivan Lendl a Martina Navrátilová, ale té se to povedlo už v barvách USA, kam emigrovala v roce 1975. O československé občanství přišla a získala ho zpět až o 33 let později.

Jednička Plíšková po boku legend. Kteří čeští tenisté byli v žebříčku nejvýš
Video se připravuje ...

Djokovič si vybojoval čtvrtfinále s Berdychem

Soupeřem Tomáše Berdycha ve středečním čtvrtfinále mužské dvouhry bude bývalý první hráč světa Novak Djokovič. Srbský tenista v dohrávaném osmifinále porazil pod zataženou střechou na centrkurtu Francouze Adriana Mannarina 6:2, 7:6 a 6:4.

Utkání druhého nasazeného Djokoviče s Mannarinem se nestihlo odehrát v pondělí, kdy se kvůli předchozím dlouhým zápasům na kurt vůbec nedostali.

"Celý den jsme čekali, bylo to náročné, ale tak to je. Jsem rád, že se hrálo na centru a mohlo se hrát bez ohledu na počasí. Mám to za sebou a budu se soustředit na další zápas," řekl Djokovič, který má ve svém trenérském týmu Američana Andreho Agassiho, vítěze Wimbledonu z roku 1992.

Djokovič zatím netratil v turnaji set. V úvodním kole mu po první sadě vzdal Slovák Martin Kližan a ve druhém si snadno poradil s Adamem Pavláskem. Ve čtvrtfinále Wimbledonu je již podeváté v kariéře.

"Cítím se tu dobře a mám motivaci dojít co nejdále. Je to jeden z mých neoblíbenějších turnajů," řekl Djokovič, který před Wimbledonem vyhrál turnaj v Eastbourne.

Jízda Slovenky Rybárikové pokračuje

Slovenka  Magdaléna Rybáriková dotáhla senzační cestu Wimbledonem už do semifinále. Nenasazená hráčka, které patří ve světovém žebříčku až 87. místo, se dostala poprvé na grandslamu do elitní čtyřky a na londýnské trávě zaznamenala pro Slovensko historický úspěch.

Rybárikové dodalo sebevědomí vítězství ve 2. kole nad Karolínou Plíškovou a v semifinále si může ještě více vylepšit své maximum na grandslamech. Při dosavadních 35 účastech nebyla dále než ve třetím kole. Nad Američankou Coco Vandewegheovou vyhrála 6:3, 6:3 a čeká ji souboj se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

O finále si zahraje také pětinásobná vítězka turnaje, sedmatřicetiletá Venus Williamsová, která se radovala ze semifinálové účasti ve Wimbledonu už podesáté. Nejstarší účastnice turnaje zvládla souboj generací a o 17 let mladší Jelenu Ostapenkovou porazila 6:3, 7:5. Americkou veteránku vyzve domácí Johanna Kontaová.

Rybáriková loni prodělala dvě operace a byla až v páté stovce žebříčku. Nyní má jisté 33. místo. "Nemůžu tomu uvěřit," žasla rodačka z Piešťan, jež po výhře nad Vandewegheovou chodila po kurtu nevěřícně s hlavou v dlaních. Na nejslavnějším tenisovém turnaji napodobila Miloslava Mečíře, který jako dosud jediný Slovák byl mezi nejlepší čtveřicí v roce 1988. V semifinále ženské dvouhry je Rybáriková nejníže postavenou hráčkou od roku 2008.

V témže roce dobyla popáté a zatím naposledy wimbledonskou trofej starší ze sester Williamsových Venus. Dnes vyřadila senzační šampionku letošního Roland Garros Lotyšku Ostapenkovou. Svůj jubilejní 100. zápase na turnaji uzavřela čistou hrou.

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová si podruhé zahraje semifinále Wimbledonu. Den po výhře nad nasazenou jedničkou Němkou Angelique Kerberovou vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou po setech 6:3, 6:4. Na londýnské trávě byla Muguruzaová předloni ve finále, z grandslamů už má titul z loňského Roland Garros na antuce.

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

Djokovič (2-Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 7:6 (7:5), 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Muguruzaová (14-Šp.) - Kuzněcovová (7-Rus.) 6:3, 6:4, V. Williamsová (10-USA) - Ostapenková (13-Lot.) 6:3, 7:5, Kontaová (6-Brit.) - Halepová (2-Rum.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 6:4, Rybáriková (SR) - Vandewegheová (24-USA) 6:3, 6:3.

Smíšená čtyřhra - 3. kolo:

J. Murray, Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Jebavý, Hradecká (16-ČR) 6:3, 6:4.

Bilance Berdych vs. Djokovič: 2:25, ale ve Wimbledonu je to srovnané
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud